[matura 2006] Próbna matura 2005/2006

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: Tristan »

Możemy tutaj dyskutować o poziomie, własnych wynikach itd..
Osobiście uważam, że poziom podstawowy był w miarę prosty ( i z miejscem dało się zmieścić i z czasem) i zawaliłem jedno zadanie- z prawdopodobieństwa oczywiście:)
Co do poziomu rozszerzonego...hm... moim zdaniem był trudny. Jeszcze nie widziałem odpowiedzi, ale wydaje mi się, że nie najlepiej mi poszedł. No cóż, zobaczymy:)
Ostatnio zmieniony 13 lip 2006, o 12:07 przez Tristan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dem »

Jak dla mnie to malo miejsca.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Dwa zadania były podchwytliwe. Na poziomie podstawowym, gdzie pytanie było o rok urodzenia i na rozszerzonym jedno zadanie, które wyglądało na sumę ciągu geometrycznego a wcale nią nie było. Z maturki próbnej zdecydowanie skorzystałem, bo teraz już wiem co to jest ostrosłup prawidłowy.
cristiano_kbks
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: cristiano_kbks »

Według mnie było mało miejsca, szczególnie w podstawowej
Widziałem już wyniki
W rozszerzonej miałem wszystko dobrze, chociaż pewnie odejmą mi punkty za jakieś drobiazgi
Za to w podstawowej zrobiłem w sumie w 4 zadaniach błędy :/ Mniejsze lub większe Można się chorobą usprawiedliwić
cris
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: cris »

jak dla mnie to znowu dali ciała bo niesamowita przepaść między podstawą a rozszerzeniem (tak jak angielski). ma ktoś może wyniki ?? jeśli tak to prośba zapodajcie tutaj pozdro
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dem »

... 6&Itemid=2

Strona do wyników.
jh
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: jh »

No cóż, stronka CKE padła, google też nie pomógł, jakby ktoś znał jakiegoś działającego linka z modelami to mógłby zapodać.

Co do samej matury to wydaje się prostsza niż ta "prawdziwa" 2005. W każdym razie nie było zadań tak hardcore'owych jak np. trygonometria czy przekrój bryły na rozszerzeniu w zeszłym roku. Do listy podchwytliwych zaliczyłbym jeszcze to z rozsz ze zdarzeń rozłącznych - łatwo się było wyglebić myląc z niezależnymi.

Na podst najwięcej wyjebek mieli ludzie na prawdopodobieństwie ale to chyba z powodu kiepskiego nauczania bo samo zadanie tragiczne nie byłó
Awatar użytkownika
madzia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: madzia »

czasmi link dziala czasem nie. zalezy od przeciazenia.

podstawa byla ok, ale rozszerzony to juz inna historia:P
Sector
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Sector »

zgadzam sie z madzia że poziom rozszerzonej matmy był zabójczy, szczególnie dla mnie, jestem w elektroniku i z roszerzonego zakresu nic nie robilismy o_0, chodze na przygotowania do matury rozszerzonej na polibude ale i tak z tego nic nie wiem bo wykladowca tak zapieprza z materialem że szok, a przy okazji zakłada że my to już wszystko wiemy, to w takim razie nie wiem po co ja tam chodze jak i tak z tego nic nie wiem. Nauczylem sie jedynie indukcji którą wytłumaczył od początku bo tego nikt w szkole nie miał - także mam zrobione jedno zadanie w miare poprawnie (z rozszerzenia of course), reszta to czarna magia... .
Teraz pytanie do zaawansowanych matematyków, czy byli by skłonni pomóc, wyłtumaczyć, chce zaznaczyć że ciemny nie jestem ;P i jak wiem co z czego sie wzięło to już potem z górki.
Pozdrawiam Sector
Finarfin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 45 razy

Post autor: Finarfin »

Największy hardcore to nie mieć kalkulatora na podstawowej. Nie wziąłem kalkulatora, bo jakoś nie myślałem w ogóle o tej maturce i dało mi się to we znaki. Skończyłem mimo to 20. minut przed czasem podstawę, tylko jeden głupi błąd w równaniu symetralnej :/ Tam iloczyn współczynników ma być równy -1, a ja już z założenia zrobiłem, że tylko znak przeciwny i tym samym zamiast -3 bodajże wyszło mi -1/3 No, ale to na podstawowej jedyna wpadka. Poza tym pewnie punkciki za zapis mi odetną, bo to nauczyciele w szkole sprawdzają A ja już ich zbyt dobrze znam ;P

Co do rozszerzonej to rzeczywiście była ono sporo trudniejsza. Nie zabrałem się jedynie za to zadanie z czworokątem, zresztą sam nie wiem dlaczego, ale kumpel co historię pisał mnie poganiał i wolałem wcześniej oddać Trochę naiwne myślenie, ale co tam Nie widziałem wyników rozszerzonej co i jak, aczkolwiek początkowo nawet nie wiedziałem jak za niektóre zadania się zabrać I nie skminiłem o co chodziło w tym zdarzeniu rozłącznym. Nadal nie wiem co to jest, aczkolwiek napisałem, że to nieprawda :] (zacząłem coś tworzyć ). Reszta poszła w miarę, w miarę. Ale i tak ogólnie rozszerzona to Waterloo....

Myślę, że tak to się u mnie prezentuje przy racjonalnym ocenianiu:
podstawowa ~80%
rozszerzona ~40%

Niestety za opisy w części rozszerzonej strasznie mnie zjedzą. Ale to wina tych co przygotowywali arkusz maturalny - za mało miejsca Szczególnie dla takiego epopeisty jak ja
Sector
Użytkownik
Użytkownik

Ty przynajmniej coś zacząłeś
A ja dalej czekam aż sie odezwie ktoś kto mółbym mi pomóc ... a przy okazji sam sobie poćwiczy bo od takiego tłumaczenia w głowie sie dużo rzeczy utrwala
Finarfin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 45 razy

Post autor: Finarfin »

Sector, mów z którym zadaniem miałeś problem. Temat jest od tego, by takie sprawy wyjaśniać Mam nadzieję, ze uda nam się dojść do wzajemnego zrozumienia I gdyby ktoś był w stanie podać jeszcze linka(działającego!) do zadań z maturki i fajnie by było gdyby był on wraz z odpowiedziami
Sector
Użytkownik
Użytkownik

Dzieki za checi Finarfin
Jutro Cie dopadne na gg to Cie pomęcze
pozdrawiam
stivenman
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: stivenman »

Mi sie cały czas jakoś dziwnie wydaje ze poziom podstawowej i rozszerzonej byl podobny. Tylko ze na podstawowej popelnilem sporo niepotrzebnych bledow i pewnie bedzie kiepsko. Na rozszerzonej troszke bardziej sie skupilem i powinno byc oki.
Na kokosy nie liczy, ale ogolnie podbudowala mnie ta matura (nie jestem taki slaby jak uwaza moja nauczycielka)
Pozdrawiam
cristiano_kbks
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: cristiano_kbks »

Jeśli to będzie dla Ciebie pocieszeniem Finarfin to powiem Ci,
że ja też nie miałem kalkulatora na podstawowej
Na rozszerzoną już sobie pożyczyłem, ale nie użyłem ani razu.
Zablokowany