Całkowalność funkcji monotonicznej wielu zmiennych
-
tom_ash777
- Użytkownik

Jak udowodnić, że funkcja \(\displaystyle{ $f: {\mathbb{R}}^n \rightarrow \mathbf{R}$}\) niemalejąca względem każdej zmiennej z osobna jest całkowalna po dowolnej kostce w \(\displaystyle{ ${\mathbb{R}}^n$}\) ?
-
sdamian
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
(Trochę już mogę mieć luki w pamięci (dosyć długo nie korzystałem z takich teoretycznych rzeczy), ale) może by tak? :
Ponieważ f jest niemalejąca na danej kostce względem każdej ze zmiennych - czyli jest monotoniczna względem każdej ze zmiennych, zatem zbiór punktów nieciągłości funkcji f względem każdej ze zmiennych jest przeliczalny, czyli zbiór punktów nieciągłości funkcji f zawarty kostce jest przeliczalny, więc zbiór ten ma miarę Lebesgue'a równą zero, zatem f jest całkowalna (w sensie Riemanna) na danej kostce.
Prosiłbym kogoś o sprawdzenie rozumowania
?
Ponieważ f jest niemalejąca na danej kostce względem każdej ze zmiennych - czyli jest monotoniczna względem każdej ze zmiennych, zatem zbiór punktów nieciągłości funkcji f względem każdej ze zmiennych jest przeliczalny, czyli zbiór punktów nieciągłości funkcji f zawarty kostce jest przeliczalny, więc zbiór ten ma miarę Lebesgue'a równą zero, zatem f jest całkowalna (w sensie Riemanna) na danej kostce.
Prosiłbym kogoś o sprawdzenie rozumowania
-
Adifek
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Nie do końca dobrze. Wystarczy, że masz funkcję \(\displaystyle{ f: \quad\left[ 0,2\right] \times \left[ 0,2\right] \rightarrow \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} 1 \quad (x,y) \in \left[ 1,2\right] \times \left[ 1,2\right] \\ 0 \quad w\quad przeciwnym \quad przypadku\end{cases}}\)
Wtedy zbiór punktów nieciągłości jest nieprzeliczalny
Ale rozumowanie idzie w dobrym toku. Trzeba pokazać, że zbiór nieciągłości po jednej zmiennej jest co najwyżej nieprzeliczalny, więc ma miarę zero (tj. się go przykryć odcinkami o łącznej długości mniejszej od epsilona) i rozszerzyć to na odpowiednie prostokąty (w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2}}\) ), tzn. że w sumie ich pole też jest małe. Poza tymi punktami jest ok, bo jest ciągła.
To tylko podpowiedź, sam dowód jest niezbyt przyjemny (a przynajmniej tak mi się wydaje).
\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} 1 \quad (x,y) \in \left[ 1,2\right] \times \left[ 1,2\right] \\ 0 \quad w\quad przeciwnym \quad przypadku\end{cases}}\)
Wtedy zbiór punktów nieciągłości jest nieprzeliczalny
Ale rozumowanie idzie w dobrym toku. Trzeba pokazać, że zbiór nieciągłości po jednej zmiennej jest co najwyżej nieprzeliczalny, więc ma miarę zero (tj. się go przykryć odcinkami o łącznej długości mniejszej od epsilona) i rozszerzyć to na odpowiednie prostokąty (w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2}}\) ), tzn. że w sumie ich pole też jest małe. Poza tymi punktami jest ok, bo jest ciągła.
To tylko podpowiedź, sam dowód jest niezbyt przyjemny (a przynajmniej tak mi się wydaje).
-
sdamian
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
owszem zbiór punktów nieciągłości podanej przez ciebie funkcji ma moc continuum, ale jako zbiór punktów nieciągłości funkcji \(\displaystyle{ f}\), rozumianej jako funkcja dwóch zmiennych,
natomiast dla podanej przez Ciebie funkcji
tzw. "cięcia poziome" \(\displaystyle{ f_{Y}(x)}\) - (są to przy ustalonym \(\displaystyle{ y}\) funkcje jednej zmiennej \(\displaystyle{ x}\)) są tu ciągłe dla każdego \(\displaystyle{ 0 \le y < 1}\) oraz nieciągłe w jednym punkcie \(\displaystyle{ x_{0}=1}\) dla każdego \(\displaystyle{ 1 \le y \le 2}\)
podobnie jest dla cięć pionowych \(\displaystyle{ f_{X}(y)}\)
zatem dla podanej funkcji \(\displaystyle{ f,}\) jej "cięcia " poziome i pionowe są funkcjami nieciągłymi w co najwyżej jednym punkcie
(czy coś poknociłem?)
\(\displaystyle{ dS}\)-- 30 lis 2011, o 13:49 --ups - faktycznie "skopałem" to
natomiast dla podanej przez Ciebie funkcji
tzw. "cięcia poziome" \(\displaystyle{ f_{Y}(x)}\) - (są to przy ustalonym \(\displaystyle{ y}\) funkcje jednej zmiennej \(\displaystyle{ x}\)) są tu ciągłe dla każdego \(\displaystyle{ 0 \le y < 1}\) oraz nieciągłe w jednym punkcie \(\displaystyle{ x_{0}=1}\) dla każdego \(\displaystyle{ 1 \le y \le 2}\)
podobnie jest dla cięć pionowych \(\displaystyle{ f_{X}(y)}\)
zatem dla podanej funkcji \(\displaystyle{ f,}\) jej "cięcia " poziome i pionowe są funkcjami nieciągłymi w co najwyżej jednym punkcie
(czy coś poknociłem?)
\(\displaystyle{ dS}\)-- 30 lis 2011, o 13:49 --ups - faktycznie "skopałem" to