Wykazać relacje równoważnosci oraz klasy abstrakcji
-
foox92
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Mam problem z zadaniem.. a dokładnie nie wiem nawet jak ruszyc.. Jakby ktos mogł rozwiązać i tak troche wytlumaczyc co sie dzieje..
Oto treść: W zbiorze potegowym zbioru \(\displaystyle{ X = \left\{ 1, 2, 3, 4\right\}}\) okreslono relacje \(\displaystyle{ R}\) wzorem
\(\displaystyle{ ARB \Leftrightarrow N(A) = N(B),}\)
gdzie \(\displaystyle{ N(A)}\) oznacza liczbe elementów w zbiorze \(\displaystyle{ A}\). Pokazac, ze \(\displaystyle{ R}\)jest relacja równowaznosci. Wyznaczyc
klasy abstrakcji elementów \(\displaystyle{ \left\{ 4\right\} , \left\{ 1, 2\right\} , \left\{ 2, 4, 3\right\} .}\)
Oto treść: W zbiorze potegowym zbioru \(\displaystyle{ X = \left\{ 1, 2, 3, 4\right\}}\) okreslono relacje \(\displaystyle{ R}\) wzorem
\(\displaystyle{ ARB \Leftrightarrow N(A) = N(B),}\)
gdzie \(\displaystyle{ N(A)}\) oznacza liczbe elementów w zbiorze \(\displaystyle{ A}\). Pokazac, ze \(\displaystyle{ R}\)jest relacja równowaznosci. Wyznaczyc
klasy abstrakcji elementów \(\displaystyle{ \left\{ 4\right\} , \left\{ 1, 2\right\} , \left\{ 2, 4, 3\right\} .}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Z czym konkretnie masz problem? Znasz definicję relacji równoważności? Definicję klasy abstrakcji?
JK
JK
-
foox92
- Użytkownik

Znam definicje.. ale z teori do praktyki długa droga..
no poprostu nie weim nawet jak to ruszyc;
relacja rownoważnosci jest spełniona gdy : jest relacja zwrotna, symetryczna i przechodnia,
klasy abstrakcji.. zbiór wszystkich elementów \(\displaystyle{ y}\) należących \(\displaystyle{ X}\) bedacych w relacji równowaznosci z elementem \(\displaystyle{ x}\) należącym do \(\displaystyle{ X}\),
no poprostu nie weim nawet jak to ruszyc;
relacja rownoważnosci jest spełniona gdy : jest relacja zwrotna, symetryczna i przechodnia,
klasy abstrakcji.. zbiór wszystkich elementów \(\displaystyle{ y}\) należących \(\displaystyle{ X}\) bedacych w relacji równowaznosci z elementem \(\displaystyle{ x}\) należącym do \(\displaystyle{ X}\),
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 20:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

No dobrze. To teraz przytocz definicję zwrotności i sprawdź, że relacja jest zwrotna.
JK
JK
-
foox92
- Użytkownik

własnie tutaj nie wiem .. definicja Dla każdego \(\displaystyle{ x \in R, xRx}\)(x jest w relacji z x).
Ale no nie weim jak to zrobic, wiem tylko że zbiory maja tą samą liczbe elementów.. a nie znam elementow zb A ani B ?
nie wiem,moze tak... jest zwrotna bo \(\displaystyle{ ARB \Leftrightarrow N(A) = N(A),}\)
symetryczna bo, \(\displaystyle{ N(A) = N(B) \Rightarrow N(B) = N(A)}\)
Ale no nie weim jak to zrobic, wiem tylko że zbiory maja tą samą liczbe elementów.. a nie znam elementow zb A ani B ?
nie wiem,moze tak... jest zwrotna bo \(\displaystyle{ ARB \Leftrightarrow N(A) = N(A),}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Tak. Jest zwrotna, bo każdy zbiór ma tyle samo elementów, co ma. Jest symetryczna, bo jeśli pierwszy zbiór ma tyle elementów co drugi, to drugi ma tyle co pierwszy...foox92 pisze:nie wiem jest zwrotna bo \(\displaystyle{ ARB \Leftrightarrow N(A) = N(A),}\)
JK
-
foox92
- Użytkownik

no to analogicznie? przechodniosc : \(\displaystyle{ N(A) = N(B) \wedge N(B) = N(C) \Rightarrow N(A) = N(C)}\) czyli \(\displaystyle{ N(A) = N(B) = N(C)}\) Jesli zbior \(\displaystyle{ A}\)ma tyle elementów co \(\displaystyle{ B}\), a \(\displaystyle{ B}\) ma tyle elementow co \(\displaystyle{ C}\), to zbior\(\displaystyle{ A=C}\),
a teraz jak klasy abstrakcji?
mam pomysl na tylko dla 4
\(\displaystyle{ [4]=\left\{ 1,2,3,4???\right\}}\)
a teraz jak klasy abstrakcji?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

OK, ale nie \(\displaystyle{ A=C}\), tylko \(\displaystyle{ A}\) ma tyle elementów co \(\displaystyle{ C}\).foox92 pisze:no to analogicznie? przechodniosc : \(\displaystyle{ N(A) = N(B) \wedge N(B) = N(C) \Rightarrow N(A) = N(C)}\) czyli \(\displaystyle{ N(A) = N(B) = N(C)}\) Jesli zbior \(\displaystyle{ A}\)ma tyle elementów co \(\displaystyle{ B}\), a \(\displaystyle{ B}\) ma tyle elementow co \(\displaystyle{ C}\), to zbior\(\displaystyle{ A=C}\),
Do niczego. Pamiętaj, że jeśli relacja \(\displaystyle{ R}\) jest określona na zbiorze \(\displaystyle{ X}\), to każda klasa abstrakcji tej relacji jest podzbiorem \(\displaystyle{ X}\) (a jej reprezentantem jest element \(\displaystyle{ X}\)). Zatem w tym przypadku po pierwsze nie \(\displaystyle{ [4]}\), tylko \(\displaystyle{ [\{4\}]}\), a po drugie ma to być podzbiór \(\displaystyle{ P(\{1,2,3,4\})}\), czyli rodzina podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,4\}}\). Po trzecie musisz zrozumieć, co to jest klasa abstrakcji, a nie "przeklepać" jej definicję.\(\displaystyle{ [\{4\}]}\) to rodzina tych podzbiorów \(\displaystyle{ \{1,2,3,4\}}\), które są w relacji \(\displaystyle{ R}\) z \(\displaystyle{ \{4\}}\), czyli mają tyle samo elementów, co \(\displaystyle{ \{4\}}\)...foox92 pisze:a teraz jak klasy abstrakcji?
JK
-
foox92
- Użytkownik

hmm juz sie pogubilem z tej notatki co Pan napisał.
Jakby Pan moglby podać dla \(\displaystyle{ [\left\{ 1, 2\right\} ]}\) i jakos wyjasnic to moze byc pojął. Bo znając definicje nie zawsze sie zrobi zadanie.
Jakby Pan moglby podać dla \(\displaystyle{ [\left\{ 1, 2\right\} ]}\) i jakos wyjasnic to moze byc pojął. Bo znając definicje nie zawsze sie zrobi zadanie.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Czego nie rozumiesz? A definicje nie wystarczy znać, trzeba je rozumieć...foox92 pisze:hmm juz sie pogubilem z tej notatki co Pan napisał.
JK
-
foox92
- Użytkownik

no bo mam wypisać wszystkie te elmenty z którymi \(\displaystyle{ [\left\{ 1, 2\right\} ]}\) jest w relacji czyli co\(\displaystyle{ \left\{ 3,4\right\} \left\{ 1,2\right\}}\)?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 22:54 przez foox92, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Nie \(\displaystyle{ [\left\{ 1, 2\right\} ]}\) jest w relacji, tylko \(\displaystyle{ \left\{ 1, 2\right\}}\) jest w relacji. Zaczynasz dobrze, pamiętaj tylko, że klasa abstrakcji to zbiór tych elementów.foox92 pisze:no bo mam wypisać wszystkie te elmenty z którymi \(\displaystyle{ [\left\{ 1, 2\right\} ]}\) jest w relacji czyli co\(\displaystyle{ \left\{ 3,4\right\} \left\{ 4,3\right\}}\)?
A wyznaczyłeś już \(\displaystyle{ [\{4\}]}\)?
JK
-
foox92
- Użytkownik

\(\displaystyle{ [\left\{ 4\right\}]= \left\{ \left\{ 1\right\}\left\{ 2\right\} \left\{ 3\right\} \left\{ 4\right\}\right\}}\)
\(\displaystyle{ [\left\{ 1, 2\right\} ]=\left\{ \left\{ 1,2\right\} \left\{ 3,4\right\}\right\}}\)
Niby tak.. choć mam przeczucie że to nie to.
edit; poprawiam zapis
\(\displaystyle{ [\left\{ 1, 2\right\} ]=\left\{ \left\{ 1,2\right\} \left\{ 3,4\right\}\right\}}\)
edit; poprawiam zapis
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 23:25 przez foox92, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Myśl słuszna, ale formalnie do niczego. Przecież to ma być zbiór, a Ty zapisałeś nie-wiadomo-co.foox92 pisze:\(\displaystyle{ [\left\{ 4\right\}]= \left\{ 1\right\}\left\{ 2\right\} \left\{ 3\right\} \left\{ 4\right\}}\)
Dlaczego tak mało? Jakie zbiory są w relacji z \(\displaystyle{ \{1,2\}}\)?foox92 pisze:\(\displaystyle{ [\left\{ 1, 2\right\} ]=\left\{ 1,2\right\} \left\{ 3,4\right\}}\)
Oraz uwaga jak wyżej.
JK
-
foox92
- Użytkownik

no to tak: wszysko z czym sie łączy
\(\displaystyle{ \{[\left\{ 1, 2\right\} ]=\left\{ \left\{ 1,2\right\} \left\{ 3,4\right\}\left\{ 2,3\right\} \left\{ 2,4\right\} \left\{ 1,3\right\} \left\{ 1,4\right\} \right\}}\)
\(\displaystyle{ \{[\left\{ 1, 2\right\} ]=\left\{ \left\{ 1,2\right\} \left\{ 3,4\right\}\left\{ 2,3\right\} \left\{ 2,4\right\} \left\{ 1,3\right\} \left\{ 1,4\right\} \right\}}\)