10 zadań z prawdopodobieństwa
-
Paveellus
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Witam.
Dostałem dzisiaj 10 zadań z Rachunku prawdopodobieństwa. Wrzucam je głównie w celu porównania wyników by mieć pewność że mój to myślenia jest właściwy
1. Ze zbioru \(\displaystyle{ Z = \{0,1,2,3,4,5\}}\) losujemy dwa razy po jednej cyfrze ze zwracaniem i tworzymy liczbę dwucyfrową, w której cyfrą dziesiątek jest pierwsza z wylosowanych cyfr. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymana liczba jest:
a) mniejsza od \(\displaystyle{ 43}\)
b) parzysta
2. W urnie są \(\displaystyle{ 4}\) kule białe, \(\displaystyle{ 5}\) czarnych i \(\displaystyle{ 2}\) niebieskie. Losujemy dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kul nie będzie kuli białej ?
3. Trzydziestoosobowa grupa uczniów otrzymała \(\displaystyle{ 7}\) biletów do teatru. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród posiadaczy biletów jest trzech chłopców, jeżeli stanowią oni \(\displaystyle{ 40\%}\) grupy ?
4. Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że w pierwszym rzucie otrzymamy nieparzystą liczbę oczek i iloczyn liczb oczek w obu rzutach będzie podzielny przez \(\displaystyle{ 3}\).
5. Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ \{1, 2, 3,..., 7\}}\) losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczb, których suma jest podzielna przez 3.
6. Rzucamy pięć razy kostką sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń :
\(\displaystyle{ A}\) - za każdym razem wypadnie inna liczba oczek,
\(\displaystyle{ B}\) - w sumie wypadnie siedem oczek,
\(\displaystyle{ C}\) - co najmniej raz wypadnie pięć oczek.
7. Rzucamy \(\displaystyle{ 5}\) razy kostką sześcienną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że za pierwszym i piątym razem wypadnie sześć oczek ?
8. W urnie znajdują się piłeczki: \(\displaystyle{ m}\) czerwonych i \(\displaystyle{ 6}\) czarnych. Wyciągamy losowo dwie piłeczki. Prawdopodobieństwo, że obie są czerwone wynosi \(\displaystyle{ 0,5}\). Oblicz \(\displaystyle{ m}\).
9. Z pojemnika, w którym znajduje się \(\displaystyle{ 5}\) kul czarnych i \(\displaystyle{ 3}\) białe losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch kul białych,
b) co najmniej jednej białej,
c) kul obu kolorów.
10. Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A) = 0,4, P(B') = 0,4, P(A \cup B) = 0,7}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ P(A \cap B), P(A-B)}\) i \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\)
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Dostałem dzisiaj 10 zadań z Rachunku prawdopodobieństwa. Wrzucam je głównie w celu porównania wyników by mieć pewność że mój to myślenia jest właściwy
1. Ze zbioru \(\displaystyle{ Z = \{0,1,2,3,4,5\}}\) losujemy dwa razy po jednej cyfrze ze zwracaniem i tworzymy liczbę dwucyfrową, w której cyfrą dziesiątek jest pierwsza z wylosowanych cyfr. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymana liczba jest:
a) mniejsza od \(\displaystyle{ 43}\)
b) parzysta
2. W urnie są \(\displaystyle{ 4}\) kule białe, \(\displaystyle{ 5}\) czarnych i \(\displaystyle{ 2}\) niebieskie. Losujemy dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kul nie będzie kuli białej ?
3. Trzydziestoosobowa grupa uczniów otrzymała \(\displaystyle{ 7}\) biletów do teatru. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród posiadaczy biletów jest trzech chłopców, jeżeli stanowią oni \(\displaystyle{ 40\%}\) grupy ?
4. Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że w pierwszym rzucie otrzymamy nieparzystą liczbę oczek i iloczyn liczb oczek w obu rzutach będzie podzielny przez \(\displaystyle{ 3}\).
5. Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ \{1, 2, 3,..., 7\}}\) losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczb, których suma jest podzielna przez 3.
6. Rzucamy pięć razy kostką sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń :
\(\displaystyle{ A}\) - za każdym razem wypadnie inna liczba oczek,
\(\displaystyle{ B}\) - w sumie wypadnie siedem oczek,
\(\displaystyle{ C}\) - co najmniej raz wypadnie pięć oczek.
7. Rzucamy \(\displaystyle{ 5}\) razy kostką sześcienną. Jakie jest prawdopodobieństwo, że za pierwszym i piątym razem wypadnie sześć oczek ?
8. W urnie znajdują się piłeczki: \(\displaystyle{ m}\) czerwonych i \(\displaystyle{ 6}\) czarnych. Wyciągamy losowo dwie piłeczki. Prawdopodobieństwo, że obie są czerwone wynosi \(\displaystyle{ 0,5}\). Oblicz \(\displaystyle{ m}\).
9. Z pojemnika, w którym znajduje się \(\displaystyle{ 5}\) kul czarnych i \(\displaystyle{ 3}\) białe losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch kul białych,
b) co najmniej jednej białej,
c) kul obu kolorów.
10. Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A) = 0,4, P(B') = 0,4, P(A \cup B) = 0,7}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ P(A \cap B), P(A-B)}\) i \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\)
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, o 17:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
mat_61
- Użytkownik

Ale jakie wyniki chcesz porównać?Wrzucam je głównie w celu porównania wyników...
Nie przedstawiłeś swojego toku myślenia więc nie można stwierdzić czy jest on właściwy....by mieć pewność że mój to myślenia jest właściwy
Jeżeli jesteś zainteresowany pomocą w sprawdzeniu/rozwiązaniu tych zadań (a nie gotowcem), to po prostu napisz te rozwiązania.
-
Paveellus
- Użytkownik

Na razie mam tyle:
2. \(\displaystyle{ \frac49}\)
3. \(\displaystyle{ 673200}\)
4. \(\displaystyle{ \frac59}\)
10. \(\displaystyle{ P(A \cap B) = 0,3; P(A-B) = 0,1; P(A' \cap B) = 0,3}\)
2. \(\displaystyle{ \frac49}\)
3. \(\displaystyle{ 673200}\)
4. \(\displaystyle{ \frac59}\)
10. \(\displaystyle{ P(A \cap B) = 0,3; P(A-B) = 0,1; P(A' \cap B) = 0,3}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, o 17:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Hitman93
- Użytkownik

Zadanie 10 masz dobrze
Zadanie 4 nasz źle, powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{2}{9}}\)
Zadanie 4 nasz źle, powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{2}{9}}\)
-
Paveellus
- Użytkownik

Aktualizacja wyników:
1. a) \(\displaystyle{ \frac{21}{30}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac12}\)
4. teraz mam \(\displaystyle{ \frac5{18}}\)
5. \(\displaystyle{ \frac{16}{49}}\)
9. a) \(\displaystyle{ \frac38}\)
b) nie wiem
c) \(\displaystyle{ \frac{15}{64}}\)
1. a) \(\displaystyle{ \frac{21}{30}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac12}\)
4. teraz mam \(\displaystyle{ \frac5{18}}\)
5. \(\displaystyle{ \frac{16}{49}}\)
9. a) \(\displaystyle{ \frac38}\)
b) nie wiem
c) \(\displaystyle{ \frac{15}{64}}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, o 17:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mat_61
- Użytkownik

W zadaniu 3 masz obliczyć p-stwo a w odpowiedzi masz bardzo dużą liczbę.
Znacznie lepszym pomysłem umożliwiającym w miarę łatwe sprawdzenie Twojego rozwiązania byłoby gdybyś Ty także napisał rozwiązanie a nie samą odpowiedź.
Znacznie lepszym pomysłem umożliwiającym w miarę łatwe sprawdzenie Twojego rozwiązania byłoby gdybyś Ty także napisał rozwiązanie a nie samą odpowiedź.
-
Paveellus
- Użytkownik

1. \(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = 30}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| = 21}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{21}{30}}\)
b) \(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = 30}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| = 15}\) (bo tyle jest liczb spełniających zadanie)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{15}{30}=\frac12}\)
2. \(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = 9}\) (tyle jest możliwości losowań)
\(\displaystyle{ |A| = 4}\) (tyle jest losowań bez białej kuli)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac49}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| = 21}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{21}{30}}\)
b) \(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = 30}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| = 15}\) (bo tyle jest liczb spełniających zadanie)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{15}{30}=\frac12}\)
2. \(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = 9}\) (tyle jest możliwości losowań)
\(\displaystyle{ |A| = 4}\) (tyle jest losowań bez białej kuli)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac49}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, o 17:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mat_61
- Użytkownik

2) Źle. Skąd masz \(\displaystyle{ |\Omega|=9}\) ? Przecież masz wybrać 2 kule z 11 (kombinacje). Analogicznie moc zbioru A to wybór 2 kul z 7.
-
Paveellus
- Użytkownik

Ad. 2 Czyli ma być tak: \(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = {11 \choose 2} P(A) = {7 \choose 2}}\) ?
Trochę poprawiłem
Trochę poprawiłem
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, o 13:07 przez Paveellus, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mat_61
- Użytkownik

Nie.
1) W symbolu Newtona górna liczba nie może być mniejsza od dolnej.
2) Pomijając nawet błąd z punktu 1) to przecież ten pierwszy czynnik to moc zbioru \(\displaystyle{ |\Omega|}\) a drugi to moc zbioru \(\displaystyle{ |A|}\).
Ty pomnożyłeś te dwie wartości, czyli obliczyłeś:
\(\displaystyle{ |\Omega| \cdot |A|}\)
1) W symbolu Newtona górna liczba nie może być mniejsza od dolnej.
2) Pomijając nawet błąd z punktu 1) to przecież ten pierwszy czynnik to moc zbioru \(\displaystyle{ |\Omega|}\) a drugi to moc zbioru \(\displaystyle{ |A|}\).
Ty pomnożyłeś te dwie wartości, czyli obliczyłeś:
\(\displaystyle{ |\Omega| \cdot |A|}\)
-
Paveellus
- Użytkownik

OK. A w tym 2 to później trzeba podzielić \(\displaystyle{ {11 \choose 2} przez {7 \choose 2}}\) by uzyskać prawdopodobieństwo?
Podzieliłem, wyszło \(\displaystyle{ \frac{21}{55}}\)
Podzieliłem, wyszło \(\displaystyle{ \frac{21}{55}}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, o 15:48 przez Paveellus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mat_61
- Użytkownik

Raczej odwrotnie, bo jak podzielisz tak jak napisałeś to otrzymasz liczbę większą od 1. Zapamiętaj, że:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\)
-
Paveellus
- Użytkownik

To myślałem a napisałem co innego .
Mam jeszcze kilka pytań:
Do zadania 3: czy ma być tak: \(\displaystyle{ [A]= {12 \choose 3} \cdot {18 \choose 4}}\)? a \(\displaystyle{ |\Omega| =30}\)?
Jak rozwiązać zadania 6, 7, 8 i 9b?
Mam jeszcze kilka pytań:
Do zadania 3: czy ma być tak: \(\displaystyle{ [A]= {12 \choose 3} \cdot {18 \choose 4}}\)? a \(\displaystyle{ |\Omega| =30}\)?
Jak rozwiązać zadania 6, 7, 8 i 9b?