Dobry zbiór zadań na maturę
-
Gastly
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ja na start polecam taki zbiorek: "Testy i arkusze" (Matura 2012 - Poziom Rozszerzony). Jak wejdziecie na stronę Operonu to macie tam możliwość podejrzenia paru stron. Plusy to duży format, ładne wykonanie, na okładkach macie małe tablice. Teraz minusy: zadania bardzo trudne nie są, czasami zdarzają się takie jak na poziomie podstawowym np. doprowadzenie mianownika do ładniejszej postaci np. \(\displaystyle{ \frac{6}{ \sqrt{3}+ \sqrt{2}+1 }}\). Jednak z drugiej strony te zadania bardzo dobrze do nauki do rozszerzenia przygotują.. Problem jest taki że zadań nie ma za dużo (60-65 stron). Potem jest 5 przykładowych arkuszy, a na końcu (i to jest kolejna zaleta tego zbiorku) odpowiedzi i schemat postępowania (a także punktowania) dla każdego zadania... Cena nie jest zła, kosztuje to coś około 23 zł, jest jednak dobre przetarcie przed robieniem trudniejszy zadań..
Kolejnym krokiem jest przerobienie ze zrozumieniem trudniejszych zadań z dobrych zbiorków np. OE Pazdro - Zbiór zadań dla liceum, Matematyka Krok Po Kroku (do każdej klasy LO). Bardzo istotne jest nie uczenie się algorytmu postępowania w konkretnym zadaniu, lecz pełne zrozumienie co się dzieje, no i robienie jak najwięcej zadań które wymagają niestandardowego podejścia do problemu.. Kiedy to się opanuje warto przed maturą jeszcze zrobić zbiorki Aksjomatu. Są one bardzo fajnie wykonane, w tym do obowiązkowej matury zadania są raczej proste, ale dobre jako przypomnienie tak na 6 miesiące przed maturą (np. ferie świąteczne). Dużo czasu nie zabierają i można już ostatecznie zamknąć kwestię matury podstawowej. Natomiast dla tych co zdają rozszerzenie na sam koniec polecam Aksjomat Toruń - Testy Maturalne: Poziom Rozszerzony, bo tam zdarzają się już zadania dużo trudniejsze niż w Operonie. Cena jest także dość dobra (21 zł każda część), natomiast wadą tych zbiorów jest brak rozwiązań (są same odpowiedzi) - ale dzięki temu jest sporo zadań. Do tego regularna nauka (od młodszych klas), robienie arkuszy, no i ciężka praca...
Kolejnym krokiem jest przerobienie ze zrozumieniem trudniejszych zadań z dobrych zbiorków np. OE Pazdro - Zbiór zadań dla liceum, Matematyka Krok Po Kroku (do każdej klasy LO). Bardzo istotne jest nie uczenie się algorytmu postępowania w konkretnym zadaniu, lecz pełne zrozumienie co się dzieje, no i robienie jak najwięcej zadań które wymagają niestandardowego podejścia do problemu.. Kiedy to się opanuje warto przed maturą jeszcze zrobić zbiorki Aksjomatu. Są one bardzo fajnie wykonane, w tym do obowiązkowej matury zadania są raczej proste, ale dobre jako przypomnienie tak na 6 miesiące przed maturą (np. ferie świąteczne). Dużo czasu nie zabierają i można już ostatecznie zamknąć kwestię matury podstawowej. Natomiast dla tych co zdają rozszerzenie na sam koniec polecam Aksjomat Toruń - Testy Maturalne: Poziom Rozszerzony, bo tam zdarzają się już zadania dużo trudniejsze niż w Operonie. Cena jest także dość dobra (21 zł każda część), natomiast wadą tych zbiorów jest brak rozwiązań (są same odpowiedzi) - ale dzięki temu jest sporo zadań. Do tego regularna nauka (od młodszych klas), robienie arkuszy, no i ciężka praca...
Witam - Poszukuję jakiegoś "klarownego" zbioru zadań do matury z matematyki na poziom podstawowy , najlepiej podzielone działami z podanymi przykładami i z podaną teorią(miło jakby była).
Mam zbiór zadań z Aksjomatu i Kiełbasy lecz niestety zadania w nim zawarte jak dla mnie są jeszcze za trudne - także potrzebuję jakiejś dobrej alternatywy która będzie spełniać moje powyższe wymagania.
Liczę na was!
Pozdrawiam
Paweł
Mam zbiór zadań z Aksjomatu i Kiełbasy lecz niestety zadania w nim zawarte jak dla mnie są jeszcze za trudne - także potrzebuję jakiejś dobrej alternatywy która będzie spełniać moje powyższe wymagania.
Liczę na was!
Pozdrawiam
Paweł
- Sebastiano
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Proponuje zbiory zadań Krzysztofa Pazdro. Zróżnicowane zadania i bardzo klarowne odpowiedzi A. Kiełbasa jest bardziej pod kątem m. rozszerzonej.Wiaderko pisze:Witam - Poszukuję jakiegoś "klarownego" zbioru zadań do matury z matematyki na poziom podstawowy , najlepiej podzielone działami z podanymi przykładami i z podaną teorią(miło jakby była).
Paweł
-
Disnejx86
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
Wiaderko pisze:Witam - Poszukuję jakiegoś "klarownego" zbioru zadań do matury z matematyki na poziom podstawowy , najlepiej podzielone działami z podanymi przykładami i z podaną teorią(miło jakby była).
Liczę na was!
Pozdrawiam
Paweł
Odpowiedź masz w poście u góry w stosunku do twojego... Nie wykazałeś się zapewne nawet przeczytaniem, mimo że jest tam wszystko co ciebie powinno obchodzić ...
Uczciwie mówiąc polecam robienie jak najnowszej Kiełbasy. Robiłem do tej pory Kiełbase 2005 i przy funkcji wymiernej poddałem się ,bo nigdzie nie było nic do tych zadań. Porównałem sobie 2010 i 2005 i jeżeli ktoś chce przerobić materiał i mieć czas na powtórke, to robienie 2005 jest bez sensu. Chociaż zadania są ciekawe i głowienie się przy nich było przyjemnością to po prostu się nie opłaca.
Inna sprawa ,że jestem przerażony jak zostala uproszczona matura z matematyki 0_0. I jak bezczelnie przy niej gmerano przez lata (bo zapoznałem się z tym jak standardy się zmieniały.)
Inna sprawa ,że jestem przerażony jak zostala uproszczona matura z matematyki 0_0. I jak bezczelnie przy niej gmerano przez lata (bo zapoznałem się z tym jak standardy się zmieniały.)
-
ewusia
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Może masz Kiełbasę podstawa z rozszerzeniem? W Kiełbasie do samej podstawy jest tyle prostych zadań, że chyba w żadnym innym tyle nie znajdziesz.Wiaderko pisze: Mam zbiór zadań z Aksjomatu i Kiełbasy lecz niestety zadania w nim zawarte jak dla mnie są jeszcze za trudne.
Elo, jakie vademecum polecacie na maturę rozszerzoną? Muszę odświeżyć sobie teorie od czasu do czasu przy robieniu zadań bo czasami coś ucieka z głowy . Polecacie Operon? Tylko ta cena... Wersja z 2010 różni się czymś od 2012 (oprócz okładki )???
Witam, nie chce zakładać nowego tematu, poszukuje dobrej ksiazki do matury podstawowej, w której bedzie wszystko ładnie opisane na przykładach+ teoria, jak sie robi poszczególne zadanka, planuje zaczac nauke od marca, bo akurat wracam do domu, jestem aktualnie za granica, rok temu nie zdalem z matmy;/ zabrakło mi 2 pkt. Jak myslicie dam rade przez 2 miesiace ogarnac material na 30% ?. Od marca chce zaczac nauke dzien w dzien , tylko najpierw musze zaopatrzyć sie w jakis dobry podręcznik :< , prosze o pomoc. Dziękuję.
... podstawowy. Ma ktos z was ta ksiazke ?
Czy rzeczywiscie jest tam wszystko, ładnie i prosto wytłumaczone?
... podstawowy. Ma ktos z was ta ksiazke ?
Czy rzeczywiscie jest tam wszystko, ładnie i prosto wytłumaczone?
-
Surion
- Użytkownik

Na podstawę polecam "Matematyka. Zbiór zadań maturalnych i zestawy maturalne", Babiański, Chańko itd., Nowa Era. Jak się go przerobi to chyba nic nie zaskoczy.
Drogie, ale warte ceny. Sporo rzeczy tam jest, nawet tych ze studiów. Przykłady rozwiązanych zadań, ciekawostki.mrbenek pisze:Elo, jakie vademecum polecacie na maturę rozszerzoną? Muszę odświeżyć sobie teorie od czasu do czasu przy robieniu zadań bo czasami coś ucieka z głowy . Polecacie Operon? Tylko ta cena... Wersja z 2010 różni się czymś od 2012 (oprócz okładki )???
-
major37
- Użytkownik

- Podziękował: 288 razy
Vademecum operonu 2010 i 2012 oprócz okładki żadnych zmian Nie których to podziwiam jak od marca się przygotuje do matury Mieliście (...) na to rok czasu a nie którzy to 3 lata a budzicie się 2 miesiące przed maturą i chcecie ją zaliczyć. Jak by było to takie proste to nikt by się nie uczył tylko 2 miesiące przed maturą by zaczął i by ją zdał. Jak nie zdałeś w tamtym roku a w tym chcesz się przygotować na zdanie to musisz być drugim Einsteinem żeby to zrobić w 2 miesiące. Sory ale mnie trochę poniosło bo trochę nie rozumiem ludzi co się budzą z ręka w nocniku.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2012, o 13:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: A bez substytutów przekleństw się nie da?
Powód: A bez substytutów przekleństw się nie da?
2 miesiace z jednego przedmiotu to za malo? , no niezle, rok temu sie w ogole nie uczylem z polaka i angola i zdalem na 50+, jedynie sie z matmy troche uczylem i mi zabraklo 2 pkt, wiec nie wiem o co
Ci chodzi, mialem inne zajecie , nie bylo mnie w pl przez 8 miesiecy. Zreszta bede sie uczyl codziennie z matmy po 2-3h, zeby tylko ogarnac na te 30 % , bo do niczego mi ta matma nie potrzebna ;x.
Ci chodzi, mialem inne zajecie , nie bylo mnie w pl przez 8 miesiecy. Zreszta bede sie uczyl codziennie z matmy po 2-3h, zeby tylko ogarnac na te 30 % , bo do niczego mi ta matma nie potrzebna ;x.
-
major37
- Użytkownik

- Podziękował: 288 razy
Jeżeli dzisiaj napiszesz maturę na 20% czyli nie zaczynasz wszystkiego od nowa. Nie liczą się odpowiedzi strzelone. To w dwa miesiące ucząc się tyle co mówisz jesteś się w stanie przygotować. Ale jak wszystko zapomniałeś z tamtego roku to ja wątpię że dasz radę chodź są na świecie rzeczy które się fizjologom nie śniły
Wszystkiego to nie pozapominałem , moze niektore rzeczy, ale mam zeszyty z korkow i wszystko opisane, takze mysle ze dam rade, ale chce sie tez zaopatrzyc w jakas dobra ksiazke