Hej kochani,
Mam pytanie. Jak ułożyć macierz a nastepnie obliczyc punkty x, y,\(\displaystyle{ \alpha}\) np. mając funkcję \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 8}\) przy warunku \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -8 = 0}\)
Albo inaczej, jak najprościej obliczyć punkty podejrzane o ekstrema, bo póżniej już wiem co i jak tylko to mi umknęło.
Dzięki wielkie;)-- 11 maja 2012, o 14:40 --Boże, funkcja wyjściowa to \(\displaystyle{ x + y =0}\) a warunek bez zmian.
Ekstremum warunkowe funkcji dwóch zmiennych
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Funkcja wyjściowa to raczej \(\displaystyle{ f(x,y)=x+y}\), bo to co podałaś to równanie, a nie funkcja.
Jakiej metody możesz tu używać?
Jakiej metody możesz tu używać?
- duskaa212
- Użytkownik

No tak zgadza sie...Ale chciałam się dowiedzieć jak ułozyć macierz zeby obliczyc te punkty, bo wydaje mi sie prostsze...No wiadomo, mogę rozwiązać układ równan:)-- 11 maja 2012, o 14:50 --Bo kolega robil takim sposobem i zastanawiam sie jak on to zrobil:)
- duskaa212
- Użytkownik

No właśnie nie kurcze. No, ale to nic. Powiedz mi tylko skad sie biorą punkty podejrzane o ekstrema?:) Jak oblicze juz x i y to skad sie bierze \(\displaystyle{ \alpha}\) ? DO czego musze podstawić wyniki zeby mi punkty wyszły?
- duskaa212
- Użytkownik

Dalej nie rozumiem. Mogłabym cie prosic o pokazanie na przykladzie? Wiem, ze duzo chce, ale bede wdzieczna bo jutro mam kolosa.
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Przecież w linku który podałem jest właśnie przykład szukania ekstremum funkcji identycznej jak Twoja, na okręgu (tak jak u Ciebie). Jedyna różnica to promień okręgu...
- duskaa212
- Użytkownik

Już wiem o co chodzi. Dzieki wielkie. Prostsze to jest niz drut, ale trzeba pomyslec. Mam jeszcze jedno, ostatnie pytanie. Czy dobrze mi sie wydaje, czy nie, ze przy obliczaniu tego ekstremum warunkowego nie ma dodatkowego warunku dla ktorego te ekstrema istnieja? Tzn. nie jest to zalezne tez od \(\displaystyle{ f^{''} xx}\) tak jak przy ekstremum lokalnym? Tutaj jest zasada ze jak V > O to istnieje min. warunkowe a jak V< o to max. warunkowe?