Witam. Poszukuję książek do szkoły średniej z których od podstaw byłbym w stanie pojąć dziedziny fizyki potrzebne na maturę. Chciałbym aby było także to rozszerzone (matura również), ale w ogóle nie wiem już gdzie szukać, które książki są dobre, w których jest wszystko w miarę wyjaśnione.
Narodziło mi się właśnie pytanie drugie. Czy w Internecie znalazłbym jakieś strony na których byłoby to wszystko opisane od podstaw do rozszerzeń?
Z tego co wiem pdr Operonu są lipne ale też pewności nie mam. Może ktoś je miał?
Podreczniki fizyka pdst + rozszerzona szukam i szukam.
-
Endus
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Podreczniki fizyka pdst + rozszerzona szukam i szukam.
Zależy od tego co umiesz, czyli od czego zaczynasz. Jeżeli wiesz nic, to Operon może być przydatny, ale opisana w nim teoria przenoszenia elektronów przez krasnoludki trochę mija się z prawdą, gdyż robią to skrzaty. Ciekawie opisana fizyka jest w 5 tomach podręcznika Halliday Resnick Walker - Podstawy Fizyki. Zaznaczam jednak, że są to też książki, które obowiązują często jako podręcznik na studiach i możesz się natykać na całki i różniczki, ale to głównie przy wyprowadzeniach. Zresztą najczęściej nie są to strasznie całki i różniczki, więc jakbyś poświęcił chwilę na matmę to by było ok. Fajnie też zajrzeć do klasyki zbiorów jak zbiorek braci Mendel.
W Internecie znajdziesz wiele ciekawych stron, a jeśli chodzi o wykłady to MIT udostępnia swoje wykłady prowadzone m.in. przez prof. Lewina i są naprawdę ciekawe. Są po angielsku ale możesz włączyć polskie napisy.
Warto też policzyć zadania z korespondencyjnego kursu Politechniki Wrocławkiej i wysłać, niech sprawdzą...
W Internecie znajdziesz wiele ciekawych stron, a jeśli chodzi o wykłady to MIT udostępnia swoje wykłady prowadzone m.in. przez prof. Lewina i są naprawdę ciekawe. Są po angielsku ale możesz włączyć polskie napisy.
Warto też policzyć zadania z korespondencyjnego kursu Politechniki Wrocławkiej i wysłać, niech sprawdzą...