[matura 2006] Próbna matura 2005/2006
- Tristan
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Możemy tutaj dyskutować o poziomie, własnych wynikach itd..
Osobiście uważam, że poziom podstawowy był w miarę prosty ( i z miejscem dało się zmieścić i z czasem) i zawaliłem jedno zadanie- z prawdopodobieństwa oczywiście:)
Co do poziomu rozszerzonego...hm... moim zdaniem był trudny. Jeszcze nie widziałem odpowiedzi, ale wydaje mi się, że nie najlepiej mi poszedł. No cóż, zobaczymy:)
Osobiście uważam, że poziom podstawowy był w miarę prosty ( i z miejscem dało się zmieścić i z czasem) i zawaliłem jedno zadanie- z prawdopodobieństwa oczywiście:)
Co do poziomu rozszerzonego...hm... moim zdaniem był trudny. Jeszcze nie widziałem odpowiedzi, ale wydaje mi się, że nie najlepiej mi poszedł. No cóż, zobaczymy:)
Ostatnio zmieniony 13 lip 2006, o 12:07 przez Tristan, łącznie zmieniany 1 raz.
- juzef
- Użytkownik

Dwa zadania były podchwytliwe. Na poziomie podstawowym, gdzie pytanie było o rok urodzenia i na rozszerzonym jedno zadanie, które wyglądało na sumę ciągu geometrycznego a wcale nią nie było. Z maturki próbnej zdecydowanie skorzystałem, bo teraz już wiem co to jest ostrosłup prawidłowy.
-
cristiano_kbks
- Użytkownik

Według mnie było mało miejsca, szczególnie w podstawowej
Widziałem już wyniki
W rozszerzonej miałem wszystko dobrze, chociaż pewnie odejmą mi punkty za jakieś drobiazgi
Za to w podstawowej zrobiłem w sumie w 4 zadaniach błędy :/ Mniejsze lub większe Można się chorobą usprawiedliwić
Widziałem już wyniki
W rozszerzonej miałem wszystko dobrze, chociaż pewnie odejmą mi punkty za jakieś drobiazgi
Za to w podstawowej zrobiłem w sumie w 4 zadaniach błędy :/ Mniejsze lub większe Można się chorobą usprawiedliwić
jak dla mnie to znowu dali ciała bo niesamowita przepaść między podstawą a rozszerzeniem (tak jak angielski). ma ktoś może wyniki ?? jeśli tak to prośba zapodajcie tutaj pozdro
-
jh
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
No cóż, stronka CKE padła, google też nie pomógł, jakby ktoś znał jakiegoś działającego linka z modelami to mógłby zapodać.
Co do samej matury to wydaje się prostsza niż ta "prawdziwa" 2005. W każdym razie nie było zadań tak hardcore'owych jak np. trygonometria czy przekrój bryły na rozszerzeniu w zeszłym roku. Do listy podchwytliwych zaliczyłbym jeszcze to z rozsz ze zdarzeń rozłącznych - łatwo się było wyglebić myląc z niezależnymi.
Na podst najwięcej wyjebek mieli ludzie na prawdopodobieństwie ale to chyba z powodu kiepskiego nauczania bo samo zadanie tragiczne nie byłó
Co do samej matury to wydaje się prostsza niż ta "prawdziwa" 2005. W każdym razie nie było zadań tak hardcore'owych jak np. trygonometria czy przekrój bryły na rozszerzeniu w zeszłym roku. Do listy podchwytliwych zaliczyłbym jeszcze to z rozsz ze zdarzeń rozłącznych - łatwo się było wyglebić myląc z niezależnymi.
Na podst najwięcej wyjebek mieli ludzie na prawdopodobieństwie ale to chyba z powodu kiepskiego nauczania bo samo zadanie tragiczne nie byłó
zgadzam sie z madzia że poziom rozszerzonej matmy był zabójczy, szczególnie dla mnie, jestem w elektroniku i z roszerzonego zakresu nic nie robilismy o_0, chodze na przygotowania do matury rozszerzonej na polibude ale i tak z tego nic nie wiem bo wykladowca tak zapieprza z materialem że szok, a przy okazji zakłada że my to już wszystko wiemy, to w takim razie nie wiem po co ja tam chodze jak i tak z tego nic nie wiem. Nauczylem sie jedynie indukcji którą wytłumaczył od początku bo tego nikt w szkole nie miał - także mam zrobione jedno zadanie w miare poprawnie (z rozszerzenia of course), reszta to czarna magia... .
Teraz pytanie do zaawansowanych matematyków, czy byli by skłonni pomóc, wyłtumaczyć, chce zaznaczyć że ciemny nie jestem ;P i jak wiem co z czego sie wzięło to już potem z górki.
Pozdrawiam Sector
Teraz pytanie do zaawansowanych matematyków, czy byli by skłonni pomóc, wyłtumaczyć, chce zaznaczyć że ciemny nie jestem ;P i jak wiem co z czego sie wzięło to już potem z górki.
Pozdrawiam Sector
-
Finarfin
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
Największy hardcore to nie mieć kalkulatora na podstawowej. Nie wziąłem kalkulatora, bo jakoś nie myślałem w ogóle o tej maturce i dało mi się to we znaki. Skończyłem mimo to 20. minut przed czasem podstawę, tylko jeden głupi błąd w równaniu symetralnej :/ Tam iloczyn współczynników ma być równy -1, a ja już z założenia zrobiłem, że tylko znak przeciwny i tym samym zamiast -3 bodajże wyszło mi -1/3 No, ale to na podstawowej jedyna wpadka. Poza tym pewnie punkciki za zapis mi odetną, bo to nauczyciele w szkole sprawdzają A ja już ich zbyt dobrze znam ;P
Co do rozszerzonej to rzeczywiście była ono sporo trudniejsza. Nie zabrałem się jedynie za to zadanie z czworokątem, zresztą sam nie wiem dlaczego, ale kumpel co historię pisał mnie poganiał i wolałem wcześniej oddać Trochę naiwne myślenie, ale co tam Nie widziałem wyników rozszerzonej co i jak, aczkolwiek początkowo nawet nie wiedziałem jak za niektóre zadania się zabrać I nie skminiłem o co chodziło w tym zdarzeniu rozłącznym. Nadal nie wiem co to jest, aczkolwiek napisałem, że to nieprawda :] (zacząłem coś tworzyć ). Reszta poszła w miarę, w miarę. Ale i tak ogólnie rozszerzona to Waterloo....
Myślę, że tak to się u mnie prezentuje przy racjonalnym ocenianiu:
podstawowa ~80%
rozszerzona ~40%
Niestety za opisy w części rozszerzonej strasznie mnie zjedzą. Ale to wina tych co przygotowywali arkusz maturalny - za mało miejsca Szczególnie dla takiego epopeisty jak ja
Co do rozszerzonej to rzeczywiście była ono sporo trudniejsza. Nie zabrałem się jedynie za to zadanie z czworokątem, zresztą sam nie wiem dlaczego, ale kumpel co historię pisał mnie poganiał i wolałem wcześniej oddać Trochę naiwne myślenie, ale co tam Nie widziałem wyników rozszerzonej co i jak, aczkolwiek początkowo nawet nie wiedziałem jak za niektóre zadania się zabrać I nie skminiłem o co chodziło w tym zdarzeniu rozłącznym. Nadal nie wiem co to jest, aczkolwiek napisałem, że to nieprawda :] (zacząłem coś tworzyć ). Reszta poszła w miarę, w miarę. Ale i tak ogólnie rozszerzona to Waterloo....
Myślę, że tak to się u mnie prezentuje przy racjonalnym ocenianiu:
podstawowa ~80%
rozszerzona ~40%
Niestety za opisy w części rozszerzonej strasznie mnie zjedzą. Ale to wina tych co przygotowywali arkusz maturalny - za mało miejsca Szczególnie dla takiego epopeisty jak ja
Ty przynajmniej coś zacząłeś
A ja dalej czekam aż sie odezwie ktoś kto mółbym mi pomóc ... a przy okazji sam sobie poćwiczy bo od takiego tłumaczenia w głowie sie dużo rzeczy utrwala
A ja dalej czekam aż sie odezwie ktoś kto mółbym mi pomóc ... a przy okazji sam sobie poćwiczy bo od takiego tłumaczenia w głowie sie dużo rzeczy utrwala
-
Finarfin
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
Sector, mów z którym zadaniem miałeś problem. Temat jest od tego, by takie sprawy wyjaśniać Mam nadzieję, ze uda nam się dojść do wzajemnego zrozumienia I gdyby ktoś był w stanie podać jeszcze linka(działającego!) do zadań z maturki i fajnie by było gdyby był on wraz z odpowiedziami
Dzieki za checi Finarfin
Jutro Cie dopadne na gg to Cie pomęcze
pozdrawiam
Jutro Cie dopadne na gg to Cie pomęcze
pozdrawiam
-
stivenman
- Użytkownik

Mi sie cały czas jakoś dziwnie wydaje ze poziom podstawowej i rozszerzonej byl podobny. Tylko ze na podstawowej popelnilem sporo niepotrzebnych bledow i pewnie bedzie kiepsko. Na rozszerzonej troszke bardziej sie skupilem i powinno byc oki.
Na kokosy nie liczy, ale ogolnie podbudowala mnie ta matura (nie jestem taki slaby jak uwaza moja nauczycielka)
Pozdrawiam
Na kokosy nie liczy, ale ogolnie podbudowala mnie ta matura (nie jestem taki slaby jak uwaza moja nauczycielka)
Pozdrawiam
-
cristiano_kbks
- Użytkownik

Jeśli to będzie dla Ciebie pocieszeniem Finarfin to powiem Ci,
że ja też nie miałem kalkulatora na podstawowej
Na rozszerzoną już sobie pożyczyłem, ale nie użyłem ani razu.
że ja też nie miałem kalkulatora na podstawowej
Na rozszerzoną już sobie pożyczyłem, ale nie użyłem ani razu.