Prywatne czy Publiczne ?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Prywatne czy Publiczne ?

Post autor: miki999 »

Szczerze powiedziawszy pierwszy raz w życiu słyszę, aby ktoś odnosząc się do Polski stwierdził, że uczelnie prywatne są lepsze lub lepiej przygotowują do zawodu niż publiczne. Oczywiście, jak już kilka osób stwierdziło są wyjątki. Niemniej jednak podawanie jako przykładu takich placówek jak WSB jest kuriozalne. Mnóstwo osób kończąc tego typu szkoły idzie na studia magisterskie do normalnych szkół, bo po prywatnych nikt ich nie chce.
Matematyki może i nie..... ale tych inżynierskich kierunków które wymieniłem wyżej to już owszem i to jeszcze bardzo rozbudowane i zaawansowane wyposażenie, tak jak i w sumie praktyka.
Wymień sprzęt jaki posiada któraś prywatna uczelnia, której nie posiada publiczna.
Co raz więcej jest sytuacji gdzie pracodawca między absolwentem Uniwersytetu Jagiellońskiego a absolwentem innej uczelni prywatnej wybiera tego drugiego. Z bardzo prostego powodu, ten drugi ma praktyki i doświadczenie. Ten pierwszy, utwierdzony wcześniej w przekonaniu o 'ahah i ohah' uczelni publicznych idzie na rozmowę o pracę, podkłada pod nos pracodawcy dyplom, mówiąc tylko 'dzień dobry' i jest święcie przekonany że dzięki temu dyplomowi i logo dostanie pracę.
Jeżeli ktoś ukończy prywatną uczelnię, ale w trakcie trwania studiów na własną rękę zdobywał doświadczenie, to, w porównaniu z gościem z UJ, który ma "czystą kartotekę", z pewnością będzie lepszym kandydatem.
miodzio1988

Prywatne czy Publiczne ?

Post autor: miodzio1988 »

Jan Kraszewski,
Co studiujesz? Nie czytam wszystkie, a to jednak warto wiedfziec. IK gdzie? ;]
Wydaje mi się, że to jest dosyć istotna informacja. Warto wiedzieć jaki kontakt ma dana osoba z tymi i z tymi studiami.
22 lata - 3 firmy na swoim koncie (5 jeżeli liczyć przerwy wakacyjne między klasami w czasie szkoły średniej)
Więc żadnego papierka pokazać nie mogłeś póki co, więc Twoja wiedza się ogranicza tylko do tego co Ci powiedział tata i ciocia. Wow
Bo jeżeli ja byłbym pracodawcą i by mi kandydat do pracy powiedział że Logistyki albo Mechatroniki uczył się tylko na kartce papieru siedząc na wykładach, to wyśmiałbym jego uczelnie a jemu podziękował i go pożegnał.
Gdyby babka miała wąsy. Niczym nie poparłeś swoich tez tak naprawdę, więc gdzie tutaj jest poważna dyskusja.

W Wawie gdybyś był to byś zobaczył jaka szopka jest na prywatnych uczelniach. Korków byś udzielił takim osobom to byś szybko zdanie zmienił.
Vistano
Użytkownik
Użytkownik

Prywatne czy Publiczne ?

Post autor: Vistano »

Szczerze powiedziawszy pierwszy raz w życiu słyszę, aby ktoś odnosząc się do Polski stwierdził, że uczelnie prywatne są lepsze lub lepiej przygotowują do zawodu niż publiczne.
Nie że są lepsze, czy czasem niektóre nie dorównują niektórym publicznym
Nie jest to dziwne. Nie potrafią sobie sami praktyk załatwić, tak samo jak nie potrafili porządnie matury zdać, to i uczelnia musi zapewniać praktyki;]
O kurde.. to rozumem że według Ciebie dzisiaj jest bardzo łatwo o praktyki i pracę ? No powiem, że jak na dzisiejsze czasy, bardzo oryginalne stwierdzenie.
Więc żadnego papierka pokazać nie mogłeś póki co, więc Twoja wiedza się ogranicza tylko do tego co Ci powiedział tata i ciocia. Wow
Tobie na pewno niczego nie muszę pokazywać ani udowadniać.
A odnośnie kto, co mi powiedział... To chyba oni jako pracodawcy to wiedzą po kim i po czym się, czego spodziewać i kto jest dla nich najbardziej opłacalny ? I nie ważne czy to tata, ciotka, babcia, srabcia czy ktoś inny. Mówiłem o nich jako o pracodawcach. No chyba że Twój geniusz zaraz będzie pracodawców pouczał, kogo mają przyjmować, no to faktycznie dyskusja nie ma sensu a i trochę pokory by się przydało.
W Wawie gdybyś był to byś zobaczył jaka szopka jest na prywatnych uczelniach. Korków byś udzielił takim osobom to byś szybko zdanie zmienił.
Wawie jest tysiąc pięćset sto dziewięćset prywatnych uczelni, z których 95% jest nie wartych szerszej uwagi. Ja mówię o tych 5% w skali całego kraju które nie kiedy są lepsze od niektórych uczelni publicznych. Ale że do Ciebie żadna argumentacja nie dochodzi albo nawet nie chcesz się w nią wczytać tylko napisać 'bzudra' to wychodzi tak że uważasz że ja.... uważam iż uczelnie prywatne są lepsze od wszystkich państwowych.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Prywatne czy Publiczne ?

Post autor: miki999 »

Ja mówię o tych 5% w skali całego kraju które nie kiedy są lepsze od niektórych uczelni publicznych.
Ale wszyscy się zgadzają, że istnieje garstka prywatnych uczelni, która jest lepsza od pewnych publicznych.
A odnośnie kto, co mi powiedział... To chyba oni jako pracodawcy to wiedzą po kim i po czym się, czego spodziewać i kto jest dla nich najbardziej opłacalny ? I nie ważne czy to tata, ciotka, babcia, srabcia czy ktoś inny. Mówiłem o nich jako o pracodawcach
A powyżej Yaco_89 na podstawie również pracodawców podał, że sytuacja ma się na odwrót.
miodzio1988

Prywatne czy Publiczne ?

O kurde.. to rozumem że według Ciebie dzisiaj jest bardzo łatwo o praktyki i pracę ? No powiem, że jak na dzisiejsze czasy, bardzo oryginalne stwierdzenie
Jak się nie jest pierdołą to się spokojnie te dwie rzeczy załatwi
To chyba oni jako pracodawcy to wiedzą po kim i po czym się, czego spodziewać i kto jest dla nich najbardziej opłacalny ?
Zaznaczenie moje. Jak ja Ci powiem, że mój ojciec nie weźmie nikogo z prywatnej uczelni, ciocia i wujek Zbyszek też to wtedy powiesz, że ja mam rację? No naprawdę poziom argumentów super wysoki.
Ale że do Ciebie żadna argumentacja nie dochodzi
Bo żadnych argumentów nie przedstawiasz. Tata i ciocia to nie argument

No i na najważniejsze pytanie nie odpowiedziałeś. Wstydzisz się powiedzieć co i gdzie studiujesz? ;]
Vistano
Użytkownik
Użytkownik

Prywatne czy Publiczne ?

Post autor: Vistano »

miodzio1988 pisze:Jak się nie jest pierdołą to się spokojnie te dwie rzeczy załatwi
No to jest wręcz pięknie... szkoda że tylko w Twoim poście ;)

miodzio1988 pisze:Zaznaczenie moje. Jak ja Ci powiem, że mój ojciec nie weźmie nikogo z prywatnej uczelni, ciocia i wujek Zbyszek też to wtedy powiesz, że ja mam rację? No naprawdę poziom argumentów super wysoki.
Możesz mieć rację, bo być może Twój ojciec, ciocia i wujek Zbigniew zrazili się na niektórych studentach z prywatnych uczelni, tak jak u mnie z publicznych. Albo też może być tak że ani Ja ani Ty nie mamy racji.
Czyli jak Ty to napisałeś 'Gdyby Babcia miała wąsy' ble, ble ble.
miodzio1988 pisze:Tata i ciocia to nie argument
To jest argument. Bo oni tak jak Twoi rodzice, Ty i Ja oraz 30 mln. innych Polaków kształtują rynek pracy oraz jego tendencję.
No chyba że po raz kolejny zaprzeczasz sam sobie....
miodzio1988 pisze: Korków byś udzielił takim osobom to byś szybko zdanie zmienił.
i Twoich kilku 'korkowych' uczniów, też nie tworzy argumentu przeciwko.

miodzio1988 pisze:No i na najważniejsze pytanie nie odpowiedziałeś. Wstydzisz się powiedzieć co i gdzie studiujesz? ;]
Pedagogikę na Pćmirowskiej Wyższej Szkole w Pćmirowie.

A chyba Ci wyżej pisałem że ja Tobie niczego nie muszę pokazywać, udowadniać ani tym bardziej się wstydzić przed Tobą ? Więc nie szalejmy ;)
Tylko tak dla zasady Ci nie napiszę, bo jestem dosyć pryncypialną osobą.

Oczywiście, możesz sobie to tłumaczyć jak tylko Ci się żywnie podoba ;)

A tak po za tym, zastanawiam się nad WSB. Słyszałem ale i też czytałem na forach dosyć pochlebne opinie - zależne od kierunków studiów. No i niestety, nie jest tak pięknie jak niektórzy uważają że nie trzeba się uczyć.
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Prywatne czy Publiczne ?

Post autor: Yaco_89 »

Vistano pisze: A tak po za tym, zastanawiam się nad WSB. Słyszałem ale i też czytałem na forach dosyć pochlebne opinie - zależne od kierunków studiów. No i niestety, nie jest tak pięknie jak niektórzy uważają że nie trzeba się uczyć.
no ja też widziałem wiele pochlebnych opinii na temat WSB na różnych forach i praktycznie wszystkie były tak ewidentnie autorstwa jakichś opłaconych leszczy, że aż żal ściska cztery litery jak uczelnia ucieka się do tak dennych form promocji to też o czymś świadczy...
miodzio1988

Prywatne czy Publiczne ?

No to jest wręcz pięknie... szkoda że tylko w Twoim poście ;)
Jak się jest pierdołą to łatwiej jesr narzekać niż wziąć się za siebie. Szkoda, że tak dużo ludzi wybiera to pierwsze.
Albo też może być tak że ani Ja ani Ty nie mamy racji.
Brawo. Już myślenie się włącza.
To jest argument. Bo oni tak jak Twoi rodzice, Ty i Ja oraz 30 mln. innych Polaków kształtują rynek pracy oraz jego tendencję.
No chyba że po raz kolejny zaprzeczasz sam sobie....
Mamy tezę: Każda liczba naturalna jest mniejsza niż \(\displaystyle{ 5}\). jak wskażesz liczby \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 4}\) to teza nie będzie prawdziwa, wiesz? Statystyki pokażesz nam jakieś to wtedy będziemy gadać ;]
i Twoich kilku 'korkowych' uczniów, też nie tworzy argumentu przeciwko.
Więcej niż kilku. Z każdej prywatnej uczelni praktycznie w Wawie. To chyba więcej niż ciocia i tata?
Tylko tak dla zasady Ci nie napiszę, bo jestem dosyć pryncypialną osobą.

Oczywiście, możesz sobie to tłumaczyć jak tylko Ci się żywnie podoba ;)
hhahaha no to ja już mam swoją odpowiedz ;]
ODPOWIEDZ