ciągłość a zbiory otwarte

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Astat
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Astat »

Udowodnić, że jeśli przeciwobraz każdego zbioru otwartego przez funkcję jest zbiorem otwartym.

Z drugiej strony: czy jeśli \(\displaystyle{ f:\RR \rightarrow \RR}\) przekształca każdy odcinek otwarty w odcinek otwarty, to musi być odwzorowaniem ciągłym?
szw1710

Post autor: szw1710 »

Udowodnić, że jeśli przeciwobraz każdego zbioru otwartego przez funkcję jest zbiorem otwartym.
... to funkcja jest ciągła.

To jest warunek równoważny ciągłości funkcji w przestrzeniach topologicznych. Dla funkcji \(\displaystyle{ f:X\to Y}\) działającej pomiędzy przestrzeniami metrycznymi wystarczy po prostu rozpisać definicję ciągłości funkcji w dowolnie ustalonym punkcie.
pipol

Post autor: pipol »

Astat pisze:
Z drugiej strony: czy jeśli \(\displaystyle{ f:\RR \rightarrow \RR}\) przekształca każdy odcinek otwarty w odcinek otwarty, to musi być odwzorowaniem ciągłym?
Nie.
Funkcja \(\displaystyle{ f:[0,1) \rightarrow \mathbb{R}}\), \(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} 0 &\mbox{ dla } x=0\\1-x &\mbox{ dla } x\in (0,1)\end{cases}}\)
ma wspomnianą własność.
asia1317
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: asia1317 »

a czy jeśli funkcja jest ciągła, to oznacza, że przeciwobraz zbioru otwartego jest otwarty?
szw1710

Odpowiedź jest tu już zapisana.
asia1317
Użytkownik
Użytkownik

skoro pytam, to widocznie to nie jest dla mnie takie oczywiste... widzę tylko implikację w drugą stronę - jeśli przekształca zbiory otwarte w otwarte, to jest ciągła.
szw1710

Odpowiedź znajdziesz w drugim poście w tym temacie. Co tam napisałem?
asia1317
Użytkownik
Użytkownik

szw1710 pisze:jeśli przeciwobraz każdego zbioru otwartego przez funkcję jest zbiorem otwartym, to funkcja jest ciągła.
a ja pytam czy to działa w drugą stronę? bo tą definicję znam.
szw1710

szw1710 pisze:To jest warunek równoważny ciągłości funkcji w przestrzeniach topologicznych. Dla funkcji \(\displaystyle{ f:X\to Y}\) działającej pomiędzy przestrzeniami metrycznymi wystarczy po prostu rozpisać definicję ciągłości funkcji w dowolnie ustalonym punkcie.
Przecież to napisałem. Definiując ciągłość w sensie Heinego (lub Cauchy'ego) jako konsekwencję otrzymujemy twierdzenie, że obraz zbioru otwartego przez funkcję ciągłą jest otwarty. Z kolei z tego, że przeciwobraz zbioru otwartego jest otwarty, wynika ciągłość pojmowana w sensie Heinego lub Cauchy'ego.
asia1317
Użytkownik
Użytkownik

no i o to mi chodziło. dzięki.
ODPOWIEDZ