Matematyka - Politechnika Śląska czy Uniwersytet Śląski

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
trilav
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: trilav »

Po paru latach wreszcie wiem co chcę w życiu robić - studiować matematykę. Dokładniej mówiąc matematykę związaną z finansami i statystyką, prawdopodobnie pójdę na specjalizację finansową (ew. jakieś modelowanie matematyczna czy statystyka). I tutaj pojawia się moje pytanie - mieszkam w Katowicach, jedyne uczelnie jakie są w moim zasięgu to UŚ i PŚ (szczerze mówiąc marzę o studiach na UWr, ale niestety nie stać mnie na studia w innym mieście oraz przez chore wymagania co do dochodu na osobę nie kwalifikowałbym się na zapomogi mieszkaniowe). I teraz pytanie, gdzie lepiej pójść - na UŚ czy PŚ? Czytałem, że opinie że matma tylko na polibudzie bo po uniwerku nie ma się żadnych umiejętności praktycznych związanych ze stosowaniem matematyki w pracy to mit. Dlatego pytam jak to wygląda przy porównaniu tych dwóch konkretnych uczelni, która jest lepsza jeśli interesuje mnie po matematyce praca w finansach, tudzież czymś związanym ze statystyką, no albo inne zastosowania matematyki w gospodarce.

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Spektralny »

296844.htm
ODPOWIEDZ