Walec, trójkąt prostokątny i półkole obliczenia

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Junior1010
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Junior1010 »

Witam. Mam 3 zadania z, którymi za nic nie umiem sobie poradzić. Niestety jestem nogą z matmy i mam zaleglości a one są na zaliczenie semestru w związku z czym proszę o pomoc.

1. Przekątna przekroju osiowego walca tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30. Oblicz V i Pc tej bryły .
2. Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 3√2, 3√5 obraca się dookoła dłuższej z nich. Oblicz V i Pc bryły powstałej w wyniku obrotu.
3. Półkole o polu 27π obracamy dookoła średnicy. Oblicz V i Pc bryły powstałej w wyniku obrotu.
Awatar użytkownika
Merenik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Merenik »

W 1 należy skorzystać z własności trójkąta 90,60,30
W 2 należy sobie to jedynie wyobrazić, powstaje oczywiście stożek, w którym poszczególne długości trójkąta są wartościami w tej bryle
W 3 powstaje kula, wyliczamy z tej powierzchni promień i możemy liczyć.
Junior1010
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Junior1010 »

W pierwszym zadaniu nie napisalem istotnej informacji. 1. Przekątna przekroju osiowego walca o długości 5√3 tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30. Oblicz V i Pc tej bryły.

Ogólnie próbowalem je zrobić lecz jest to dla mnie problem i nie umiem ich rozwiązać. Wyniki jakieś z kosmosu mi wychodzily. Proszę zatem o pomoc
ODPOWIEDZ