Granica ciągu (z twierdzenia o 3 ciągach)

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
aTyNieee
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: aTyNieee »

Jak w temacie. Należy sprawdzić, czy istnieje granica korzystając z twierdzenia o 3 ciągach

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n}+ \frac{2}{ n^{2}} + \frac{3}{ n^{3} } }}\)

Czy mogą być takie ciągi, czy powinny być inne?

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n}+ \frac{2}{ n^{2}} + \frac{3}{ n^{3} } }-1 \le \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n}+ \frac{2}{ n^{2}} + \frac{3}{ n^{3} } } \le \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n}+ \frac{2}{ n^{2}} + \frac{3}{ n^{3} } }+1}\)

I jak zabrać się za obliczenie granicy ciągu z lewej i prawej strony? Zamienić pierwiastek na potęgę \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) ? I co dalej...

Chociaż wydaje mi się, że powinny być dobrane inne granice (z lewej i z prawej strony). Z góry dziękuję za pomoc.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: wawek91 »

Nie wiem czy poprawnie, ale wg mnie moze takie granice:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n}+ \frac{1}{ n^{2}} + \frac{1}{ n^{3} } } \le \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n}+ \frac{2}{ n^{2}} + \frac{3}{ n^{3} } } \le \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{n}{n}+ \frac{n}{ n^{2}} + \frac{n}{ n^{3} } }}\)
aTyNieee
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: aTyNieee »

Nie potrafię stwierdzić, czy to, co napisałeś jest poprawne, ale mam na pewno poprawnie wyznaczone ciągi, a mianowicie:

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n}} \le \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n}+ \frac{2}{ n^{2}} + \frac{3}{ n^{3} } } \le \lim_{ n\to \infty } \sqrt[n]{ \frac{1}{n}+ \frac{1}{n} + \frac{1}{n} } }}\)

i na podstawie tego można sprawdzić, czy szukana granica istnieje (istnieje i g=1)
ODPOWIEDZ