Matura z matematyki 2012 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
alfredo93
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: alfredo93 »

A ogólnie jak oceniacie: wyniki średnie będą lepsze niż w poprzednich latach czy podobne raczej?
Przemo10
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Przemo10 »

alfredo93 pisze:A ogólnie jak oceniacie: wyniki średnie będą lepsze niż w poprzednich latach czy podobne raczej?
Według mnie wyniki średnie powinny być lepsze niż w latach ubiegłych. Ta matura nie wymagała myślenia, tylko nie popełnienia błędów w rachunkach i czytaniu pooleceń ze zrozumieniem.
Wszystkie zadania schematyczne. Nawet zadania "udowodnij" były bardzo proste i było ich mało. Dlatego ta matura nie będzie różnicować umiejętności myślenia w rozwiązywaniu problemów i nawet ludzie którzy pisali matury poróbne słabo tę maturę napisali dobrze- w mojej szkole dużo osób takich było. Jedynie co może wpłynąć na obniżenie punktów to bardzo drobiazgowy klucz , który będzie za niedokładne słowne komentarze masowo obcinał punkty.
rutra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: rutra »

Znalazłem odpowiedzi i nie wiem czy mam się załamać. Nie wiem czy za mało zadań zrobiłem, myślałem, że jestem dobrze przygotowany, właściwie to miałem tylko problemy ze stereometrią, analityczną i podobieństwami trójkątów. Nadrobiłem zaległości, ale na maturze nie zrobiłem zadania z ostrosłupem, a jak zobaczyłem odpowiedzi to to takie proste było. Do tego coś z ciągami mi nie wychodziło, źle policzyłem ilość liczb 8-cyfrowych, jakiś błąd w równaniu kwadratowym, oj nazbierało się, jak będzie powyżej 50% to będę zadowolony. Teraz mam dylemat, nie wiem na jakie studia iść.
Yvel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Yvel »

rutra a gdzie chciałeś iść przed napisanie matury?
idoskosieczuje
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: idoskosieczuje »

Zadanie 11.

\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,3-P(A' \cap B) \Leftrightarrow P(A' \cap B) \le 0,3}\)

Dodałem też, że \(\displaystyle{ 0 \le P( A\cap B ) \le 1}\).

Mógłby ktoś to sprawdzić? Chyba nie było takiego rozwiązania na poprzednich stronach.
pitgot
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pitgot »

Witam Podobnie jak wszyscy pisałem maturkę rozszerzoną. Mam wątpliwości co do zadania ostatniego z prawdopodobieństwem na zbiorach. Zrobiłem je następująco:narysowałem przestrzeń i zbiory A oraz B w niej zawarte w dwóch przypadkach: 1) zbiory A i B mają część wspólną, 2) zbiory A i B nie mają części wspólnej. Następnie zaznaczyłem zbiory, które zostały podane w treści zadania. I tak w pierwszym przypadku były to jakby dwa "księżyce", a z kolei w drugim były to po prostu zbiory A i B. Później zauważyłem, że suma prawdopodobieństw tych zbiorów, o których mowa w zadaniu jest mniejsza bądź równa prawdopodobieństwu zdarzenia pewnego, czyli 1. Zapisałem stosowną nierówność, dokonałem podstawienia wartości danej w zadaniu i wtedy teza wyszła. Nie jestem pewien jednak czy moje rozumowanie jest w pełni poprawne i czy zasługuje na max punktów (za to zadanie można było uzyskać 3 pkt.). Jeżeli nie, to na ile? Z góry dziękuję za odpowiedź
mirkaluk
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mirkaluk »

Hej Jeszcze mam pytanie do tego zadania z \(\displaystyle{ PQ^{2}}\). Jeżeli policzyłam odległość parametryczną i wzięłam minimum tej funkcji jako wartość najmniejszą, nie sprawdzając czy należy do tego przedziału, to dostanę za ten etap choć 1 punkt, za samo policzenie? Czy dopiero za policzenie+udowodnienie, że to nie jest w tym przedziale będzie punkt (albo dwa)? Jak myślicie?
pitgot
Użytkownik
Użytkownik

wydaje mi się, że za nie napisanie że wierzchołek nie należy do przedziału mogą odjąć Ci tylko jeden pkt na pewno nie więcej A co myślisz o moim rozwiązaniu zadania 11?
mirkaluk
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mirkaluk »

Na pewno nie było konieczności rozbijania tego na dwa przypadki, ale to nie oznacza, że to jest źle. Nie jestem w stanie tego ocenić, gdyż sama nie jestem pewna, czy mój dowód jest w 100% poprawny Poczekaj na opinię eksperta.
Dzięki!
pawel0520
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: pawel0520 »

pitgot pisze:wydaje mi się, że za nie napisanie że wierzchołek nie należy do przedziału mogą odjąć Ci tylko jeden pkt na pewno nie więcej A co myślisz o moim rozwiązaniu zadania 11?

a jak nie napisałem, ale za to zrobiłem rysunek z zaznaczonym wierzchołkiem i przedziałem? napisałem też, że max dla f(-1) a min dla f(7), ale obliczyłem tylko wartość min. zabiorą mi jeden punkt?
rutra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: rutra »

Yvel pisze: rutra a gdzie chciałeś iść przed napisanie matury?
AGH WMS albo na UEK do Krakowa, jednak braknie tych punktów. Nie wiem czy ja za mało zadań przerobiłem czy psychicznie wysiadłem. No ale trudno.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Post autor: Jan Kraszewski »

idoskosieczuje pisze:Zadanie 11.

\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,3-P(A' \cap B) \Leftrightarrow P(A' \cap B) \le 0,3}\)

Dodałem też, że \(\displaystyle{ 0 \le P( A\cap B ) \le 1}\).

Mógłby ktoś to sprawdzić? Chyba nie było takiego rozwiązania na poprzednich stronach.
Zupełnie nie rozumiem tego rozwiązania. Jak dla mnie 0 pkt.
mirkaluk pisze:Hej Jeszcze mam pytanie do tego zadania z \(\displaystyle{ PQ^{2}}\). Jeżeli policzyłam odległość parametryczną i wzięłam minimum tej funkcji jako wartość najmniejszą, nie sprawdzając czy należy do tego przedziału, to dostanę za ten etap choć 1 punkt, za samo policzenie? Czy dopiero za policzenie+udowodnienie, że to nie jest w tym przedziale będzie punkt (albo dwa)? Jak myślicie?
Myślę, że za samo wyznaczenie minimum funkcji nic nie dostaniesz (za ten etap).
pawel0520 pisze:a jak nie napisałem, ale za to zrobiłem rysunek z zaznaczonym wierzchołkiem i przedziałem? napisałem też, że max dla f(-1) a min dla f(7), ale obliczyłem tylko wartość min. zabiorą mi jeden punkt?
Zapewne zabiorą.

Ale tak naprawdę to tylko gdybanie, bo klucz potrafi być bardzo zaskakujący...

JK
pitgot
Użytkownik
Użytkownik

Egzaminatorem nie jestem, ale jak masz dobrze zrobiony rysunek to wydaje mi się, że jak najbardziej może posłużyć on za komentarz, że wierzchołek nie należy do rozpatrywanego przedziału i za to nie powinni Ci "ucinać" punktów (to jest tylko moje zdanie). Natomiast za niepoliczenie wartości najmniejszej możesz spodziewać się, że niestety odejmą Ci z jeden punkt.
idoskosieczuje
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: idoskosieczuje »

Przekształcając to, co miałem dane i to, co miałem otrzymać doszedłem do takiej postaci:

\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,3-P(A' \cap B)}\)

Gdyby szukane prawdopodobieństwo wynosiło więcej niż 0,3, to \(\displaystyle{ P(A \cap B)<0}\), co jest oczywiście sprzeczne. Zatem \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) musi być niewiększe od 0,3, co było do udowodnienia.
pitgot
Użytkownik
Użytkownik

Panie Janie może ma Pan faktycznie rację co do tego wierzchołka, ale tak naprawdę to klucz wszystko zweryfikuje. A co Pan myśli na temat mojego rozwiązania zadania 11 (kilka postów wyżej) ?
ODPOWIEDZ