Witam, otóż jestem w pierwszej klasie liceum (humanistyczno-językowy) moim marzeniem było załatwienie sobie indeksu na studia prawnicze już w pierwszej klasie i nastepnie zostać prawnikiem. To pierwsze się udało gdyż jestem laureatem olimpiady historycznej, lecz dzięki kilku mądrym i życzliwym osobom dowiedziałem się że jeżeli nie ma się w rodzinie kogoś z "branży" to na studiach moge mieć nawet same siódemki ale i tak nie będe prawnikiem czy notariuszem. Więc moje plany diametralnie się zmieniły, w przyszłości chciałbym zdawać mature z matematyki i informatyki, to i to na roz, a jeżeli dobrze pójdzie to chciałbym wystartować w OM lub OI. Chciałbym podać tu kilka książek i prosiłbym o ocene, czy one się nadają.
Matura:
Matematyka, Andrzej Kiełbasa
TESTY MATURALNE MATEMATYKA, AKSJOMAT
ARKUSZE MATURALNA, PAZDRO
Zestawy zadań egzaminacyjnych przygotowujących do nowej matury, Henryk Pawłowski
Geometria na maturze, PWN
MATURA Z MATEMATYKI -PODKOWA- z.rozszerzony Cewe, PODKOWA
Zbiór zadań z matematyki dla kandydatów na wyższe uczelnie B.Gdowski E.Pluciński wyd Naukowo-Techniczne
S.Słowikowski Zbiór zadań z rachunku prawdopodobieństwa dla szkół średnich
N.Dróbka K.Szymański Zbiór zadań z matematyki dla klasy 1/2/3/4 LO Wsip
OLIMPIADA:
Lev Kourliandtchik, Wędrówki po krainie nierówności
Lev Kourliandtchik, Powrót do krainy nierówności
Lev Kourliandtchik, Złote rybki w oceanie matematyki
Daniar Ch. Musztari, Przygotowanie do olimpiad matematycznych, Oficyna Wydawniczo-Poligraficzna „ADAM”, Warszawa
Henryk Pawłowski, Kółko matematyczne dla olimpijczyków
Henryk Pawłowski, Na olimpijskim szlaku, Oficyna Wydawnicza
Henryk Pawłowski, Olimpiady i konkursy matematyczne
Henryk Pawłowski, Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata
Henryk Pawłowski, Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata — trygonometria i geometria
Henryk Pawłowski, Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata — planimetria i stereometria
Henryk Pawłowski, Wojciech Tomalczyk, Zadania z matematyki dla olimpijczyków — gimnazjalistów i licealistów
Wacław Sierpiński, 250 zadań z elementarnej teorii liczb
Wacław Sierpiński, Wstęp do teorii liczb
Bukiety matematyczne, dla liceum i technikum, Piotr Jędrzejowicz, GWO
Jeśli lubisz matematykę Witold Bednarek Nowik
Co do Informatyki to ja kompletnie się nie orientuje, na dodatek nie mam kogo spytać w swoim środowisku. Jeżeli ktoś mógłby pomóc to bardzo chętnie się dowiem
Narazie chciałbym sie przygotować do samej matury i wyczytałem na innym forum że trzeba przerobić
SYMFONIA STANDARD + PASJA C++
T.H. Cormen, C.E. Leiserson, R.L. Rivest, C. Stein, Wprowadzenie do algorytmów, WNT,
Dobór książek
-
szw1710
Dobór książek
A jak w ogóle oceniasz swoją wiedzę z matematyki? Bo historię od matematyki dzieli duża odległość. Pojęciowa. Może lepiej pójść za pierwszym głosem i myśleć o prawie. Gdyby każdy myślał jak piszesz, kto byłby notariuszem czy sędzią? Poza tym jest więcej zawodów prawniczych. Radca prawny - musi go mieć każdy większy zakład. Nie myśl, że Cię odwodzę od matematyki. Jest wielu ludzi bardzo interdyscyplinarnych i mam nadzieję, że jesteś tego przykładem.
-
zarysoss
- Użytkownik

Dobór książek
Swoją wiedzę na poziomie podstawowym oceniam na bardzo dobrą. Doskonale rozumiem że matematyka a historia to dwa różnie skrajne przedmioty. Otóż notariuszem/prawnikiem zostają osoby które mają w rodzinie już taką osobę. Poznałem ostatnio dziewczynę która ukończyła prawo na UW z oceną końcową 4 i teraz jest magazynierką... Oczywiście nie przekreślam prawa ale skoro mam już załatwiony indeks na studia to chciałbym teraz pouczyć się matematyki i informatyki, jeżeli będę ciężko pracować to również mogę zostać finalistą/laureatem. Wracając do mojej pierwszej wiadomości, czy to są odpowiednie książki ?
-
szw1710
Dobór książek
Mogę ocenić jedynie te pozycje:
Zbiór zadań z matematyki dla kandydatów na wyższe uczelnie B.Gdowski E.Pluciński wyd Naukowo-Techniczne
Sam się z tego uczyłem, książka wiecznie żywa, nie zawiera zadań maturalnych "obecnego typu". JEst np. rachunek różniczkowy. 25 lat temu w klasie biologiczno-chemicznej znałem podstawy rachunku całkowego Tu całek nie ma.
W zasadzie ocena j.w.
Sam się z tego uczyłem, książka wiecznie żywa, nie zawiera zadań maturalnych "obecnego typu". JEst np. rachunek różniczkowy. 25 lat temu w klasie biologiczno-chemicznej znałem podstawy rachunku całkowego Tu całek nie ma.
W zasadzie ocena j.w.