Matura z informatyki rozszerzona - jakie zadania
-
pawel0520
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Witam,
przewidujecie jakie mogą być zadania na informatyce, albo macie jakieś zadania maturalne oprócz tych z CKE? Chętnie bym sobie potrenował sporo przed tą maturą. Szczególnie mam problemy z pisaniem algorytmów. Raz wpadnę na pomysł, a raz nie. Muszę mieć co najmniej 80%, bo zepsułem całkowicie matmę dlatego chcę przerobić jak najwięcej zadań.
Pozdrawiam.
przewidujecie jakie mogą być zadania na informatyce, albo macie jakieś zadania maturalne oprócz tych z CKE? Chętnie bym sobie potrenował sporo przed tą maturą. Szczególnie mam problemy z pisaniem algorytmów. Raz wpadnę na pomysł, a raz nie. Muszę mieć co najmniej 80%, bo zepsułem całkowicie matmę dlatego chcę przerobić jak najwięcej zadań.
Pozdrawiam.
-
xorgx3
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Jestem w tej samej sytuacji co Ty i naprawdę zadań maturalnych typowo z informatyki zbyt wiele nie znajdziesz. Trzeba po prostu być w jakiś sposób kreatywnym. Chyba, że może ktoś inny się jeszcze na ten temat wypowie.
-
tomciokotar
- Użytkownik

Co do algorytmow - mysle, ze fajną opcją byloby rozwiazywanie zadan z takich serwisow jak:
- main.edu.pl
- pl.spoj.pl
- informatyka.wroc.pl
Tego naprawde jest duzo - piszesz program, wysylasz kod i masz od reki sprawdzona poprawnosc i szybkosc. Duzo z tych zadan jest zdecydowanie ponad poziomem matury, ale mysle, ze kazdy moze tam znalezc cos dla siebie. Nie wiem, na ile są stricte pod mature, ale mysle, ze warto
Teraz ja sie spytam: zna ktos jakies zadania spoza CKE, do Excela lub SQL'a / Accessa? Ogolnie ze wszystkiego, co moze byc na infie, a nie jest programowaniem.
- main.edu.pl
- pl.spoj.pl
- informatyka.wroc.pl
Tego naprawde jest duzo - piszesz program, wysylasz kod i masz od reki sprawdzona poprawnosc i szybkosc. Duzo z tych zadan jest zdecydowanie ponad poziomem matury, ale mysle, ze kazdy moze tam znalezc cos dla siebie. Nie wiem, na ile są stricte pod mature, ale mysle, ze warto
Teraz ja sie spytam: zna ktos jakies zadania spoza CKE, do Excela lub SQL'a / Accessa? Ogolnie ze wszystkiego, co moze byc na infie, a nie jest programowaniem.
-
JumpSmerf
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
W drugiej części chyba zawsze są te same zadania:
- napisanie programu, w ostatnich latach wszystkie były operacjami na tekstach;
- zadanie w arkuszu kalkulacyjnym;
- baza danych.
W drugiej części trzeba robić zadania szybko i perfekcyjnie, w przeciwnym razie nie zdążymy.
Jeżeli będziesz za wolny, to nie zrobisz wszystkiego, jeżeli nie będziesz perfekcyjny to w pewnym momencie się zawiesisz, bo będziesz szukał błędu (ewentualnie otrzymasz złe wyniki).
Pierwsza część to najpierw algorytmy (dla mnie łatwe, nie wiem jak dla innych) w drugiej części test (najczęściej pytania są banalne, ale czasami zdarza się coś, czego nie wiem, np. z sieci).
Do nauki pierwszej części matury dobra jest książka M. Sysło "Algorytmy". Zawiera wszystkie algorytmy maturalne + troszkę więcej, dobry wstęp do poważniejszych książek o algorytmach i strukturach danych.
Do drugiej części trzeba robić zadania z poprzednich matur + zadania z serwisów podanych w powyższym poście (na poziomie liceum są zadania z kursu pascala/C++ z maina i część z kursu algorytmiki - sortowanie, podstawy teorii liczb i wyszukiwanie lidera).
- napisanie programu, w ostatnich latach wszystkie były operacjami na tekstach;
- zadanie w arkuszu kalkulacyjnym;
- baza danych.
W drugiej części trzeba robić zadania szybko i perfekcyjnie, w przeciwnym razie nie zdążymy.
Jeżeli będziesz za wolny, to nie zrobisz wszystkiego, jeżeli nie będziesz perfekcyjny to w pewnym momencie się zawiesisz, bo będziesz szukał błędu (ewentualnie otrzymasz złe wyniki).
Pierwsza część to najpierw algorytmy (dla mnie łatwe, nie wiem jak dla innych) w drugiej części test (najczęściej pytania są banalne, ale czasami zdarza się coś, czego nie wiem, np. z sieci).
Do nauki pierwszej części matury dobra jest książka M. Sysło "Algorytmy". Zawiera wszystkie algorytmy maturalne + troszkę więcej, dobry wstęp do poważniejszych książek o algorytmach i strukturach danych.
Do drugiej części trzeba robić zadania z poprzednich matur + zadania z serwisów podanych w powyższym poście (na poziomie liceum są zadania z kursu pascala/C++ z maina i część z kursu algorytmiki - sortowanie, podstawy teorii liczb i wyszukiwanie lidera).
-
tomciokotar
- Użytkownik

Orientuje sie ktos, na ile oceniaja styl kodowania/przejrzystosc kodu? Jesli wyniki mam dobre, to czy w ogole interesuje ich, w jaki sposob zrobilem dana rzecz?
I czy "MySQL 5.0 lub nowszy" oznacza wybor dowolnego klienta?
I czy "MySQL 5.0 lub nowszy" oznacza wybor dowolnego klienta?
-
Piog
- Użytkownik

W części drugiej nie patrzą na styl i sposób wykonania, tylko za odpowiedź. Przynajmniej tak jest w kryteriach oceniania z poprzedniego roku .
W zeszłym roku w zadaniu 1c były takie kryteria
W zeszłym roku w zadaniu 1c były takie kryteria
Kod: Zaznacz cały
4 p. – za w pełni poprawny algorytm, w tym:
za poprawną inicjację zmiennych – 1 p.
za poprawne obliczanie elementów parzystych – 1 p.
za poprawne obliczanie elementów nieparzystych – 1 p.
za poprawne podstawienia w tablicy – 1 p.
0 p. – za błędny algorytm albo brak odpowiedzi-
JumpSmerf
- Użytkownik

Nie interesuje ich styl, ponieważ ocena stylu jest często sprawą subiektywną i jedna osoba mogłaby ocenić dany styl na 0 inna na full.tomciokotar pisze:Orientuje sie ktos, na ile oceniaja styl kodowania/przejrzystosc kodu? Jesli wyniki mam dobre, to czy w ogole interesuje ich, w jaki sposob zrobilem dana rzecz?
Przykładowo niektórzy programiści C++ sądzą, że taki styl formatowania jest najlepszy i jedyny właściwy:
Kod: Zaznacz cały
for(int i = 0; i < n; i++) {
funkcja();
}Kod: Zaznacz cały
for(int i = 0; i < n; i++)
{
funkcja();
}-
pawel0520
- Użytkownik

Nie no. Stylu to na pewno nie oceniają, ale już złożoność algorytmu i czas wykonywania na pewno. kiedyś nawet można był zadania z programowania robić w excelu tylko, że odejmowali punkty za efektywność chyba. niestety teraz jest napisane wyraźnie "Napisz program" i to już nie przejdzie.
-
Piog
- Użytkownik

I właśnie trzeba napisać program. Uważam, że jeśli program się wykonie 0,5s czy 1s to oni na to nie zwracają uwagi. To nie olimpiada.
-
JumpSmerf
- Użytkownik

Jeżeli biorą pod uwagę efektywność, to raczej zapisują to w treści zadania.
W którymś roku było zadanie z sortowania i za czas O(n log n) dostawało się full, a za O(n^2) obniżali. Ale w treści zadania było napisane, że biorą pod uwagę efektywność. Chociaż to było dawno temu, od kilku ostatnich lat liczy się raczej tylko poprawność i wątpię, żeby się miało to zmienić.
W którymś roku było zadanie z sortowania i za czas O(n log n) dostawało się full, a za O(n^2) obniżali. Ale w treści zadania było napisane, że biorą pod uwagę efektywność. Chociaż to było dawno temu, od kilku ostatnich lat liczy się raczej tylko poprawność i wątpię, żeby się miało to zmienić.
-
pawel0520
- Użytkownik

No właśnie dla mnie w pierwszej części ten algorytm do napisania jest najtrudniejszy. W tej książce Sysło to będą wszystkie, które są na maturze? Byłem u gościa na wykładach i całkiem nieźle gada. Nie przeglądałem tej książki, ale wątpię, żeby tam była odpowiedź na wszystko. Np. kiedyś był do napisania algorytm ile pól atakuje hetman na n wymiarowej tablicy w polu (x,y).JumpSmerf pisze:Pierwsza część to najpierw algorytmy (dla mnie łatwe, nie wiem jak dla innych) w drugiej części test (najczęściej pytania są banalne, ale czasami zdarza się coś, czego nie wiem, np. z sieci).
A co do drugiej części to jakie co się przyda do programowania? zamiana na dziesiętny i odwrotnie, czy liczba jest pierwsza, przestawienie liter... co jeszcze?
Mam jeszcze pytanie do matury 2010. Było tam zadania gdzie wyrazy były podane po 5 w wierszu i trzeba było wypisać te wiersze gdzie ilość liter w każdym wyrazie jest taka sama. wgranie wierszami to żaden problem, ale jak podzielić ciąg znaków na wyrazy? wrzucić do stringów i szukać spacji? ;>
-
xorgx3
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
To rozwiązanie jest dość skomplikowane Ale przyznam, że pomysłowe.
Właśnie mam nadzieję, że dadzą łatwe zadanie z programowania, albo w ogóle nie napiszą, że trzeba napisać program. Tego się trochę boję, mimo, że umiem w miarę cpp. Na maturze może mi nie pójść.
Właśnie mam nadzieję, że dadzą łatwe zadanie z programowania, albo w ogóle nie napiszą, że trzeba napisać program. Tego się trochę boję, mimo, że umiem w miarę cpp. Na maturze może mi nie pójść.
-
pawel0520
- Użytkownik

o pięknie. dzięki.Piog pisze:
Tutaj odpowiedź
No dokładnie jestem w takiej samej sytuacji jak Ty. Ogólnie do programowania podejdę jak będzie jakieś łatwe. Tego z 2010 roku to bym nie ruszył nawet. Nie raz są takie, że przynajmniej jeden podpunkt jest banalny to zawsze te 2 pkt więcej będzie.xorgx3 pisze:To rozwiązanie jest dość skomplikowane Ale przyznam, że pomysłowe.
A co do access-a to robicie kwerendy pisząc w sqlu czy z generatora (nie wiem jak to nazwać dokładnie:))?
-
Piog
- Użytkownik

Pół na pół. Akurat moja wiedza sql nie jest zła. Czasem to co robi się generatorem nie wychodzi i zmieniam coś w kodzie sql.pawel0520 pisze: A co do access-a to robicie kwerendy pisząc w sqlu czy z generatora (nie wiem jak to nazwać dokładnie:))?
Ja najbardziej się boje algorytmu, który będzie trzeba napisać na kartce. Nie będzie można go wypróbować, czy w ogóle działa