Matma sprawia kłopoty, a chcę wiązać z nią przyszłość

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
murawsky
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: murawsky »

Mam problem. Chciałbym w przyszłości robić coś z matematyką, ale teraz (1 kl. liceum) sprawia mi ona kłopoty Boję się, że na studiach sobie nie poradzę.
Co radzicie ?
szw1710

Post autor: szw1710 »

Masz dość czasu. Dla mnie to już prawie 30 lat, ale pamiętam. Otóż w wypracowaniu z angielskiego napisałem kiedyś: "good with history, poor with maths". Teraz jestem matematykiem, mam tytuły, uczę studentów, piszę prace naukowe. Myśl o sobie pozytywnie, zdiagnozuj swoje problemy albo pozwól je komuś zdiagnozować, rozwiązuj dużo zadań, staraj się zrozumieć lekcje matematyki. Niczego więcej nie trzeba.
murawsky
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: murawsky »

W gimnazjum i podstawówce ani minuty nie spędziłem w domu przy matematyce :/ Teraz spędzam trochę czasu przy niej, ale to chyba i tak za mało. Po prostu matematyka szybko mnie męczy. Posiedzę nad nią 30 minut i już jestem zmęczony. Najgorsze jest to, że rzadko potrafię rozwiązać zadanie z gwiazdką, a przeważnie takie są na sprawdzianach. Ale to może też dlatego, że mam matme na baaardzo wysokim poziomi.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

murawsky pisze:Mam problem. Chciałbym w przyszłości robić coś z matematyką, ale teraz (1 kl. liceum) sprawia mi ona kłopoty Boję się, że na studiach sobie nie poradzę.
Co radzicie ?
a co konkretnie chcesz robić z tą matmą? Jak sobie wyobrażasz taką przyszłą matmę?
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 114 razy

Post autor: Disnejx86 »

Dużo zadań rób. Ja też stopniowo robię coraz więcej gwiazdek, czy tam erek jak jest u nas w zbiorze, a w pierwszej klasie nie umialem (efekt bardzo slabego materialu w gimnazjum) no i powoli to do przodu idzie, ale ucz się na pewno więcej niż pół godziny bo to troszkę za mało. Ja jestem zmęczony przy 3,4 godzinach i wtedy np. robię sobie 30 minut przerwy na Gta4 lub Crysisa.
ODPOWIEDZ