Całka podwójna-zamiana granic całkowania.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
tomek__
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: tomek__ »

obliczyć \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} (2xy+1)dxdy}\) po obszarze \(\displaystyle{ D: x=0; y=0; 2x-y+2=0}\)

nie umiem zmieniać kolejności całkowania, zatem czy mogę narysować układ współrzędnych, gdzie oś OY nazwę OX i OX nazwę OY, narysuję obszar D i będę liczył "typowo", z tym że będą odwrócone osie? czy wyjdzie mi to samo?
na 100% będę to miał na jutrzejszym egzaminie

-- 17 czerwca 2009, 15:58 --

tak w ogóle prosiłbym kogoś biegłego o poprawny wynik z tego, a ja policzę to "moim sposobem" i sprawdzimy czy to to samo;
Ostatnio zmieniony 17 cze 2009, o 16:09 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwach tematów.
Qniczynka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Qniczynka »

tak, możesz tak zrobić, jeśli jest Ci w ten sposób łatwiej. na rysunku z normalnie oznaczonymi osiami także powinieneś to zobaczyć. w każdym razie obie całki wyglądają tak:

\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \int_{0}^{2x+2} (2xy+1)dydx = \int_{0}^{2} \int_{ \frac{1}{2}y-1}^{0} (2xy+1)dxdy= \frac{2}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2009, o 16:06 przez Qniczynka, łącznie zmieniany 2 razy.
tomek__
Użytkownik
Użytkownik

a tam nie będzie czasem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}y -1}\) ? -- 17 czerwca 2009, 16:06 --dzięki
Qniczynka
Użytkownik
Użytkownik

Tak, poprawiłam i dodałam wynik.
tomek__
Użytkownik
Użytkownik

Wyszło mi \(\displaystyle{ -\frac{2}{3}}\)

co może być tego przyczyną?
Qniczynka
Użytkownik
Użytkownik

licząc całkę oznaczoną odejmujemy od jej wartości dla granicy górnej, wartość dla granicy dolnej, więc da całki pierwszej masz różnicę całki od zera do \(\displaystyle{ - 1}\). pojawia się wtedy minus przed całością, ponieważ w tym przypadku całka od zera wynosi zero. mam nadzieję, że w miarę jasno to wytłumaczyłam.
tomek__
Użytkownik
Użytkownik

To w takim razie powinienem to przewidzieć i postawić wartość bezwzględną czy oba wyniki są poprawne?
Bo całka podwójna po obszarze normalnym to wcale nie jest jego pole prawda?
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Chcą policzyć pole obszaru D za pomocą całki podwójnej (takie zadania też mam na liście) liczy się tak samo jak całkę podwójną po tym obszarze, podczas gdy w tym zadaniu pole obszaru = 1
zatem chcąc policzyć pole obszaru utworzonego poprzez te krzywe za pomocą całki podwójnej jak to zrobić?
Qniczynka
Użytkownik
Użytkownik

tomek__ pisze:To w takim razie powinienem to przewidzieć i postawić wartość bezwzględną czy oba wyniki są poprawne?
jak to przewidzieć? mamy całkę Newtona-Leibniza i po prostu ją liczymy. wynik wychodzi dodatni.
np. \(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} dxdy = 0 - (-1) = 1}\), a nie -1.
Bo całka podwójna po obszarze normalnym to wcale nie jest jego pole prawda?
wszystko zależy od tego z czego jest ta całka.
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Chcą policzyć pole obszaru D za pomocą całki podwójnej (takie zadania też mam na liście) liczy się tak samo jak całkę podwójną po tym obszarze, podczas gdy w tym zadaniu pole obszaru = 1
zatem chcąc policzyć pole obszaru utworzonego poprzez te krzywe za pomocą całki podwójnej jak to zrobić?
otóż nie liczy się tak samo. pole obszaru, to całka podwójna z jedynki. czyli w naszym przypadku:

\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \int_{0}^{2x+2} dydx = \int_{0}^{2} \int_{ \frac{1}{2}y-1}^{0} dxdy= 1}\)
tomek__
Użytkownik
Użytkownik

Qniczynka pisze: otóż nie liczy się tak samo. pole obszaru, to całka podwójna z jedynki

tym zdaniem rozświetliłaś mi to wszystko, dzięki :*
Qniczynka
Użytkownik
Użytkownik

cieszę się, że mogłam pomóc.
ODPOWIEDZ