Całka podwójna-zamiana granic całkowania.
-
tomek__
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
obliczyć \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} (2xy+1)dxdy}\) po obszarze \(\displaystyle{ D: x=0; y=0; 2x-y+2=0}\)
nie umiem zmieniać kolejności całkowania, zatem czy mogę narysować układ współrzędnych, gdzie oś OY nazwę OX i OX nazwę OY, narysuję obszar D i będę liczył "typowo", z tym że będą odwrócone osie? czy wyjdzie mi to samo?
na 100% będę to miał na jutrzejszym egzaminie
-- 17 czerwca 2009, 15:58 --
tak w ogóle prosiłbym kogoś biegłego o poprawny wynik z tego, a ja policzę to "moim sposobem" i sprawdzimy czy to to samo;
nie umiem zmieniać kolejności całkowania, zatem czy mogę narysować układ współrzędnych, gdzie oś OY nazwę OX i OX nazwę OY, narysuję obszar D i będę liczył "typowo", z tym że będą odwrócone osie? czy wyjdzie mi to samo?
na 100% będę to miał na jutrzejszym egzaminie
-- 17 czerwca 2009, 15:58 --
tak w ogóle prosiłbym kogoś biegłego o poprawny wynik z tego, a ja policzę to "moim sposobem" i sprawdzimy czy to to samo;
Ostatnio zmieniony 17 cze 2009, o 16:09 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwach tematów.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwach tematów.
-
Qniczynka
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
tak, możesz tak zrobić, jeśli jest Ci w ten sposób łatwiej. na rysunku z normalnie oznaczonymi osiami także powinieneś to zobaczyć. w każdym razie obie całki wyglądają tak:
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \int_{0}^{2x+2} (2xy+1)dydx = \int_{0}^{2} \int_{ \frac{1}{2}y-1}^{0} (2xy+1)dxdy= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \int_{0}^{2x+2} (2xy+1)dydx = \int_{0}^{2} \int_{ \frac{1}{2}y-1}^{0} (2xy+1)dxdy= \frac{2}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2009, o 16:06 przez Qniczynka, łącznie zmieniany 2 razy.
-
tomek__
- Użytkownik

a tam nie będzie czasem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}y -1}\) ? -- 17 czerwca 2009, 16:06 --dzięki
-
tomek__
- Użytkownik

Wyszło mi \(\displaystyle{ -\frac{2}{3}}\)
co może być tego przyczyną?
co może być tego przyczyną?
-
Qniczynka
- Użytkownik

licząc całkę oznaczoną odejmujemy od jej wartości dla granicy górnej, wartość dla granicy dolnej, więc da całki pierwszej masz różnicę całki od zera do \(\displaystyle{ - 1}\). pojawia się wtedy minus przed całością, ponieważ w tym przypadku całka od zera wynosi zero. mam nadzieję, że w miarę jasno to wytłumaczyłam.
-
tomek__
- Użytkownik

To w takim razie powinienem to przewidzieć i postawić wartość bezwzględną czy oba wyniki są poprawne?
Bo całka podwójna po obszarze normalnym to wcale nie jest jego pole prawda?
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Chcą policzyć pole obszaru D za pomocą całki podwójnej (takie zadania też mam na liście) liczy się tak samo jak całkę podwójną po tym obszarze, podczas gdy w tym zadaniu pole obszaru = 1
zatem chcąc policzyć pole obszaru utworzonego poprzez te krzywe za pomocą całki podwójnej jak to zrobić?
Bo całka podwójna po obszarze normalnym to wcale nie jest jego pole prawda?
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Chcą policzyć pole obszaru D za pomocą całki podwójnej (takie zadania też mam na liście) liczy się tak samo jak całkę podwójną po tym obszarze, podczas gdy w tym zadaniu pole obszaru = 1
zatem chcąc policzyć pole obszaru utworzonego poprzez te krzywe za pomocą całki podwójnej jak to zrobić?
-
Qniczynka
- Użytkownik

jak to przewidzieć? mamy całkę Newtona-Leibniza i po prostu ją liczymy. wynik wychodzi dodatni.tomek__ pisze:To w takim razie powinienem to przewidzieć i postawić wartość bezwzględną czy oba wyniki są poprawne?
np. \(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} dxdy = 0 - (-1) = 1}\), a nie -1.
wszystko zależy od tego z czego jest ta całka.Bo całka podwójna po obszarze normalnym to wcale nie jest jego pole prawda?
otóż nie liczy się tak samo. pole obszaru, to całka podwójna z jedynki. czyli w naszym przypadku:Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Chcą policzyć pole obszaru D za pomocą całki podwójnej (takie zadania też mam na liście) liczy się tak samo jak całkę podwójną po tym obszarze, podczas gdy w tym zadaniu pole obszaru = 1
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \int_{0}^{2x+2} dydx = \int_{0}^{2} \int_{ \frac{1}{2}y-1}^{0} dxdy= 1}\)
-
tomek__
- Użytkownik

Qniczynka pisze: otóż nie liczy się tak samo. pole obszaru, to całka podwójna z jedynki
tym zdaniem rozświetliłaś mi to wszystko, dzięki :*