Witam,
mam problem z jedną rzeczą. Mam równanie które nie mieści mi się w jednej linii problem jest taki, że w środku tego równania muszę mieć duże nawiasy (aby uwidocznić pogrupowanie wyrażeń), które wywołuję komenda left( ,
ight) i teraz jak dziele sobie moje równanie na 2 linie (czyli left( jest w jednej linii a right) w drugiej) to wyskakują błędy, że w tej wyższej linii nie ma right a w tej niższej jest dodatkowy right. Teraz pytanie skierowane do Was czy jest możliwość żeby został zachowany duży nawias ale będzie on obejmował wyrażenie w dwóch liniach?
proszę o poradę,
Pozdrawiam,
gosos
Równanie w TeX
-
pawels
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Równanie w TeX
Nie znam się bardzo dobrze na TeXu, ale takie błędy nie powinny uniemożliwiać kompilacji, więc teoretycznie mogą sobie zostać. Pewnym wyjściem jest zamiana left( na coś w stylu igg( albo ig( itp. Minusem tego rozwiązania jest to, że wielkość będzie ustalona w miarę na sztywno, więc przy zmianie formatowania formuł coś się może rozjechać, ale jeżeli kwestia dotyczy jednej małej pracy, to nie powinno być problemu.
-
Elayne
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
Równanie w TeX
W LaTeX otoczenia displaymath i equation tworzą wzory jednowierszowe. Jeśli równanie jest za długie i nie mieści w jednej linii to powiniśmy podzielić równanie na dwa lub więcej wierszy za pomocą otoczenia eqnarray lub eqnarray*