Relacje - kiedy są równoważności?

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
bemekw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: bemekw »

Ok, więc tak naprawdę musimy rozpatrzyć przypadki gdy mamy \(\displaystyle{ r}\) dane jako \(\displaystyle{ R_{\mathbb{N}}}\) oraz \(\displaystyle{ R_{Parz}}\), bo tylko one są relacjami równoważnościowymi.

-- 20 lis 2011, o 10:58 --

Ok, więc weźmy taką relację równoważnościową \(\displaystyle{ r = R_{\mathbb{N}}}\).
Weźmy taką \(\displaystyle{ f: \mathbb{N} \rightarrow \mathbb{N}}\). Wtedy klasą abstrakcji \(\displaystyle{ [f]_r}\) nazwiemy zbiór wszystkich funkcji, które są w relacji równoważnej \(\displaystyle{ R_{\mathbb{N}}}\) z \(\displaystyle{ f}\). Czyli będzie to zbiór wszystkich takich funkcji \(\displaystyle{ g: \mathbb{N} \rightarrow \mathbb{N}}\), że \(\displaystyle{ f(n) = g(n)}\) Czyli mam podać jakieś wzory ogólne tych funkcji czy jak?
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

bemekw, ale o którym teraz podpunkcie piszesz? o tym pierwszym:
1. Jakie funkcje należą do \(\displaystyle{ [\lambda n.n]_{r}}\) ?
też się zastanawiam.. ja to widzę tak, że skoro szukamy funkcji, które są w relacji \(\displaystyle{ R_{\mathbb{N}}}\) z tą funkcją identycznościową, to szukamy takich dla których się one pokrywają, czasem częściowo, ale nigdy dla \(\displaystyle{ n\in \mathbb{N}}\) nie przyjmują różnych wartości.. więc, czy odpowiedzią nie będzie, że są to wszystkie funkcje \(\displaystyle{ g : A \rightarrow \mathbb{N}}\), takie, że \(\displaystyle{ g(n)=n}\), gdzie \(\displaystyle{ A \subseteq \mathbb{N}}\)?-- 20 lis 2011, o 14:16 --nie! nie pasuje mi to.. teraz naszym \(\displaystyle{ Z}\) jest zbiór \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\).. czy to by znaczyło, że do klasy abstrakcji tej funkcji identycznościowej należy tylko ona sama?
michael112
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: michael112 »

Jan Kraszewski pisze:
adambak pisze:czyli \(\displaystyle{ R_{Z}}\) zawsze jest relacją równoważności[...]
Tak.
Przepraszam, ale jakoś tego nie rozumiem. Jeśli mamy zbiór \(\displaystyle{ Z}\) taki jak podany przykład, tzn. \(\displaystyle{ {3,4,5,6}}\) i funkcje: \(\displaystyle{ f(x)=x+4 \\ g(x)=2x+1 \\ h(x)=3x-3}\), to - jak już zostało napisane, nie istnieje taki \(\displaystyle{ n \in Z}\), że \(\displaystyle{ f(n)=h(n)}\) w podanym wyżej zbiorze (punkt przecięcia \(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ h}\) to \(\displaystyle{ 3\frac{1}{2}}\), który nie należy do \(\displaystyle{ Z}\)) i w ten sposób mamy "załatwiony" \(\displaystyle{ S_{Z}}\). Ale definicja \(\displaystyle{ R_{Z}}\) różni się od \(\displaystyle{ S_{Z}}\) jedynie kwantyfikatorem. Jeżeli nie istnieje taki \(\displaystyle{ n}\), żeby \(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ h}\) przecięły się w choćby jednym punkcie, to tym bardziej nie pokryją się w całym \(\displaystyle{ Z}\).
adambak
Użytkownik
Użytkownik

to "jedynie kwantyfikatorem" robi ogromną różnicę.. zauważ, że w warunku na przechodniość relacji masz implikację.. w takim razie interesują Cię tylko takie funkcje \(\displaystyle{ f,g,h}\), dla których zachodzi:
\(\displaystyle{ \forall_{n\in Z} \ \left( f(n)=g(n) \right)}\)
\(\displaystyle{ \forall_{n\in Z} \ \left( g(n)=h(n) \right)}\)
w takim razie od razu widać, że skoro pierwsze dwie przyjmują te same wartości dla wszystkich argumentów ze zbioru \(\displaystyle{ Z}\) oraz z drugimi dwiema jest to samo, no to \(\displaystyle{ \langle f,h \rangle \in R_Z}\) również.. inne przypadki (jak ten podany przez Ciebie) nas nie obchodzą bo dla nich implikacja równoważności jest spełniona w sposób trywialny.. raz jeszcze podkreślam, że w relacji równoważności mamy implikację, dlatego to implikację sprawdzamy.. ze zwrotnością już tak nie ma.. tam mamy kwantyfikator ogólny, a więc coś musi zachodzić da wszystkich elementów..
michael112
Użytkownik
Użytkownik

Rzeczywiście, teraz już rozumiem. Dziękuję.
adambak
Użytkownik
Użytkownik

niestety drugie zadanie nie jest już takie łatwe...

-- 20 lis 2011, o 17:00 --

jakaś podpowiedź? dla przypomnienia:
dla relacji \(\displaystyle{ R_\mathbb{N}}\), \(\displaystyle{ R_{Parz}}\), gdzie \(\displaystyle{ Parz}\) to zbiór liczb parzystych odpowiedzieć na pytania:
a) jakie funkcje należą do \(\displaystyle{ \left[ \lambda n.n\right]_r}\) ?
b) czy zbiór \(\displaystyle{ (\mathbb{N} \rightarrow \mathbb{N})_{/r}}\) jest skończony?
c) czy istnieje skończona klasa abstrakcji relacji ?
d) czy zbiór \(\displaystyle{ A=\left\{ f: \mathbb{N} \rightarrow \mathbb{N} | f(2011)=0 \right\}}\) jest klasą abstrakcji relacji ?

nie potrafię sobie wyobrazić czy w podpunkcie a) oprócz tej funkcji identycznościowej jakaś funkcja należy do jej klasy abstrakcji..

w b) z kolei co oznacza ten zapis? chodzi o zbiór wszystkich klas abstrakcji, czy jest skończony?
michael112
Użytkownik
Użytkownik

No cóż, to ja pozwolę sobie odświeżyć temat podając moje pomysły na rozwiązanie zadania 2. Od razu założę, że mówimy tylko o dwóch relacjach typu \(\displaystyle{ R}\), bo pozostałe nie będą relacjami równoważności, o czym już wiemy.
(a) no tu już adambak podał odpowiedź, że do klasy abstrakcji relacji \(\displaystyle{ R_{N}}\) należy tylko ta sama funkcja (funkcja identycznościowa) i przychylam się do niej. A może dokładniej: takie funkcje, które w zbiorze \(\displaystyle{ N}\) są identycznościowe, bo nie widzę przeszkód, aby przyjmowały inne wartości poza \(\displaystyle{ N}\) (chyba?).
Jeśli mowa o \(\displaystyle{ R_{Parz}}\), to tak samo, tyle że z dziedziną okrojoną do liczb parzystych.
(b) Oznaczenie \(\displaystyle{ (\mathbb{N}\longrightarrow\mathbb{N})_{/r}}\), o które pytał adambak: to może chodzić o abstrakty (ten symbol znalazłem w skrypcie) i, to też jest czymś podobnym do klas abstrakcji, jeśli nie tym samym. Wydaje mi się, że chodzi o zbiór wszystkich funkcji, które w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\) są w relacji \(\displaystyle{ R_{\mathbb{N}}}\) (lub \(\displaystyle{ R_{Parz}}\)) ze sobą.
Tutaj odpowiedź zależy od interpretacji podpunktu a. Jeśli funkcje, które w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\) są identycznościami, a poza tym zbiorem niekoniecznie, to odpowiedź będzie brzmiała: nieskończony, a jeśli to "przyblokujemy", to tylko jedna. Wydaje mi się jednak, że będzie nieskończony, bo określa się funkcje tylko w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\).
(c) I ten punkt mnie zaciekawia, bo pytają się o klasę abstrakcji, więc może to nie to samo, co abstrakt. Już się w tym gubię.
(d) Wydaje mi się, że nie, bo znamy tylko wartość funkcji dla argumentu \(\displaystyle{ 2011}\), a reszta? Może się nie równać wszystkiemu na świecie.
grazyna19
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: grazyna19 »

A czy to nie jest tak, że skoro ustaliliśmy, że klasy abstrakcji to funkcje identycznościowe to już z tego faktu możemy wywnioskować w podpunkcie d) , że zbiór A nie jest klasą abstrakcji, ponieważ f(2011) \(\displaystyle{ \neq}\) 2011 ?? Czy coś źle interpretuję?
adambak
Użytkownik
Użytkownik

ustaliliśmy, ale pytanie czy dobrze
bo wtedy by się podpunkt c) robił bez sensu.. czy istnieje skończona klasa abstrakcji relacji? no pewnie, ta z podpunktu a).. coś mi tu nie pasuje..
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Jak dla mnie notacja, której używacie, jest mocno nieprzyjazna.
michael112 pisze:No cóż, to ja pozwolę sobie odświeżyć temat podając moje pomysły na rozwiązanie zadania 2. Od razu założę, że mówimy tylko o dwóch relacjach typu \(\displaystyle{ R}\), bo pozostałe nie będą relacjami równoważności, o czym już wiemy.
(a) no tu już adambak podał odpowiedź, że do klasy abstrakcji relacji \(\displaystyle{ R_{N}}\) należy tylko ta sama funkcja (funkcja identycznościowa) i przychylam się do niej. A może dokładniej: takie funkcje, które w zbiorze \(\displaystyle{ N}\) są identycznościowe, bo nie widzę przeszkód, aby przyjmowały inne wartości poza \(\displaystyle{ N}\) (chyba?).
Intuicja adambaka jest słuszna, ale sposób zapisu nie najlepszy. Dla relacji \(\displaystyle{ R_\mathbb{N}}\) klasy abstrakcji są jednoelementowe: \(\displaystyle{ [f]_{R_\mathbb{N}}=\{f\}}\) dla każdego \(\displaystyle{ f\in\mathbb{N}^\mathbb{N}}\). Innymi słowy, relacja \(\displaystyle{ R_\mathbb{N}}\) to po prostu relacja równości.
michael112 pisze:Jeśli mowa o \(\displaystyle{ R_{Parz}}\), to tak samo, tyle że z dziedziną okrojoną do liczb parzystych.
Ale co "tak samo"? Klasy abstrakcji relacji \(\displaystyle{ R_{Parz}}\) wyglądają tak: \(\displaystyle{ [f]_{R_{Parz}}=\{g\in\mathbb{N}^\mathbb{N}:(\forall n\in\mathbb{N})g(2n)=f(2n)\}}\).
michael112 pisze:(b) Oznaczenie \(\displaystyle{ (\mathbb{N}\longrightarrow\mathbb{N})_{/r}}\), o które pytał adambak: to może chodzić o abstrakty (ten symbol znalazłem w skrypcie) i, to też jest czymś podobnym do klas abstrakcji, jeśli nie tym samym. Wydaje mi się, że chodzi o zbiór wszystkich funkcji, które w zbiorze \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\) są w relacji \(\displaystyle{ R_{\mathbb{N}}}\) (lub \(\displaystyle{ R_{Parz}}\)) ze sobą.
To jest zbiór ilorazowy, czyli zbiór klas abstrakcji. Coś Wam słabo tłumaczą na wykładach...
michael112 pisze:Tutaj odpowiedź zależy od interpretacji podpunktu a. Jeśli funkcje, które w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\) są identycznościami, a poza tym zbiorem niekoniecznie, to odpowiedź będzie brzmiała: nieskończony, a jeśli to "przyblokujemy", to tylko jedna. Wydaje mi się jednak, że będzie nieskończony, bo określa się funkcje tylko w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\).
Oba zbiory ilorazowe są nieskończone. Zbiór \(\displaystyle{ \mathbb{N}^\mathbb{N}/_{R_{\mathbb{N}}}}\) ma dokładnie tyle elementów, ile jest funkcji z \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\). Dla relacji \(\displaystyle{ R_{Parz}}\) dwie funkcje, które różnią się na liczbach parzystych, wyznaczają różne klasy abstrakcji, czyli klas abstrakcji jest tyle, ile możliwych funkcji ze zbioru liczb parzystych w \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\).
michael112 pisze:(c) I ten punkt mnie zaciekawia, bo pytają się o klasę abstrakcji, więc może to nie to samo, co abstrakt. Już się w tym gubię.
Jak zauważyliśmy, klasy abstrakcji relacji \(\displaystyle{ R_{\mathbb{N}}}\) są jednoelementowe, czyli skończone. Klasy abstrakcji relacji \(\displaystyle{ R_{Parz}}\) są nieskończone. Istotnie, każda klasa abstrakcji tej relacji jest wyznaczone przez pewien wzorzec zachowania się funkcji na liczbach parzystych. Do ustalonej klasy należą zatem funkcje, które na liczbach parzystych zgadzają się z zadanym wzorcem, a na nieparzystych są dowolne. I ta dowolność na nieparzystych powoduje, że w tej (i każdej innej) klasie abstrakcji jest nieskończenie wiele funkcji.
michael112 pisze:(d) Wydaje mi się, że nie, bo znamy tylko wartość funkcji dla argumentu \(\displaystyle{ 2011}\), a reszta? Może się nie równać wszystkiemu na świecie.
Ten zbiór nie jest klasą abstrakcji ani relacji \(\displaystyle{ R_{\mathbb{N}}}\), ani relacji \(\displaystyle{ R_{Parz}}\), natomiast jest klasą abstrakcji relacji \(\displaystyle{ R_{\{2011\}}}\).

JK
adambak
Użytkownik
Użytkownik

czyli dobrze myślałem z tym zapisem z podpunktu b)..
a problemem nie są wykłady tylko mała ilość ćwiczeń
wszystko zrozumiałe, bardzo dziękuję!
forget24
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: forget24 »

adambak pisze:-- 20 lis 2011, o 17:00 --

Czyli odpowiedzią na to pytanie jest że dla \(\displaystyle{ R_N}\) są to wszystkie funkcje w postaci \(\displaystyle{ f(n)=g(n)}\), zaś w przypadku \(\displaystyle{ R_{Parz}}\) takie funkcje dla których jest \(\displaystyle{ f(2n) = g(2n)}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ n \in N}\)? Coś pewnie poknociłem...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

forget24 pisze:
adambak pisze:-- 20 lis 2011, o 17:00 --

Czyli odpowiedzią na to pytanie jest że dla \(\displaystyle{ R_N}\) są to wszystkie funkcje w postaci \(\displaystyle{ f(n)=g(n)}\), zaś w przypadku \(\displaystyle{ R_{Parz}}\) takie funkcje dla których jest \(\displaystyle{ f(2n) = g(2n)}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ n \in N}\)? Coś pewnie poknociłem...
Poknociłeś o tyle, że to był ogólny wzór, a Ty masz wyznaczyć konkretną klasę abstrakcji.

\(\displaystyle{ \left[ id_\mathbb{N}\right]_{R_\mathbb{N}}=\{id_\mathbb{N}\}}\)

\(\displaystyle{ \left[ id_\mathbb{N}\right]_{R_{Parz}}=\{f\in\mathbb{N}^\mathbb{N}:(\forall n\in\mathbb{N})f(2n)=2n\}=\\=\{f\in\mathbb{N}^\mathbb{N}:(\forall n\in Parz)f(n)=n\}}\)

JK

PS. Przykro mi, nie przekonam się do pisania \(\displaystyle{ \lambda n.n}\) zamiast \(\displaystyle{ id_\mathbb{N}}\)...
forget24
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: forget24 »

Tak, chodziło mi tutaj o ogólny wzór takich funkcji, a nie klasy abstrakcji, tak więc czy mój poprzedni zapis w tym względzie jest prawidłowy, czy może powinno być \(\displaystyle{ f(n)=n}\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Ale zapis czego? Póki co nic nie zapisałeś, tylko wygłosiłeś pewne stwierdzenie, którego prawdziwość ciężko ocenić. Napisałeś

"dla \(\displaystyle{ R_N}\) są to wszystkie funkcje w postaci \(\displaystyle{ f(n)=g(n)}\)".

Ale co są? Co to znaczy "wszystkie funkcje w postaci \(\displaystyle{ f(n)=g(n)}\)"? W związku z tym Twój zapis nie jest prawidłowy, bo nie wiadomo, co ma oznaczać.

JK
ODPOWIEDZ