Załóżmy, że \(\displaystyle{ f}\) jest różniczkowalna i dla wszystkich \(\displaystyle{ x}\), \(\displaystyle{ y}\) zachodzi
\(\displaystyle{ \frac{\partial f(x,y)}{\partial x} = g(x,y)x^a}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\partial f(x,y)}{\partial y} = g(x,y)y^a}\). Jak wykazać, że musi istnieć funkcja \(\displaystyle{ h(x^{a+1}+y^{a+1})=f(x,y)}\)?
Istnienie funkcji
-
szw1710
Istnienie funkcji
Na razie nie wiem, ale małą burzę mózgów proponuję. Nawet najdziwniejsze i niepoprawne pomysły mogą doprowadzić do właściwego rozwiązania.
Mianowicie z tego, co piszesz, mamy natychmiast warunek
\(\displaystyle{ x^{-\alpha}\frac{ \partial f(x,y)}{ \partial x}=y^{-\alpha}\frac{ \partial f(x,y)}{ \partial y}\,,}\)
co eliminuje nam funkcję \(\displaystyle{ g(x,y).}\) Mi się jakoś kojarzy warunek potencjałowy typu tw. Greena, z którego mielibyśmy istnienie czegoś w stylu potencjału.
Milej wygląda (po przemnożeniu obu stron przez \(\displaystyle{ x^{\alpha}y^{\alpha}}\)):
\(\displaystyle{ y^{\alpha}\frac{ \partial f(x,y)}{ \partial x}=x^{\alpha}\frac{ \partial f(x,y)}{ \partial y}\,.}\)
Mianowicie z tego, co piszesz, mamy natychmiast warunek
\(\displaystyle{ x^{-\alpha}\frac{ \partial f(x,y)}{ \partial x}=y^{-\alpha}\frac{ \partial f(x,y)}{ \partial y}\,,}\)
co eliminuje nam funkcję \(\displaystyle{ g(x,y).}\) Mi się jakoś kojarzy warunek potencjałowy typu tw. Greena, z którego mielibyśmy istnienie czegoś w stylu potencjału.
Milej wygląda (po przemnożeniu obu stron przez \(\displaystyle{ x^{\alpha}y^{\alpha}}\)):
\(\displaystyle{ y^{\alpha}\frac{ \partial f(x,y)}{ \partial x}=x^{\alpha}\frac{ \partial f(x,y)}{ \partial y}\,.}\)
-
micholak
- Użytkownik

Istnienie funkcji
Wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ f}\) jest stała na rozmaitości \(\displaystyle{ x^{\alpha+1} + y^{\alpha +1} = c}\)