Funkcja całkowalna - teoria

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Pusiux
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Pusiux »

Mam zadanie z analizy, z którym nie mogę sobie poradzić. Liczę, na to że ktoś mi wyjaśni jak coś takiego określać..

A więc:

\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \left| x-1\right| dla x \in [0, \infty ) \\ x^{2} dla x \in (0,2] \end{cases}}\)

Mam określić czy funkcja jest całkowalna na przedziale [-1,2]. Wydaje mi się, że nie , ponieważ nie jest określona dla wartości mniejszych od zera. Jednak nie wiem jaka jest ogólna zasada określająca czy dana funkcja jest całkowalna. Wiem, że jest kilka różnych twierdzeń to określających jednak zależy mi na jakimś prostym wyjaśnieniu.
Stork
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Stork »

Pusiux pisze:Mam zadanie z analizy, z którym nie mogę sobie poradzić. Liczę, na to że ktoś mi wyjaśni jak coś takiego określać..

A więc:

\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \left| x-1\right| dla x \in [0, \infty ) \\ x^{2} dla x \in (0,2] \end{cases}}\)

Mam określić czy funkcja jest całkowalna na przedziale [-1,2]. Wydaje mi się, że nie , ponieważ nie jest określona dla wartości mniejszych od zera. Jednak nie wiem jaka jest ogólna zasada określająca czy dana funkcja jest całkowalna. Wiem, że jest kilka różnych twierdzeń to określających jednak zależy mi na jakimś prostym wyjaśnieniu.
Musiałeś coś pokręcić z dziedziną bo masz dwa wzory funkcji dla przedziału od 0 do 2
ODPOWIEDZ