Oceń prawdziwość następującego stwierdzenia : kula do gry w kręgle poruszająca się z szybkością 10 m/s po uderzeniu w kręgle zawsze traci 10 % swojej energii kinetycznej. Uzasadnij swoją odpowiedź.
Mógłby mi ktoś odpowiedzieć na to pytanie? (oczywiście z uzasadnieniem, bo nie rozumiem tego)
Energia kinetyczna i jej utrata.
Moim zdaniem można to wyjaśnić następująco:
1. Kula zawsze uderza w określoną ilość kręgli. Wniosek jest taki że nie może uderzyć we wszystkie naraz a tylko w jeden lub dwa kręgle, może trzy.
2. Przy kontakcie z tą określoną liczbą kręgli traci zawsze taką samą energię, wspomniane dziesięć procent.
Założeniem jest oczywiście punkt 1. Może się zdarzyć że wogule nie trafisz w kręgle, ale tego nie rozważamy.
Stąd znając np. masę jednego kręgla możesz określić z iloma kręglami musi się zderzyć kula aby zgodnie z zasadami fizyki utracić tyl energi-czyli przekazać je stojącym nieruchomo kręglom.
Z góry też wiadomo ile jest tych kręgli. Więc znając stratę energi i przyjmując założenie o zderzeniu z np. jednym kręglem możesz wyznaczyć jego masę i stwierdzić to co napisałem wyżej z uzasadnieniem liczbowym.
Jeżeli ktoś ma inną teorią chętnie też się z nią zapoznam.
1. Kula zawsze uderza w określoną ilość kręgli. Wniosek jest taki że nie może uderzyć we wszystkie naraz a tylko w jeden lub dwa kręgle, może trzy.
2. Przy kontakcie z tą określoną liczbą kręgli traci zawsze taką samą energię, wspomniane dziesięć procent.
Założeniem jest oczywiście punkt 1. Może się zdarzyć że wogule nie trafisz w kręgle, ale tego nie rozważamy.
Stąd znając np. masę jednego kręgla możesz określić z iloma kręglami musi się zderzyć kula aby zgodnie z zasadami fizyki utracić tyl energi-czyli przekazać je stojącym nieruchomo kręglom.
Z góry też wiadomo ile jest tych kręgli. Więc znając stratę energi i przyjmując założenie o zderzeniu z np. jednym kręglem możesz wyznaczyć jego masę i stwierdzić to co napisałem wyżej z uzasadnieniem liczbowym.
Jeżeli ktoś ma inną teorią chętnie też się z nią zapoznam.
-
Rond
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Zapomniałem dodać początek zadania: Kula do gry w kręgle ma masę 5 kg. Zadaniem zawodników jest przewrócenie jak największej liczby kręgli za jednym rzutem kuli.
Wydaje mi się, że to stwierdzenie jest niepoprawne, ponieważ nie znamy masy kręgli - inny procent energii kula przekaże kręglowi o masie 1,47kg, a inny o masie 1,64kg.
To jest zadanie (co prawda dodatkowe) z gimnazjum, więc wydaje mi się, że zbyt skomplikowane jest to, co napisałeś.
Aha, a jak obliczyć masę tego kręgla, któremu kula przekazałaby 10% energii?
Kula ma masę 5kg, szybkość 10m/s, jej Energia kinetyczna = 250J.
Wydaje mi się, że to stwierdzenie jest niepoprawne, ponieważ nie znamy masy kręgli - inny procent energii kula przekaże kręglowi o masie 1,47kg, a inny o masie 1,64kg.
To jest zadanie (co prawda dodatkowe) z gimnazjum, więc wydaje mi się, że zbyt skomplikowane jest to, co napisałeś.
Aha, a jak obliczyć masę tego kręgla, któremu kula przekazałaby 10% energii?
-
gryxon
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
... edycjaxiii
Czy twoje drugie pytanie odnosi się do drugiego podpunktu trzeciego?
Tak pytam bo tutaj mamy troche więcej informacji podanych.
Czy twoje drugie pytanie odnosi się do drugiego podpunktu trzeciego?
Tak pytam bo tutaj mamy troche więcej informacji podanych.
-
Rond
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Tak, ale te zadania nie są jako całość - na początku jest wprowadzenie (Kula do gry w kręgle ma masę 5 kg. Zadaniem zawodników jest przewrócenie jak największej liczby kręgli za jednym rzutem kuli.) i tylko ono obowiązuje we wszystkich zadań, reszta to inna bajka : )
Już sformułowałem odpowiedź:
Mając w pamięci zasadę zachowania energii oraz fakt, że dochodzi tu do zderzenia niesprężystego z pewnością dochodzi do utraty energii kinetycznej kuli. Jednak nie znając masy kręgli oraz tego, w ile kręgli kula trafiła nie jesteśmy w stanie powiedzieć, jaka procentowa wartość energii została utracona. Tak więc nie mogę potwierdzić prawdziwości tego stwierdzenia.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Już sformułowałem odpowiedź:
Mając w pamięci zasadę zachowania energii oraz fakt, że dochodzi tu do zderzenia niesprężystego z pewnością dochodzi do utraty energii kinetycznej kuli. Jednak nie znając masy kręgli oraz tego, w ile kręgli kula trafiła nie jesteśmy w stanie powiedzieć, jaka procentowa wartość energii została utracona. Tak więc nie mogę potwierdzić prawdziwości tego stwierdzenia.
Dzięki wszystkim za pomoc.
-
gryxon
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Pytałem o twoje drugie pytanie w którym nie napisałeś, że kręgiel zaczyna poruszać się z prędkością początkową kuli . Uwzględniając ten fakt to obliczenia dosyć trywialne ;p.Aha, a jak obliczyć masę tego kręgla, któremu kula przekazałaby 10% energii?
No chyba że czegoś nie zrozumiałem.