Kangur Matematyczny 2009

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: kaszubki »

Super. Z Poznania jeżdżą sobie na jakieś fajne (przynajmniej nazwa jest fajna) wycieczki, a z Mazowieckim za laureata jeździ się na jakieś jednodniowe zwiedzanie zamków z Olsztynie koło Częstochowy. Bardzo rozrywkowe i w ogóle super. A w dodatku jak napisał Mikos1993 2/3 dnia jechanie autokarem i 1/3 zwiedzanie. Nie wiem, jak dla innych, ale dla mnie to nie jest nagroda, tylko komitet dał byle co "na odwal".
Najbardziej interesujące jest przyznawanie nagród i dyplomów nie przez komitet główny, tylko przez komitety okręgowe. Za 105 w okręgu katowickim jest wycieczka do Berlina, a za 137,5 w warszawskim jest jednodniowa do jakiś zamków, gdzie pewnie co druga osoba bała z wycieczką szkolną. Może niech taki podział wprowadzą na maturze?? Wtedy Krysia z Będzina dostanie 71% z matury rozszerzonej z matematyki i dostanie się na Uniwersytet Warszawski, a Ignacy z Warszawy dostanie 93% z tejże samej matury i się nie dostanie. W Kangurze jest dokładnie to samo. Moim zdaniem dyplomy i nagrody za bdb i wyróżnienie powinny być przyznawanie przez komitety okręgowe (bo tego jest całkiem sporo), ale laureatów nie jest tak dużo (w tym roku w sumie było ich 282), aby nagrody mógł przyznać komitet główny, nie patrząc na to kto skąd jest, tylko na wynik.
Cóż, nie sądzę, aby w przyszłych latach w Kangurze cokolwiek się zmieniło, więc należy po prostu zdobyć maxa, a wtedy chcą, czy nie chcą dadzą ci obóz.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 69 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: Przemas O'Black »

kaszubki pisze:zwiedzanie zamków z Olsztynie koło Częstochowy
Byłem tam i zapewniam - nie ma czego zwiedzać.
Wręcz szkoda Twojego czasu.
Awatar użytkownika
piernik_w_lesie
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: piernik_w_lesie »

Ta wycieczka to do jakiegoś parku wodnego czy licho wie czego - nie orientuję się. Ale żeby za laureata dali jakieś głupie zamki na jeden dzień to naprawdę niesprawiedliwość

Trzeba się przeprowadzić
lukaszczysz
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: lukaszczysz »

mi do tej wycieczki do berlina zabrakło 3,75 pkt.
po prostu miałem 120 a gościu miał 123,75 (1 miejsce w powiecie) i dlatego jedzie.
ja miałem 2.
naciunia7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: naciunia7 »

Moze mi ktoś powiedzieć jak to możliwe, że miałam 90 punktów w kategorii k2, czyli według zakresu punktów w internecie powinnam się załapać na wyróżnienie i dzisiaj dopiero pokazano nam wyniki i tam też przy moim nazwisku było napisane "wyróż." ale nic nie dostałam i nigdzie nie pojechałam itp. a moja nauczycielka powiedziała, że to chyba chodzi o jakieś wyróżnienie wewnątrzszkolne, poza tym to i tak raczej za późno. Miała rację? Bo ja już z tego nic nie rozumiem ;(
lukasz_650
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: lukasz_650 »

W większości okręgów, nagrody za wyróżnienie przychodzą do szkoły i są wręczane podczas zakończenia roku szkolnego
naciunia7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: naciunia7 »

Moze i tak ale rok temu byłam po odbiór w innym mieście...
Awatar użytkownika
piernik_w_lesie
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: piernik_w_lesie »

Ja za wyróżnienia nigdy nigdzie nie jechałam tylko jakieś książki dawali czy kalkulatory. Pewnie później coś w tym stylu dostaniesz
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 69 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: Przemas O'Black »

Ja dostałem taki kalkulator za wyróżnienie 110p w kategorii S2
Natalia94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: Natalia94 »

lukaszczysz, ehh to chyba nie jest tak, w mojej kategori jadą dwie osoby, które miały 124 pkt i 112( piernik_w_lesie, jedną z tych osób jesteś chyba ty? chyba, że jesteś z pierwszej klasy ) Ja mam 121 i nigdzie nie jadę. Byłam tam za to w zeszłym roku chociaż wtedy miałam gorsze miejsce (ale lepszy wynik). Może to jakaś loteria, albo coś. Albo ci co byli już nie jadą...
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: Mruczek »

Ja za 117,25 p. (bdb) K2 podobno mam dostać kalkulator.
prox
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: prox »

no tak ja tez za 120 pkt (bardzo dobry) w J1 dostalem kalkulator naukowy i plyte z kursem na prawo jazdy
GRZECH
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: GRZECH »

Do Natalia94:
Na pewno tak nie jest, że Ci co już byli nie jadą.
Wiem coś o tym, bo znam ludzi, którzy jadą na wycieczkę zagraniczną już 5ty (to o mnie ) czy 6ty raz (to o koledze z Kielc, też z tego forum ).
Bazylek
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: Bazylek »

Za wynik bdb w Studencie w regionie mazowieckim nagroda - długopis z logo kangura. W innych regionach np. w toruńskim za taki sam wynik wycieczka lub obóz. Na stronie regionu mazowieckiego brak informacji jakie nagrody w jakich kategoriach. Na stronach innych regionów wszystkie informacje - przejrzyste zasady, informacje ilu uczniów w ilu kategoriach. Właściwie czytając to forum mam nieodparte wrażenie, że coś niedobrego w regionie mazowieckim się dzieje. Najgorsza strona, najmniej informacji, najsłabsze nagrody lub ich brak - nawet w kategoriach laureata, a co dopiero w ktg bdb. wynik. NIE PODOBA MI SIĘ TO!!!
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 352 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: patry93 »

A na śląsku za wyróżnienie dawali pendrive'a 2GB - przyda mi się (kat. junior) ;)
Zaskakująco dobra nagroda jak na tak "średni" wynik :)
ODPOWIEDZ