Nauka fizyki i chemii poprzez przeprowadzanie doświadczeń.

da_vu
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: da_vu »

Wpadłem dosyć niedawno na ten pomysł, który zrodził m.in. postanowienie zakupu szkła laboratoryjnego i załatwienia pracowni w szkole

Chodzi mi głównie o to, że aby zrozumieć bardziej fizykę i chemię postanowiłem wpierw przeprowadzać doświadczenia związane z danym zagadnieniem. Następnie na podstawie pomiarów i obserwacji wyciągać wnioski po wcześniejszym przeanalizowaniu, aby na końcu sprawdzić czy moje wnioski wynikające z przeprowadzonych doświadczeń są zgodne z informacjami zawartymi w książce.

Takie zrozumienie teorii poprzez doświadczenie i praktykę

Jak myślicie - czy jest to dobry pomysł ?

Btw. rzecz jasna istnieją takie zagadnienia fizyki, chemii (np. fizyka kwantowa), kiedy to przeprowadzenie doświadczeń w warunkach jaki ma przeciętny licealista jest nierealne
szw1710

Post autor: szw1710 »

Jeśli uda Ci się zamiar zrealizować, zyskasz głębsze poznanie. I masz realistyczne plany. Z chemią uważaj. Kiedyś na kółku przy jakimś doświadczeniu poparzyło mnie węglikiem glinu. Dobrze że mi oczu nie wypaliło, poszło na czoło. Gdzie wtedy była nauczycielka?
da_vu
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: da_vu »

Podstawowe zasady BHP i znajomość stechiometrii (chodzi o dokładne odmierzanie substratów) i mamy mniejsze ryzyko, ale zawsze jest
ODPOWIEDZ