matura 2012 - p.r.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

matura 2012 - p.r.

Post autor: izaizaiza »

Jakieś spekulacje? Moje 3 matematyczki uważają, że z analitycznej będzie jednokładność, bo ostatnio się raczej nie pojawiała. Macie inne typy?
xorgx3
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

matura 2012 - p.r.

Post autor: xorgx3 »

Może nie spekulacje, ale ja chciałbym by ta matura nie była jakoś nadzwyczaj trudna i nie dali większości zadań z geometrii. Wolałbym policzyć jakieś trudniejsze przykłady niż geometrię razem wziętą.
Matura mogłaby być porównywalna do tej z 2010, lub lepiej - do poprawkowej z tego roku .

Zapewne będzie standardowo : zadanie z wartością bezwzględną, równanie kwadratowe z parametrem, jakieś równanie trygonometryczne, prawdopodobieństwo z odrobiną kombinatoryki i coś algebraicznie udowodnić. No i zapewne coś łatwego z ciągów. Z geometrii jak najmniej.

Pozdrawiam wszystkich zdających poziom rozszerzony w tym roku
major37
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 288 razy

matura 2012 - p.r.

Post autor: major37 »

W tamtym roku nie było wartości bezwzględnej więc może w tym roku się pojawi zwłaszcza gdy w tamtym roku słabo poszła matura. Może się wektory pojawią bo nie było ich w tamtym roku
kaczanga87
Użytkownik
Użytkownik

matura 2012 - p.r.

Post autor: kaczanga87 »

Kto to wie Rok temu nie było nic z logarytmów, więc możliwe że jakieś równanko lub dowód z tym związany się pojawi. Bezwzględna może też. Pewnie jakieś zadanie optymalizacyjne z geometrii. Czuję że w tym roku może być mniej zadań ale wyżej punktowane, bo w tamtym było dużo zadań po 3-4 punkty. Co do jednokładności - nie sądzę, choć kto wie Najbardziej obawiam sie rachunku prawdopodobieństwa, oby nie było nic trudnego.
Matma matmą, a co powiecie o fizyce roz.? W tamtym roku dowalili teorię, a w tym? Słyszałem gdzieś że maturki piszą za jednym zamachem na kilka lat, więc obawiam się że znowu nie bedzie zadań sprzed lat, które skupiały sie głownie na obliczaniu.
Powodzenia
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik

matura 2012 - p.r.

Ja będę niepocieszona jak będzie zadanie o lokatach, odchyleniu standardowym lub wariancji. Boli mnie jak się za to zabieram. I jeszcze to wspaniałe siedzenie przy okrągłym stole... niech chociaż autor napisze, co ma na myśli, bo się zestresuję i będzie źle.

Fizyki (nie)stety nie zdaję, więc nie pomogę.
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

matura 2012 - p.r.

Post autor: mario54 »

Żeby nie było stereometrii za dużo to będzie dobrze. Bardzo nie lubię tego działu, a reszta może być.
Życzyłbym sobie jak najwięcej wielomianów, logarytmów, trygonometrii, kwadratowych z parametrem i ogólnie wszelkiego rodzaju funkcji. Prawdopodobieństwo też może być. Jak będzie 70% z tego rozszerzenia to będę bardzo zadowolony, a co będzie zobaczymy za 1,5 miesiąca .
szprot_w_oleju
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

matura 2012 - p.r.

Post autor: szprot_w_oleju »

Co do matmy to w sumie mi obojętnie co będzie, jeżeli poziom będzie jak w tamtym roku to po prostu trzeba będzie dobrze napisać.

Co do fizyki to stawiałbym:
1. Dynamika bryły sztywnej
2. Optyka
3. Prąd przemienny/ coś z magnetyzmu i indukcji (w tym dwa podpunkty: 'wyjaśnij dlaczego...')
4. Termodynamika z wykresami.
5. Fizyka jądrowa.
6. Długi tekst źródłowy z Wikipedii i czysta astronomia.
kriegor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 182 razy

matura 2012 - p.r.

Post autor: kriegor »

szprot_w_oleju pisze:Co do matmy to w sumie mi obojętnie co będzie, jeżeli poziom będzie jak w tamtym roku to po prostu trzeba będzie dobrze napisać.
a kiedy nie trzeba dobrze napisac??-- 15 mar 2012, o 23:31 --poziom w tamtym roku wg mnie byl dosc wysoki tak btw
major37
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 288 razy

matura 2012 - p.r.

Post autor: major37 »

Pewne jest na 80% że z prawdopodobieństwa będzie jedno zadanie i jedno też powinno być z stereo. Na pewno dwa zadania na udowodnienie.
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik

matura 2012 - p.r.

hahahaha, nie było jednokładności ( A zrobiłam z niej każde możliwe zadanie chyba... co za strata czasu. Ogólnie to więcej takich matur, nie wiem po co się tak spinałam przed. Ale nurtuje mnie, czy nie zrobiłam rachunkowego przy ciągach...

A wam też podpasowali zadankami?

edit: jednak nie mam rachunkowego xD
ODPOWIEDZ