Kod: Zaznacz cały
http://matma.ilo.pl/images/pompe.pdfTutaj treści, a wyżej treści z rysunkami. Jak to nie kłopot to prosiłbym o jakieś wskazówki, bo fajniej byłoby samemu je zrobić. ;D
29. Czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\) podzielono na dziewięć czworokątów,
jak pokazano na rysunku 29. Udowodnić, ze jeśli
w zacieniowane czworokąty można wpisać okręgi, to również
w czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\)można wpisać okrąg.
30. Punkty \(\displaystyle{ D, E, F}\) lezą odpowiednio na bokach \(\displaystyle{ BC, CA,
AB}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Odcinki \(\displaystyle{ AD, BE i CF}\) przecinają się
w punkcie \(\displaystyle{ P}\) (rys. 30). Wykazać, ze jeśli w czworokąty \(\displaystyle{ AFPE}\)
i \(\displaystyle{ FBDP}\)można wpisać okręgi, to również w czworokąt \(\displaystyle{ DCEP}\)
można wpisać okrąg.
31.W czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\)można wpisać okrąg. Punkt
\(\displaystyle{ P}\) leży na odcinku \(\displaystyle{ CD}\). Wykazać, ze istnieje wspólna styczna
do okręgów wpisanych w trójkąty \(\displaystyle{ ABP, BCP}\) i \(\displaystyle{ DAP}\) (rys. 31).
I jeszcze jedno. Ale to akurat zrobiłem inwersją i się zastanawiałem nad jakimś elementarnym dowodem. Doszedłem do wniosku, że jakby wszystkie cztery okręgi miały wspólny środek potęgowy, to już niemalże miałbym tezę. Da się coś takiego wykazać?
35. Cztery okręgi są styczne zewnętrznie w punktach\(\displaystyle{ A, B,
C, D}\), jak pokazano na rysunku 35. Wykazać, ze punkty \(\displaystyle{ A,
B, C, D}\) lezą na jednym okręgu.