Moc zdarzeń elementarnych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jamboree
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: jamboree »

Witam. Mam małe pytanie dotyczące zagadnień czysto teoretycznych, które mówiąc szczerze moją mocną stroną nie są Do rzeczy, w jednym z zadań pojawiło się pojęcie mocy wszystkich zdarzeń elementarnych, które w tym przypadku jest liczbą pierwszą. Czy oznacza to, że \(\displaystyle{ \omega_{1}=p_{1}, \omega_{2}=p_{2}, \omega_{n}=p_{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą? Czy \(\displaystyle{ \Omega}\) też jest liczbą pierwszą? Byłbym wdzięczny za pomoc
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: nikasek11 »

to pytanie jest trochę wyrwane z kontekstu, mógłbyś napisać coś więcej?
jamboree
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: jamboree »

Nie chciałbym ujawniać całej treści zadania, bo jest ono z trwającego właśnie konkursu, jego początek brzmi tak: udowodnij, że w przestrzeni probabilistycznej, w której moc wszystkich zdarzeń elementarnych jest liczbą pierwszą... rzecz jasna dowód wyprowadzę sam, nie chcę jednak nadziać się na złą interpretację zadania
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: nikasek11 »

wg mnie chodzi tu o \(\displaystyle{ \Omega}\) ale może niech inni też się wypowiedzą
ODPOWIEDZ