Witam!
Jestem studenetm Politechniki Poznańskiej i w ramach zaliczenia przedmiotu PKM musimy zrobic prace kontrolna.
I tu pojawia sie problem: otoz zrobilem zadanko, jednak prowadzacy zazyczyl sobie abym narysowal dla przyklady z zadania rozklad naprezen na spoinie. Za bardzo nie wiem jak to wrysowac. Czy ktos wie jak to zrobic?
Rozkład naprężeń w spoinie
Odpowiadając na pytanie: Ja wiem.
Musisz policzyć charakterystyki geometryczne: pole powierzchni i wskażnik na zginanie.
Potem już tylko wyznaczyć naprężenia od ścinania, rozciągania i zginania.
Musisz pamiętać o podstwieniu do wzoru na wyznaczenie naprężeń w złożonym stanie naprężeń w spoinie. Kryterium też musisz wyzanczyć z uwzględnieniem współczynników jakości spoiny i rodzaju spoiny.
Musisz policzyć charakterystyki geometryczne: pole powierzchni i wskażnik na zginanie.
Potem już tylko wyznaczyć naprężenia od ścinania, rozciągania i zginania.
Musisz pamiętać o podstwieniu do wzoru na wyznaczenie naprężeń w złożonym stanie naprężeń w spoinie. Kryterium też musisz wyzanczyć z uwzględnieniem współczynników jakości spoiny i rodzaju spoiny.
Moglbys mi jeszcze bardziej przyblizyc temat?
Tego rodzaju zadania nie sa moja mocna strona i za bardzo nie wiem " od ktorej strony do tego podejsc".
Tego rodzaju zadania nie sa moja mocna strona i za bardzo nie wiem " od ktorej strony do tego podejsc".