Kąt nachylenia
-
Hitman93
- Użytkownik

Kąt nachylenia
Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy w czworościanie foremnym.
-
Tmkk
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
Kąt nachylenia
(Źle przeczytałem)
No właśnie. Oznacz długość krawędzi czworościanu przez np \(\displaystyle{ a}\) i policz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny w trójkącie: wysokość czworościanu,wysokość ściany bocznej, \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości podstawy.
No właśnie. Oznacz długość krawędzi czworościanu przez np \(\displaystyle{ a}\) i policz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny w trójkącie: wysokość czworościanu,wysokość ściany bocznej, \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości podstawy.
-
Hitman93
- Użytkownik

Kąt nachylenia
A mógłbyś to jakoś dokładniej zobrazować, bo z tego co napisałeś to nie bardzo wiem o co chodzi
-- 18 mar 2012, o 12:48 --
Czyli wynika z tego, że wysokość jest równa:
\(\displaystyle{ h _{ściany bocznej} = \frac{ \sqrt{3} }{2}a}\)
ażeby obliczyć cosinus potrzebujemy jeszcze jeden odcinek:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}a = \frac{ \sqrt{3} }{6}a}\)
Więc cosinus wynosi:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{6}a }{ \frac{ \sqrt{3} }{2} a } = \frac{1}{3}}\)
Czy tak ma być??
-- 18 mar 2012, o 12:48 --
Czyli wynika z tego, że wysokość jest równa:
\(\displaystyle{ h _{ściany bocznej} = \frac{ \sqrt{3} }{2}a}\)
ażeby obliczyć cosinus potrzebujemy jeszcze jeden odcinek:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}a = \frac{ \sqrt{3} }{6}a}\)
Więc cosinus wynosi:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{6}a }{ \frac{ \sqrt{3} }{2} a } = \frac{1}{3}}\)
Czy tak ma być??
-
Tmkk
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
Kąt nachylenia
W związku z tym, że nie mam żadnego programu do rysowania takich rzeczy, musisz zadowolić się moim dziełem z painta:
[/url]
Trzeba obliczyć \(\displaystyle{ \cos \beta}\). Podejrzewam, że funkcje trygonometryczne umiesz, więc nie powinno być problemu.
Edit. Tak, wynik będzie \(\displaystyle{ \cos \beta = \frac{1}{3}}\) , tylko jak widzisz z rysunku (bynajmniej mam taką nadzieję), nie trzeba nawet tego \(\displaystyle{ h}\) liczyć, bo się skróci.
[/url]
Trzeba obliczyć \(\displaystyle{ \cos \beta}\). Podejrzewam, że funkcje trygonometryczne umiesz, więc nie powinno być problemu.
Edit. Tak, wynik będzie \(\displaystyle{ \cos \beta = \frac{1}{3}}\) , tylko jak widzisz z rysunku (bynajmniej mam taką nadzieję), nie trzeba nawet tego \(\displaystyle{ h}\) liczyć, bo się skróci.