Tragiczny punkt
Tragiczny punkt
Punkt M leży wewnątrz trójkąta ABC. Odległosci punktu M od boków tego trójkąta wynoszą odpowiednio x,y,z a odpowiednie wysokości tego trójkąta sa równe h1,h2,h3. Udowodnij,że:
x/h1 + y/h2 + z/h3 = 1
x/h1 + y/h2 + z/h3 = 1
Tragiczny punkt
Żadne współrzędne rzutowe nie są potrzebne.
Zauważ, że 0,5xa + 0,5yb + 0,5zc = P, gdzie a, b, c - boki trójkąta, a P jego pole.
Zauważ, że 0,5xa + 0,5yb + 0,5zc = P, gdzie a, b, c - boki trójkąta, a P jego pole.
-
Mała Mi
Tragiczny punkt
Anatol ale tam mam wysokosci i to x,y,z, to boki trojkatow wiec ja nie wiem... zgupiałam :/
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Tragiczny punkt
Anatol, widać wyraźnie, że osoba, która założyła ten wątek nie zrozumiała Twojej wskazówki. Zamiast robić offtopic, mógłbyś Jej to dokładniej rozpisać, nieprawdaż? Na jedno by chyba wyszło.
\(\displaystyle{ a,b,c}\) - boki trójkąta, \(\displaystyle{ h_1, h_2, h_3}\) - wysokości opuszczone odpowiednio na boki \(\displaystyle{ a,b,c}\), \(\displaystyle{ P}\) - pole trójkąta, \(\displaystyle{ x,y,z}\) - odległości rozważanego punktu od boków trójkąta.
\(\displaystyle{ 2P = ax+by+cz}\)(*)
\(\displaystyle{ 2P=ah_1=bh_2=ch_3}\), więc
\(\displaystyle{ a=\frac{2P}{h_1}}\),
\(\displaystyle{ b=\frac{2P}{h_2}}\),
\(\displaystyle{ c=\frac{2P}{h_3}}\).
Wstawiając do (*) dostajemy:
\(\displaystyle{ 2P=\frac{2P\cdot x}{h_1} + \frac{2P\cdot y}{h_2} + \frac{2P\cdot z}{h_3}}\), dzieląc przez 2P stronami dostajesz to, co miałeś wykazać.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ a,b,c}\) - boki trójkąta, \(\displaystyle{ h_1, h_2, h_3}\) - wysokości opuszczone odpowiednio na boki \(\displaystyle{ a,b,c}\), \(\displaystyle{ P}\) - pole trójkąta, \(\displaystyle{ x,y,z}\) - odległości rozważanego punktu od boków trójkąta.
\(\displaystyle{ 2P = ax+by+cz}\)(*)
\(\displaystyle{ 2P=ah_1=bh_2=ch_3}\), więc
\(\displaystyle{ a=\frac{2P}{h_1}}\),
\(\displaystyle{ b=\frac{2P}{h_2}}\),
\(\displaystyle{ c=\frac{2P}{h_3}}\).
Wstawiając do (*) dostajemy:
\(\displaystyle{ 2P=\frac{2P\cdot x}{h_1} + \frac{2P\cdot y}{h_2} + \frac{2P\cdot z}{h_3}}\), dzieląc przez 2P stronami dostajesz to, co miałeś wykazać.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki