Niby zdaję za rok maturę, niby już powinienem coś wiedzieć na temat przebiegu i sposobu zdania całego egzaminu, a nie wiem... Każdy mówi mi co innego. Więc, jak to jest w tym konkretnym przypadku?
Zdaję polski(p), matematykę(r), angielski(r) i fizykę(r). I nie wiem czy muszę wszystko zdać na min. 30%, żeby matura została zaliczona? Czy może spośród tych muszę zdawać podstawy ze wszystkich i wybrać tylko jeden przedmiot jako dodatkowy z którego czuję się najmocniej, a reszta może mi nawet nie pójść. Proszę o pomoc, bo nie mogę tego rozszyfrować na stronie CKE.
Jak to jest z tą maturą?
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Jak to jest z tą maturą?
Wszystkie jest jasne napisane w informatorach na stronie CKE:
... &Itemid=69
Musisz zdać tylko i wyłącznie podstawy z przedmiotów obowiązkowych, czyli polski, matematyka, język obcy.
... &Itemid=69
Musisz zdać tylko i wyłącznie podstawy z przedmiotów obowiązkowych, czyli polski, matematyka, język obcy.
-
Kuguar
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Jak to jest z tą maturą?
Tylko, że tam np. z fizyki jest taka klasyfikacja na rozszerzenie i podstawę i jest napisanę, że 30%- matura zdana :/ To ja już nie wiem jak to jest...
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Jak to jest z tą maturą?
Nie podobno, tylko na pewno. Przedmiotów dodatkowych się nie zdaje, tylko zdobywa punkty, które potem są brane pod uwagę przy rekrutacji na studia.
Przecież tu jest wszystko napisane: ... s_2010.pdf , nie ma żadnych niejasności.
JK
Przecież tu jest wszystko napisane: ... s_2010.pdf , nie ma żadnych niejasności.
JK
-
Disnejx86
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
Jak to jest z tą maturą?
Tak. Czyli kuguar, jak zdasz na 30 procent lub więcej polski podstawowy, angielski podstawowy i matematykę podstawową to zdajesz maturę. Jeżeli by Ci się nie udało z czegoś z przedmiotów dodatkowych np. Fiza na mniej niż 30, to i tak nie wpływa to na wynik, ale na tym Ty tracisz bo będziesz miał mniej punktów uwzględnianych w rekrutacji na wymarzone studia.
P.S. Strona CKE do najładniejszych i najczytelniejszysz z pewnością nie należy. Przynajmniej ja tam się bardzo gubię jak wchodzę chociaż np. wymagania, arkusze wiem gdzie są. Pozdrawiam i powodzenia na maturze (chociaż jeszcze rok jak u mnie ;p)
P.S. Strona CKE do najładniejszych i najczytelniejszysz z pewnością nie należy. Przynajmniej ja tam się bardzo gubię jak wchodzę chociaż np. wymagania, arkusze wiem gdzie są. Pozdrawiam i powodzenia na maturze (chociaż jeszcze rok jak u mnie ;p)