Mam problem z zabraniem się za dwa zadania. Nie prosiłbym o rozwiązanie tylko jakieś istotne wskazówki lub pokazanie 'pierwszego' kroku który pomógłby mi nabrać intuicji jak robić takie zadania
1) Obliczyć przechodząc do współrzędnych biegunowych \(\displaystyle{ \int \sqrt{x^{2} + y^{2} + z^{2}}}\) na sferze \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} + (z-1/2)^{2} = 1/4}\)
W tym zadaniu w ogóle nie widzę jaki ma sens przechodzenie do współrzędnych biegunowych (w tym wypadku jak wymiar jest 3 to sferycznych?) Starałem się analizowac to zadanie i jedyne do czego doszedłem to niestety prosty wniosek że ta funkcja podcałkowa jest postaci \(\displaystyle{ f(x,y,z) = \sqrt{z}}\) dla każdego punktu należącego do tej sfery ale nie wiem jakie to ma odniesienie dla przedziałów całkowania. Chciałbym zobaczyć jak w ogóle w takim zadaniu okresla się granice całkowania bo to dla mnie niejasne.
2) Obliczyć pole obszaru ograniczonego przez krzywą \(\displaystyle{ (x^{2} + y^{2})^{2} = 2(x^{3} - 3xy^{2})}\) - w tym zadaniu to w ogóle nie wiem jak wykonać pierwszy krok, znaczy w prostszych zadaniach to wiem że trzeba było jakoś naszkicować ta powierzchnię jak ona mniej więcej wygląda i wyznaczyć granice całkowania ale w tym zadaniu próby takiego sprowadzenia tego do postaci kilku wykresów funkcji spełzły na niczym.
pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki