Zyski z kredytu studenckiego.
- silversurfer
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Witam. Ostatnio przeglądając oferty doszedłem do wniosku, że biorąc kredyt studencki na 3 lata (600zł) miesięcznie wychodzi mi 6000 rocznie czyli 18k podczas tych 3 lat. Można wziąć kredyt studencki jeśli dochód na osobę nie przekracza 2,5k zł/os (u mnie nie przekracza) i ... co jeśli zainwestowałbym te całe pieniądze w bezpieczną lokatę? Przeglądałem oferty i znalazłem taką z 5% oprocentowaniem rocznym. Jeśli wpłacam 600zł przez 30 miesięcy + 2 lata (bo po tym czasie należy spłacać kredyt) to mam zysk. Tylko czy nie zje mnie inflacja..? . wiadomo też jak jest z dyskontowaniem. Po dwóch latach mógłbym spłacić całe 18000zł (pierwszą ratę jeśli zapłacę w całości to nie muszę płacić odsetek, bo państwo je jakby finansuje).
-
miodzio1988
Świetny pomysł. Dlaczego zatem wszyscy tak nie robią? takie pierwsze pytanie się nasuwa
-
RSM
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Zysk, będzie, będzie chyba niewielki (zaznaczam, że nie przeliczałem itd.). W każdym razie, chyba nie warty zachodu z kolekcjonowaniem tych wszystkich papierków.
- silversurfer
- Użytkownik

ironię mam na co dzień, także mógłbyś sobie odpuścić i odpowiedzieć pragmatyczniemiodzio1988 pisze:Świetny pomysł. Dlaczego zatem wszyscy tak nie robią? takie pierwsze pytanie się nasuwa
@RSM
Zysk w 2005 roku to było około 2000zł.
-
miodzio1988
Nie no, po prostu zastanawiam się dlaczego wszyscy tak nie robią.
... kiego.html
Taki pierwszy wynik z google. Nie chce mi się liczyć tego, ale raczej furory ta inwestycja nie robi
... kiego.html
Taki pierwszy wynik z google. Nie chce mi się liczyć tego, ale raczej furory ta inwestycja nie robi
- silversurfer
- Użytkownik

Czytałem ten artykuł, redaktor się chyba mało zna na liczbach, poza tym pisze o zysku 30zł, ale tego nie uściśla.miodzio1988 pisze:Nie no, po prostu zastanawiam się dlaczego wszyscy tak nie robią.
... kiego.html
Jasne, że to nie będą kokosy, po prostu myślałem, że ktoś już tego próbował i mógłby się podzielić swoją wiedzą na ten temat.