Informatyka na PW
- dabro90
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Informatyka na PW
Szczerze? Jesli PW to chyba tylko MiNi.
W sumie to jeszcze nie zdecydowalem czy informatyka to jest to, ale w sumie najlepiej pasuje do profilu moich zaintersowan.
W sumie to jeszcze nie zdecydowalem czy informatyka to jest to, ale w sumie najlepiej pasuje do profilu moich zaintersowan.
-
eryk90
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Informatyka na PW
Różnicę w progach między MiNI a EiTI można wytłumaczyć tym, że na MiNI jest mniej miejsc. Poza tym, progi to nie wszystko. Punkty rekrutacyjne nie są do końca odzwierciedleniem umiejętności. Ciężko powiedzieć, czy lepsza jest osoba, która miała 215 punktów czy ta, która miała punktów 200...
Stwierdzenie, że MiNI jest bardziej prestiżowe od EiTI też jest dość odważne. Póki co, to jednak Elektronika jest najbardziej elitarnym wydziałem PW, a pracodawcy najchętniej sięgają po informatyków z Elki.
Studia na MiNI są bardziej uniwersyteckie - jeśli tego szukasz, proponuję UW. Na EiTI podejście do informatyki jest znacznie szersze. Tutaj nie tylko uczysz się programowania, algorytmów i struktur danych. Poznajesz także układy logiczne od podszewki. Na pierwszym roku tworzysz własne automaty synchroniczne i asynchroniczne, programujesz układy logiczne itp. itd. Łączysz teorię z praktyką.
Na EiTI łatwo nie jest. Tutaj nie można studiować, tu trzeba się uczyć. Łatwo jest wylecieć, a po kilku miesiącach stwierdzasz, że maturę mógłbyś pisać co miesiąc...
Stwierdzenie, że MiNI jest bardziej prestiżowe od EiTI też jest dość odważne. Póki co, to jednak Elektronika jest najbardziej elitarnym wydziałem PW, a pracodawcy najchętniej sięgają po informatyków z Elki.
Studia na MiNI są bardziej uniwersyteckie - jeśli tego szukasz, proponuję UW. Na EiTI podejście do informatyki jest znacznie szersze. Tutaj nie tylko uczysz się programowania, algorytmów i struktur danych. Poznajesz także układy logiczne od podszewki. Na pierwszym roku tworzysz własne automaty synchroniczne i asynchroniczne, programujesz układy logiczne itp. itd. Łączysz teorię z praktyką.
Na EiTI łatwo nie jest. Tutaj nie można studiować, tu trzeba się uczyć. Łatwo jest wylecieć, a po kilku miesiącach stwierdzasz, że maturę mógłbyś pisać co miesiąc...
-
Majdan
- Użytkownik

Informatyka na PW
Kod: Zaznacz cały
Na EiTI łatwo nie jest. Tutaj nie można studiować, tu trzeba się uczyć. Łatwo jest wylecieć, a po kilku miesiącach stwierdzasz, że maturę mógłbyś pisać co miesiąc...Jeżeli nie jesteś olimpijczykiem, to czeka Cię tutaj spoooro pracy... A czasem i to nie wystarcza.
Sam się o tym przekonałem.
-
eclipsefan
- Użytkownik

Informatyka na PW
Witam wszystkich
Chciałbym się zapytać o moje szanse na studia na EiTI na informatyce, ale w semestrze letnim (od października):
matematyka rozszerz. - 86%
fizyka rozszerz. - 87%
angielski rozszerz. - 78%
Co daje mi łącznie 192,5 punktów. W tej słynnej tabelce z progami było, że próg w I rekrutacji był 192, więc łapałem się ledwo ledwo. Myślicie, że to wystarczy na ten pierwszy semestr?
Chciałbym się zapytać o moje szanse na studia na EiTI na informatyce, ale w semestrze letnim (od października):
matematyka rozszerz. - 86%
fizyka rozszerz. - 87%
angielski rozszerz. - 78%
Co daje mi łącznie 192,5 punktów. W tej słynnej tabelce z progami było, że próg w I rekrutacji był 192, więc łapałem się ledwo ledwo. Myślicie, że to wystarczy na ten pierwszy semestr?
-
eclipsefan
- Użytkownik

Informatyka na PW
Mi już działa. Poza tym znalazłem coś takiego: . To link do (podobno) oficjalnych progów punktowych na PW w sezonie 2008/2009. Jest też podział na EiTI na semestr letni i zimowy (super ). Z tego wynika, że próg rok temu na semestr od października był 181, więc chyba się dostanę . Chyba, że ktoś to inaczej odczytał to proszę szybko pisać żebym sobie nadzieji nie robił.
A konfrontując to z wynika, że 181 to był próg w III rekrutacji, czyli możliwe że mam szansę nawet i na I
http://www.speedyshare.com/login.php?lang=plA konfrontując to z
http://www.spoleczniak.fora.pl/hydepark,5/progi-punktowe-politechnika-warszawska-2007-2006,268.html
Ostatnio zmieniony 2 lip 2009, o 15:04 przez eclipsefan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adam07172
- Użytkownik

Informatyka na PW
Zły link podałeś:P Popraw go jak możesz.. myślę, że wiele osób będzie Ci wdzięcznych:P
-
eclipsefan
- Użytkownik

Informatyka na PW
Cholercia, nie wiem o co chodzi z tym linkiem, bo już paru znajomych mówiło, że mieli ten sam problem a mi działa. No cóż, znalazłem ten link na forum grona (trzeci post od dołu) może stąd uda Wam się dostać. Jakby wciąż nie działało to piszcie na kuba_sejdak@tlen.pl to wyślę na maila lub wstawię na alternatywny serwer.
Edit1: Dobra, od razu wstawiłem to na serwer plików:
Jakby wciąż nie działało (fatum - miałem o tym prezentacje z Polskiego ) to piszcie na maila.
Edit1: Dobra, od razu wstawiłem to na serwer plików:
http://hostuje.net/file.php?id=978926a64553d6e2d45c76c198a58b27Jakby wciąż nie działało (fatum - miałem o tym prezentacje z Polskiego ) to piszcie na maila.
Informatyka na PW
Witam.
Mam pytanie, gdzie jest kładziony większy nacisk na programowanie, na EiTI, czy na MiNI? Oraz po którym wydziale łatwiej jest znaleźć pracę jako programista (mam tak samo jak kolega napisał w pierwszym poście, bardziej mnie to interesuje niż np. administrator) czy to w zasadzie nie ma różnicy?
Do tej pory byłem przekonany, że chce iść na EiTI, ale jak poczytałem na ten temat dylemat, a mam już mało czasu na podjęcie decyzji.
Z góry dzięki za odpowiedź.
E: Jeszcze jedno, czy można się przenieść z jednego wydziału na inny w czasie studiów?
Mam pytanie, gdzie jest kładziony większy nacisk na programowanie, na EiTI, czy na MiNI? Oraz po którym wydziale łatwiej jest znaleźć pracę jako programista (mam tak samo jak kolega napisał w pierwszym poście, bardziej mnie to interesuje niż np. administrator) czy to w zasadzie nie ma różnicy?
Do tej pory byłem przekonany, że chce iść na EiTI, ale jak poczytałem na ten temat dylemat, a mam już mało czasu na podjęcie decyzji.
Z góry dzięki za odpowiedź.
E: Jeszcze jedno, czy można się przenieść z jednego wydziału na inny w czasie studiów?
- dabro90
- Użytkownik

Informatyka na PW
Raczej na MiNI, w koncu sama nazwa EiTI mowi o bardziej technicznym aspekcie informatyki (no chyba ze sie myle,to jeszcze czas zebym samemu zmienil deklaracje ^^)
-
eclipsefan
- Użytkownik

Informatyka na PW
Wiesz, w sumie nauka programowania na każdym wydziale polega na tym samym - bierzesz w domu do ręki książkę i się uczysz sam. Nigdzie nie powiedzą Ci od początku do końca co i jak masz robić. Informatycy to zazwyczaj samouki. Dam przykład - poszedłem to dobrego liceum matematycznego w Warszawie do klasy informatycznej. I okazało się, że informatycy niczego mnie nie nauczyli. W większości uczyłem się od kolegów, którzy już coś umieli i mnie zachęcali do pracy.
A co do sporu EiTI - MiNI to też miałem dylemat. Ale zdecydowałem się na EiTI, bo mimo wszystko dostajesz też dobre podstawy elektroniki, co nie ogranicza Cię zawodowo. Nigdy nie wiesz gdzie będziesz pracował, a podobno zazwyczaj praca i tak nie ma nic wspolnego ze studiami i potem musisz się douczać.
A poza wszelkimi za i przeciw co do programu, to mam kilku znajomych na EiTI i twierdzą, że jest super. Kolega z UW też mówił, że lepiej iść na EiTI. Zresztą tak jak ktoś napisał wyżej elka to elitarny wydział i pracodawcy chętnie biorą ich absolwentów. No a na deser, przeczytałem dziś w informatorze EiTI, że co roku dużo studentów dostaje propozycje wyjazdu na praktyki do CERN-u. Być może inne wydziały mają tak samo, ale piszę to co wiem tylko. Wobraź to sobie, jedziesz tam i po powrocie wszyscy Ci mogą skoczyć
Dobra, koniec tego. W sumię to nie powiniem się tak wypowiadać bo jeszcze tam nie studiuję. Ale powiedziałem tyle co sam wiem. Wybór należy do Ciebie. Powodzenia w rekrutacji i może się zobaczymy w październiku.
A co do sporu EiTI - MiNI to też miałem dylemat. Ale zdecydowałem się na EiTI, bo mimo wszystko dostajesz też dobre podstawy elektroniki, co nie ogranicza Cię zawodowo. Nigdy nie wiesz gdzie będziesz pracował, a podobno zazwyczaj praca i tak nie ma nic wspolnego ze studiami i potem musisz się douczać.
A poza wszelkimi za i przeciw co do programu, to mam kilku znajomych na EiTI i twierdzą, że jest super. Kolega z UW też mówił, że lepiej iść na EiTI. Zresztą tak jak ktoś napisał wyżej elka to elitarny wydział i pracodawcy chętnie biorą ich absolwentów. No a na deser, przeczytałem dziś w informatorze EiTI, że co roku dużo studentów dostaje propozycje wyjazdu na praktyki do CERN-u. Być może inne wydziały mają tak samo, ale piszę to co wiem tylko. Wobraź to sobie, jedziesz tam i po powrocie wszyscy Ci mogą skoczyć
Dobra, koniec tego. W sumię to nie powiniem się tak wypowiadać bo jeszcze tam nie studiuję. Ale powiedziałem tyle co sam wiem. Wybór należy do Ciebie. Powodzenia w rekrutacji i może się zobaczymy w październiku.
-
krasnal5555
- Użytkownik

Informatyka na PW
ja mysle o mini, ale nie rozumiem dlaczego sieć wifi w gmachu głównym () nie jest dla wszystkich studnetów, a zwlaszcza informatyki?
- argv
- Użytkownik

- Podziękował: 51 razy
Informatyka na PW
Kurcze faktycznie wg tej strony studenci inf na MiNI nie maja dostep do wifi najciemniej pod latarnią, aż nie chce się wierzyć, może ktoś z MiNI zweryfikować tę informację
Informatyka na PW
Jak robicie z wynikami matur. Wpisujecie sami, czy zostawiacie, żeby oni z KReM-u spisali? Trochę się boję, że przy którymś przepisywaniu może się komuś pomylić.