Całkowalność funkcji monotonicznej wielu zmiennych

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
tom_ash777
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tom_ash777 »

Jak udowodnić, że funkcja \(\displaystyle{ $f: {\mathbb{R}}^n \rightarrow \mathbf{R}$}\) niemalejąca względem każdej zmiennej z osobna jest całkowalna po dowolnej kostce w \(\displaystyle{ ${\mathbb{R}}^n$}\) ?
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: sdamian »

(Trochę już mogę mieć luki w pamięci (dosyć długo nie korzystałem z takich teoretycznych rzeczy), ale) może by tak? :

Ponieważ f jest niemalejąca na danej kostce względem każdej ze zmiennych - czyli jest monotoniczna względem każdej ze zmiennych, zatem zbiór punktów nieciągłości funkcji f względem każdej ze zmiennych jest przeliczalny, czyli zbiór punktów nieciągłości funkcji f zawarty kostce jest przeliczalny, więc zbiór ten ma miarę Lebesgue'a równą zero, zatem f jest całkowalna (w sensie Riemanna) na danej kostce.

Prosiłbym kogoś o sprawdzenie rozumowania :) ?
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: Adifek »

Nie do końca dobrze. Wystarczy, że masz funkcję \(\displaystyle{ f: \quad\left[ 0,2\right] \times \left[ 0,2\right] \rightarrow \mathbb{R}}\)

\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} 1 \quad (x,y) \in \left[ 1,2\right] \times \left[ 1,2\right] \\ 0 \quad w\quad przeciwnym \quad przypadku\end{cases}}\)

Wtedy zbiór punktów nieciągłości jest nieprzeliczalny

Ale rozumowanie idzie w dobrym toku. Trzeba pokazać, że zbiór nieciągłości po jednej zmiennej jest co najwyżej nieprzeliczalny, więc ma miarę zero (tj. się go przykryć odcinkami o łącznej długości mniejszej od epsilona) i rozszerzyć to na odpowiednie prostokąty (w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2}}\) ), tzn. że w sumie ich pole też jest małe. Poza tymi punktami jest ok, bo jest ciągła.

To tylko podpowiedź, sam dowód jest niezbyt przyjemny (a przynajmniej tak mi się wydaje).
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: sdamian »

owszem zbiór punktów nieciągłości podanej przez ciebie funkcji ma moc continuum, ale jako zbiór punktów nieciągłości funkcji \(\displaystyle{ f}\), rozumianej jako funkcja dwóch zmiennych,

natomiast dla podanej przez Ciebie funkcji

tzw. "cięcia poziome" \(\displaystyle{ f_{Y}(x)}\) - (są to przy ustalonym \(\displaystyle{ y}\) funkcje jednej zmiennej \(\displaystyle{ x}\)) są tu ciągłe dla każdego \(\displaystyle{ 0 \le y < 1}\) oraz nieciągłe w jednym punkcie \(\displaystyle{ x_{0}=1}\) dla każdego \(\displaystyle{ 1 \le y \le 2}\)

podobnie jest dla cięć pionowych \(\displaystyle{ f_{X}(y)}\)

zatem dla podanej funkcji \(\displaystyle{ f,}\) jej "cięcia " poziome i pionowe są funkcjami nieciągłymi w co najwyżej jednym punkcie
(czy coś poknociłem?)

\(\displaystyle{ dS}\)-- 30 lis 2011, o 13:49 --ups - faktycznie "skopałem" to
ODPOWIEDZ