problematyczne natężenie ;/

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Sbagers
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Sbagers »

Cienki rdzeń o długości \(\displaystyle{ l_{0} =10cm}\) naładowano równomiernie dodatnim ładunkiem
\(\displaystyle{ Q =6 \cdot 10^{-7} C}\). Znaleźć siłę działającą na punktowy ładunek \(\displaystyle{ q = 2 \cdot 10^{-9} C}\)umieszczony na
przedłużeniu rdzenia w odległości \(\displaystyle{ x_{0} = 20cm}\) od niego oraz natężenie pola w punktach
leżących na przedłużeniu rdzenia jako funkcję odległości x od niego.

z góry ddzięki za jakąkolwiek pomoc
HaveYouMetTed
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: HaveYouMetTed »

Wydaje mi się, że można to zrobić analogicznie w grawitacji. Załóżmy że mamy jakąś masę o bardzo wymyślnym kształcie. Jak chcemy policzyć siłę z jaką oddziałuje ładunek punktowy i ta wymyślna masa to najlepszym przybliżeniem będzie znalezienie środka masy tego obiektu (nawet nie wiem czy przypadkiem nie będzie to dokładny wynik).

Zróbmy tak też tutaj. Rdzeń został naładowany równomiernie, tak więc gęstość liniowa jest stała w każdym punkcie, dlatego .. "środek ładunku" (nie wiem jak to analogicznie nazwać do "środka masy") znajduje się w środku geometrycznym tego rdzenia, to jest dokładnie na środku.

Ok, mamy "środek ładunku" , ale co dalej? W grawitacji korzystało się z prawa grawitacji, no to skorzystajmy z prawa Coulomba.

\(\displaystyle{ F(x)=\frac{kQq}{\frac{l_{0}}{2} +x} \\
F(x_{0})=\frac{kQq}{\frac{l_{0}}{2}+ x_{0}} \\
E=\frac{F_{w}}{q}=\frac{kQ}{\frac{l_{o}}{2}+x}}\)

Wydaje mi się że to nawet całkiem logicznie wygląda. Natężenie maleje wraz ze wzrostem odległości.

Ale ja za to nie ręczę
Sbagers
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Sbagers »

o dzięki za odpowiedź. już myślałem że się nikt nie zainteresuje ;D

dobrze że nie ręczysz za swoje rozwiązanie, bo jest złe, zbyt niedokładne. wprowadzenie "środka ładunku" zbyt wypacza wynik. tutaj niestety trzeba się bawić całkami
ODPOWIEDZ