Studia matematyczne w Krakowie. UJ czy AGH?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
aga.gmail
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: aga.gmail »

Zdaję w tym roku maturę, matematykę i angielski na poziomie rozszerzonym. Chcę studiować matematykę i nie mogę się zdecydować między AGH i UJ. Interesują mnie opinie studentów tych uczelni, progi punktowe, poziom trudności a także wszelkie szanse na stypendia i czy są to kierunki zamawiane, oraz przede wszystkim, po jakich studiach mam szanse na dobrą pacę. Także przydadzą mi się informacje o procesie rekrutacji.
Dziękuję z góry
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, o 16:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Spektralny »

UJ.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

Matematyka na UJ jest - są stypendia.
Informacje o procesie rekrutacyjnym są do znalezienia na stronach uczelni, na UJ: oraz więcej szczegółów o [url=https://www.erk.uj.edu.pl/studia/karta/studia_id/1467/tryb_ubiegania/s/nr_naboru/1]matematyce[/url] i [url=https://www.erk.uj.edu.pl/studia/karta/studia_id/1754/tryb_ubiegania/s/nr_naboru/1]matematyce komputerowej[/url].
indep
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: indep »

Według mnie po AGH łatwiej pracę znaleźć, lepsze chyba techniczne studia, jeśli już myślisz o matmie. I tam angielski jest bardzo mile widziany.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

indep pisze:Według mnie po AGH łatwiej pracę znaleźć, lepsze chyba techniczne studia, jeśli już myślisz o matmie. I tam angielski jest bardzo mile widziany.
Na czym autor opiera swoje sądy?
Póki co nie ma chyba żadnych badań statystycznych na temat pracy po takich studiach, a przynajmniej ja o takich nie słyszałem. Zaczyna teraz działać ustawa o badaniu karier zawodowych absolwentów wyższych uczelni i dopiero za jakieś 3-5 lat będzie można wyciągać pierwsze wnioski i robić jakieś porównania.

Kiedyś podałem parę spektakularnych przykładów karier po matematyce na UJ. Być może da się podobne przykłady znaleźć wśród absolwentów matematyki na AGH (nigdy nie szukałem), ale prawda jest taka, że o zdecydowanej większości absolwentów na większości polskich uczelniach niewiele wiadomo - jeśli się mylę, proszę o poprawienie mnie.
ODPOWIEDZ