długość łuku krzywej... do policzenia

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
hero_18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: hero_18 »

Mam do policzenia trzy zadanka i nie bardzo wiem jak sie za nie zabrac... wzory znam, potrafie podstawic ale nie umiem tego dalej policzyc... prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan... Dzieki

1) \(\displaystyle{ y= \sqrt{9-x ^{2} }}\) dla \(\displaystyle{ x \in [0, 2]}\)

2) \(\displaystyle{ x(t)= e^{t}sint}\) , \(\displaystyle{ y(t)=e ^{t}cost}\) dla \(\displaystyle{ t \in [0, \frac{\pi}{2} ]}\)

3) \(\displaystyle{ x(t)=a(cost+tsint)}\) , \(\displaystyle{ y(t)=a(sint-tcost)}\), dla \(\displaystyle{ t \in [0, \frac{\pi}{2} ]}\)
Qniczynka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Qniczynka »

1) \(\displaystyle{ \int_{0}^{2} \sqrt{1+((\sqrt{9-x^2})')^2} \mbox{d}x}\) to ze wzoru na dł. łuku, który piszesz, że znasz. po kilku przekształceniu dostajemy: \(\displaystyle{ 3 \int_{0}^{2} \frac{ \mbox{d}x}{\sqrt{9-x^2}}}\).
stosujemy podstawienie \(\displaystyle{ x=3t, dx=3dt}\) i dostajemy \(\displaystyle{ 3 \left[arcsin{\frac{x}{|3|}}\right]_{0}^{2}}\), czyli dł. łuku wynosi \(\displaystyle{ 3arcsin{\frac{2}{3}}}\).
niespecjalnie elegancki wynik.
hero_18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: hero_18 »

Qniczynka dzięki że zainteresowałaś się tymi zadaniami... tylko ja właśnie nie bardzo wiem jakich przekształceń muszę dokonać, żeby dojść do takiego wyniku jak Twój. jeśli możesz to napisz mi co po kolei muszę zrobić. Dziękuję !!!
Qniczynka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Qniczynka »

\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} \sqrt{1+((\sqrt{9-x^2})')^2} dx \\
\int_{0}^{2} \sqrt{1+ \left( \frac{-2x}{2 \sqrt{9-x^2} \right)^2} dx \\
\int_{0}^{2} \sqrt{1+ \frac{x^2}{9-x^2}} dx \\
\int_{0}^{2} \sqrt{ \frac{9 - x^2 + x^2}{9-x^2}} dx \\
3 \int_{0}^{2} \frac{dx}{ \sqrt{9-x^2}}}\)

liczę pochodną (funkcji złożonej), skracam dwójki, podnoszę do kwadratu, sprowadzam do wspólnego mianownika. jaśniej się nie da. podstawy są w kompendium i na wikipedii. pozdrawiam.
ODPOWIEDZ