2 zadania na całki wielu zmiennych

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Alister
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Alister »

Witajcie!

Mam problem z zabraniem się za dwa zadania. Nie prosiłbym o rozwiązanie tylko jakieś istotne wskazówki lub pokazanie 'pierwszego' kroku który pomógłby mi nabrać intuicji jak robić takie zadania :) Bo niestety nie mam pojęcia jak wogóle zacząć to zadanie.

1) Obliczyć przechodząc do współrzędnych biegunowych \(\displaystyle{ \int \sqrt{x^{2} + y^{2} + z^{2}}}\) na sferze \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} + (z-1/2)^{2} = 1/4}\)

W tym zadaniu w ogóle nie widzę jaki ma sens przechodzenie do współrzędnych biegunowych (w tym wypadku jak wymiar jest 3 to sferycznych?) Starałem się analizowac to zadanie i jedyne do czego doszedłem to niestety prosty wniosek że ta funkcja podcałkowa jest postaci \(\displaystyle{ f(x,y,z) = \sqrt{z}}\) dla każdego punktu należącego do tej sfery ale nie wiem jakie to ma odniesienie dla przedziałów całkowania. Chciałbym zobaczyć jak w ogóle w takim zadaniu okresla się granice całkowania bo to dla mnie niejasne.

2) Obliczyć pole obszaru ograniczonego przez krzywą \(\displaystyle{ (x^{2} + y^{2})^{2} = 2(x^{3} - 3xy^{2})}\) - w tym zadaniu to w ogóle nie wiem jak wykonać pierwszy krok, znaczy w prostszych zadaniach to wiem że trzeba było jakoś naszkicować ta powierzchnię jak ona mniej więcej wygląda i wyznaczyć granice całkowania ale w tym zadaniu próby takiego sprowadzenia tego do postaci kilku wykresów funkcji spełzły na niczym.

pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki :)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 22:24 przez Alister, łącznie zmieniany 1 raz.
Chromosom
Moderator
Moderator
Podziękował: 127 razy

Post autor: Chromosom »

1. jakiego rodzaju jest ta całka?
2. przejdź na współrzędne biegunowe
Alister
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Alister »

2. Przechodząc do współrzędnych biegunowych otrzymuję \(\displaystyle{ r^{4} = 2r^{3} cos(3x)}\) ... Co mam z tym dalej zrobić? Wcześniej myślałem nad przedziałami x, y doszedłem że \(\displaystyle{ x \in [- \frac{9}{8} , 2]}\) a \(\displaystyle{ y \in [-1,1]}\) ale nie wiem czy to są szukane przedziały całkowania. Czy tak jest i je trzeba przekształcić w biegunowych? Domyslam się że tutaj pewnie chodzi o policzenie całki jednej (?) zmiennej \(\displaystyle{ r = 2cos(3x)}\) ale nie wiem jak ustalić przedziały całkowania.

1. To jest całka Lebesgue'a na sferze (tj zbiorze V opisanym równaniem tej sfery) Znaczy się
\(\displaystyle{ \int \sqrt{x^{2} + y^{2} + z^{2}} \mbox{d}x \mbox{d}y \mbox{d}z}\)
ODPOWIEDZ