Podstawiając dane do prawa Hooke'a,sprowadzając do wspólnego mianownika i wyliczeniu wychodzi mi wynik \(\displaystyle{ -\frac{5 FL}{4 \pi a^{2}E}}\)
W odpowiedziach podają: \(\displaystyle{ -\frac{27 FL}{9 \pi a^{2}E}}\)
Źle wyznaczyłem reakcje to na pewno i wydłużenie całkowite też nie koniecznie musi tak wyglądać. Jakie macie propozycje,wskazówki?
pokazałem siły ściskające w każdym przedziale i zaznaczyłem skrócenia.
Reszta jak widzę jest już prosta.
W.Kr.
Dlaczego wszędzie będzie ściskanie?i dlaczego reakcja R wynosi \(\displaystyle{ F+(P=F)=2F}\) ,myślałem, że bierzemy pod uwagę wszystkie siły F dla całego pręta.
Jeśli popatrzysz od prawej strony na pręt to masz:
Siłę 2F która ściska cały pręt.
Dalej pojawia się siła F rozciągająca pręt od punktu B.
Czyli od punktu B pręt jest nadal ściskany siłą F bo 2F-F=F.
W punkcie A pojawia się kolejna ściskająca siła F więc od tego punktu pręt jest ściskany
siłą 2F bo liczym siły: 2F-F+F=2F.
Ponieważ jest 2F działa do utwierdzenia jest to jednocześnie reakcja.
Dzięki. Ciekawi mnie natomiast dlaczego w przekroju drugim, tam gdzie długość wynosi \(\displaystyle{ \frac{l}{2}}\) ściskanie wynosi F??Rozumiem, że siły występujące w przekroju drugim działają tak samo jak w przekroju trzecim?
Od punktu B do punktu A jest stała siłą ściskająca F zgodnie z równaniem 2F-F=F
Dla odcinka o długości L/2 zmienia się tylko przekrój który ma wpływ na naprężenia a nie na siły wewnętrze w tym przypadku.
Siły wewnętrzne zmieniają wartości tylko w punktach przyłożenia obciążeń, to jest na końcu pręta i w punktach A i B. W pozostałych miejscach SW są stałe.