bład w przekształceniu wzoru

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
agn
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 31 razy

Post autor: agn »

\(\displaystyle{ H-h= \frac{g\left( t _{k}-t _{0} \right) ^{2} }{2}}\)

otrzymujemy:

\(\displaystyle{ H-h= \frac{gt ^{2} _{k} }{2}+ \frac{gt ^{2} _{0} }{2}- gt _{k} t _{0}}\)

mam pytanie dlaczego przy

\(\displaystyle{ gt _{k}t _{0}}\)

nie ma 2 w mianowniku?
szw1710

Post autor: szw1710 »

To zapisz wszystko na wspólnej kresce, a następnie rozdziel na trzy ułamki. Czy takie rzeczy wymagają pomocy ekspertów?
agn
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 31 razy

Post autor: agn »

myslalam ze tutaj chodzi o to by pomagac komuś a nie sie wysmiewac. Czasem najprostsze rzeczy sprawiaja problemy czy Ty wszystko od razu umiales/las?
szw1710

Post autor: szw1710 »

Moja Droga, wcale Cię nie wyśmiewam, o czym świadczy np. moja wskazówka, którą dałem jak najbardziej poważnie. Nie umiałem wszystkiego od razu, ale i od razu o takie rzeczy nie pytałem ślęcząc czasem po trzy dni nad linijką tekstu.
piternet
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

Post autor: piternet »

Sorry, ale mam wrażenie że dłużej trwało napisanie tego posta i równania w LaTeXie niż dojście do tego czemu tam nie ma dwójki.
Jak wygląda wzór na kwadrat różnicy? \(\displaystyle{ (a-b)^{2} = a^{2} - 2ab + b^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{g\left( t _{k}-t _{0} \right) ^{2} }{2} = \frac{g(t_{k}^{2} - 2t_{k}t_{0} + t _{0}^{2})}{2} = \frac{gt_{k}^{2} - 2gt_{k}t_{0} + gt _{0}^{2}}{2} = \frac{gt ^{2} _{k} }{2} - gt _{k} t _{0} + \frac{gt ^{2} _{0} }{2}}}\)
ODPOWIEDZ