Witam, mam pytanie, może banalne, ale jednak.
Dlaczego na wykresie \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\) rysujemy tylko wartości dodatnie, skoro z def:
\(\displaystyle{ \sqrt{x} = b \Leftrightarrow b^{2} = x}\)
co oznacza, że
\(\displaystyle{ \sqrt{4} = 2 \Leftrightarrow 2^{2} = 4}\) oraz
\(\displaystyle{ \sqrt{4} = -2 \Leftrightarrow -2^{2} = 4}\)
Proszę o odpowiedź.
Wykres sqrt(x)
- cyberciq
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Wykres sqrt(x)
Twoja definicja jest niepełna. Skąd ją wziąłeś?
Czyli : \(\displaystyle{ a \ge 0 \Rightarrow \left[ \sqrt[n]{a} \Leftrightarrow \left( b \ge 0 \wedge b^{n}=a \right) \right]}\)Pierwiastkiem stopnia n-tego z liczby nieujemnej(jeśli mówimy o zbiorze l. rzeczywistych) \(\displaystyle{ a}\) nazywamy taką liczbę nieujemną \(\displaystyle{ b}\), której n-ta potęga jest równa \(\displaystyle{ a}\).
-
wizard144
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Wykres sqrt(x)
Coś mi sie z LO. kojarzyło. No ok a jak mam:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{x}}\)
to dla x < 0 to będzie : \(\displaystyle{ - \sqrt[3]{-x}}\)
Tzn nie rozumiem jednej rzeczy.
Skoro \(\displaystyle{ \sqrt[3]{x}}\) jest funkcją, i przyjmuje tylko liczby dodatnie to skąd się nagle bierze np:
\(\displaystyle{ f(-27) = \sqrt[3]{-27} = - \sqrt[3]{27} = -3}\)
\(\displaystyle{ f(-27) = -3}\)
Hmmm ?
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{x}}\)
to dla x < 0 to będzie : \(\displaystyle{ - \sqrt[3]{-x}}\)
Skoro \(\displaystyle{ \sqrt[3]{x}}\) jest funkcją, i przyjmuje tylko liczby dodatnie to skąd się nagle bierze np:
Hmmm ?
- cyberciq
- Użytkownik

Wykres sqrt(x)
To wynika właśnie z tego co napisałeś, że jeżeli \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste i naturalne i \(\displaystyle{ a}\) jest ujemne, to :wizard144 pisze:Coś mi sie z LO. kojarzyło. No ok a jak mam:
Hmmm ?
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{a}=- \sqrt[n]{-a}}\)
-
wizard144
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Wykres sqrt(x)
No ok, ale twoja unikalna definicja mówi o b nieujemnym. Więc chyba w takim wypadku w swojej definicji czegoś nie uwzględniłeś.
Rozumiem, że \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\) faktycznie nie mógłby być funkcją, bo z def. funkcji x->y . Ale mimo wszystko, każde równanie które rozwiązuje w zależności od stopnia ma taką liczbę rozwiązań.
Rozumiem, że \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\) faktycznie nie mógłby być funkcją, bo z def. funkcji x->y . Ale mimo wszystko, każde równanie które rozwiązuje w zależności od stopnia ma taką liczbę rozwiązań.
- cyberciq
- Użytkownik

Wykres sqrt(x)
wizard144, uwzględniłem, zauważ, że w mojej definicji (nie mojej, tylko ja ją zacytowałem,żeby nikt się nie czepiał) mówione było o nieujemnej liczbie \(\displaystyle{ a}\). A Twój przykład (np. -27) to nie jest nieujemna liczba. Więc, gdy \(\displaystyle{ a}\) jest ujemne wtedy \(\displaystyle{ \sqrt[n]{-a}}\) jest nieujemny czyli \(\displaystyle{ -\sqrt[n]{-a}}\) jest ujemny. Jak coś nadal niejasne to pytaj
-
makan
- Użytkownik

Wykres sqrt(x)
Zobacz tutaj: może to coś rozjaśni.
A co do wykresu, to jeśli chcemy mieć funkcję odwrotną do funkcji \(\displaystyle{ y=x^2}\) musimy zawęzić dziedzinę (bo to nie jest funkcja różnowartościowa) i zawężamy ją do przedziału \(\displaystyle{ <0,+\infty)}\) a potem symetria względem prostej \(\displaystyle{ y=x}\).
A co do wykresu, to jeśli chcemy mieć funkcję odwrotną do funkcji \(\displaystyle{ y=x^2}\) musimy zawęzić dziedzinę (bo to nie jest funkcja różnowartościowa) i zawężamy ją do przedziału \(\displaystyle{ <0,+\infty)}\) a potem symetria względem prostej \(\displaystyle{ y=x}\).