oblicz wartość wyrażenia zad.10
-
almost_alice
- Użytkownik

tak jak w temacie, a przykład taki (nie wiem czemu mi nie wychodzi, więc gdybyście mogli dokładnie rozpisać byłabym wdzięczna- chciałabym wiedzieć w którym miejscu popełniam ciągle błąd)
g) \(\displaystyle{ \sqrt{11 \frac{2}{3} } : \sqrt{4 \frac{1}{5} }}\)
ps czy nadałam odpowiedni temat? czy można dodać tam 'zad.10' tak jak to zrobiłam?
g) \(\displaystyle{ \sqrt{11 \frac{2}{3} } : \sqrt{4 \frac{1}{5} }}\)
ps czy nadałam odpowiedni temat? czy można dodać tam 'zad.10' tak jak to zrobiłam?
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Pokaż nam swoje obliczenia, to wskażemy błąd.

Może być, tylko nam to i tak nic nie mówips czy nadałam odpowiedni temat? czy można dodać tam 'zad.10' tak jak to zrobiłam?
-
Surion
- Użytkownik

Zamień wyrażenia pod pierwiastkami na ułamki zwykłe \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) . Następnie skorzystaj ze wzoru: \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{a}{b} } = \frac{ \sqrt{a} }{ \sqrt{b} }}\). Później zamień wyrażenie na mnożenie. Potem pomnóż wyrażenia i sprowadź do najprostszej postaci wyciągając liczbę przed pierwiastek.
-
almost_alice
- Użytkownik

w końcu wyszło: \(\displaystyle{ \frac{5}{3}}\)
ale wciąż robię błąd w innym zadaniu.
oblicz wartość wyrażenia dla \(\displaystyle{ x=2- \sqrt{5}}\) i \(\displaystyle{ y=1+3 \sqrt{5}}\) . Wynik zapisz w postaci \(\displaystyle{ a+b \sqrt{5}}\)
przykład:
\(\displaystyle{ \frac{2y-x}{2x+y}}\)
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ = \frac{2+6 \sqrt{5}-2+ \sqrt{5} }{4-2 \sqrt{5}+1+3 \sqrt{5} }= \frac{7 \sqrt{5} }{5+ \sqrt{5} }}\)
wydaję mi się, że do tego momentu mam wszystko dobrze, ale potem czegokolwiek bym nie robiła to wynik wychodził zły. usuwałam niewymierność i wciąż było źle. wynik ma być \(\displaystyle{ - \frac{7}{4} + \frac{7}{4} \sqrt{5}}\)
ale wciąż robię błąd w innym zadaniu.
oblicz wartość wyrażenia dla \(\displaystyle{ x=2- \sqrt{5}}\) i \(\displaystyle{ y=1+3 \sqrt{5}}\) . Wynik zapisz w postaci \(\displaystyle{ a+b \sqrt{5}}\)
przykład:
\(\displaystyle{ \frac{2y-x}{2x+y}}\)
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ = \frac{2+6 \sqrt{5}-2+ \sqrt{5} }{4-2 \sqrt{5}+1+3 \sqrt{5} }= \frac{7 \sqrt{5} }{5+ \sqrt{5} }}\)
wydaję mi się, że do tego momentu mam wszystko dobrze, ale potem czegokolwiek bym nie robiła to wynik wychodził zły. usuwałam niewymierność i wciąż było źle. wynik ma być \(\displaystyle{ - \frac{7}{4} + \frac{7}{4} \sqrt{5}}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, o 19:27 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
almost_alice
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \frac{7 \sqrt{5} }{5+ \sqrt{5} } * \frac{5- \sqrt{5} }{5- \sqrt{5} } = \frac{35 \sqrt{5}-5 }{20}}\)
dzisiaj moja nauka matmy trwała 10h, więc dosłownie błagam was o konkretne już rozwiązanie. i jeżeli ktoś pomógłby mi w temacie 288021.htm to byłoby w ogóle świetnie. (prosty przykład, ale brak rozwiązania przeszkadza w rozwiązaniu trudniejszych zadań)
dzisiaj moja nauka matmy trwała 10h, więc dosłownie błagam was o konkretne już rozwiązanie. i jeżeli ktoś pomógłby mi w temacie 288021.htm to byłoby w ogóle świetnie. (prosty przykład, ale brak rozwiązania przeszkadza w rozwiązaniu trudniejszych zadań)
-
almost_alice
- Użytkownik

rzeczywiście. banalny błąd- prost przeoczenie, ale jakoś mnie się zakodowało. pomożesz w tamtym zadaniu?