Międzywydziałowe Indywidualne Studia Matematyczno - Przyrodn

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Paulina-Anna
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Paulina-Anna »

Witam wszystkich!

Zdaję w tym roku maturę i nie mam jeszcze żadnego w miarę sprecyzowanego poglądu na to, co studiować, żeby po uzyskaniu dyplomu być pewnym, że dostanie się dobrą i stabilną pracę. Chodzi mi o to, że nie mogę nastawiać się na to, że po ukończeniu specjalizacji matematyka teoretyczne zostanę na uczelni i będę wykładowcą, bo to dotyczy tylko bardzo wybitnych jednostek, ani na to, że będę aktuariuszem, bo w całej Polsce jest ich tylko 4.
Bardzo lubię matematykę i mam wielką nadzieję wiązać z nią swoją przyszłość. Czy ma ktoś pomysł na jakiś zawód, który byłby z nią związany, bezpieczny(w sensie, że mogę być pewna, że po 5 latach pracy nie znajdą na moje miejsce nikogo młodszego) i dający jako taka satysfakcję(czyli odpada księgowa czy pracownik banku).

W temacie podałam Międzywydziałowe Indywidualne Studia Matematyczno - Przyrodnicze (Uniwersytet Warszawski). Co myślicie o tym kierunku?

Bardzo proszę o pomoc Nie mam się kogo poradzić. Rodzice uważają, że powinnam robić coś związanego z medycyną. Jedynymi takimi kierunkami, gdzie nie jest obowiązkowa ani biologia ani chemia są "Zastosowania fizyki w biologii i medycynie, specjalność optyka okularowa", "Zastosowania fizyki w biologii i medycynie, specjalność neuroinformatyka" lub "Zastosowania fizyki w biologii i medycynie, specjalność fizyka medyczna".

Możecie mi polecić jakiś inny kierunek lub uczelnię?

Dziękuję
zaudi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zaudi »

Ja bym Ci proponował wybrać jakąś matematykę komputerową wiem, że na UJ jest taka specjalność. Na programistów jest ciągłe zapotrzebowanie i jestem pewien, że się nie zmniejszy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Paulina-Anna pisze:Chodzi mi o to, że nie mogę nastawiać się na to, że (...) będę aktuariuszem, bo w całej Polsce jest ich tylko 4.
Czterech aktuariuszy?

JK
jetix
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: jetix »

Ja znam osobiście 4

Oczywiście aktuariuszy jest w Polsce "dużo" i wciąż ich liczba rośnie.

BTW. Zawód dający satysfakcję? Bardzo subiektywne kryterium. Ludzie studiują matematykę z różnych powodów. Jeżeli nie chcesz po studiach wiązać się z uczelnią to już sam fakt, że w oczach pracodawcy będziesz umysłem ścisłym na obecne warunki rynku wystarczy aby dostać w miarę dobrą pracę w dużym mieście jak np. Kraków czy Warszawa. Napisz może jakie zawody są dla Ciebie satysfakcjonujące to pomożemy Ci stwierdzić jakie będziesz miała szanse by w nich zaistnieć po ukończonej matematyce. Specjalizację też Ci polecimy
Paulina-Anna
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Paulina-Anna »

Wcale nie wykluczam pracy na uczelni. Wręcz przeciwnie - bardzo chciałabym być wykładowcą, ale obawiam się, że jest to zawód zastrzeżony tylko dla tych naj-najwybitniejszych. Nie chciałabym natomiast mieć pracy typowo biurowej, tj.: księgowy, bankowiec, itp. Zawód satysfakcjonujący to wg mnie to taki, przy którego wykonywaniu wiem, że, to co robię ma sens i do czegoś się przyczyniam. Dlatego myślałam nad takim zawodem, dzięki któremu mogłabym być zaangażowana w jakieś badania naukowe, czy coś w tym stylu.
Awatar użytkownika
bryk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: bryk »

Matematyka stosowana ma ogromne znaczenie w badaniach, szczególnie statystyka i prawdopodobieństwo ( i prawie każda inna dziedzina, ale chyba najczęściej czytam o roli statystyków i probabilistów w np. badaniach medycznych ).
Co do fizyki medycznej to duże znaczenie ma czy jest to inżynieria biomedyczna ( tu znaczenie ma też, czy na politechnice czy uniwersytecie ) czy fizyka medyczna, którą osobiście bym odradzał, o ile nie chce się być pracownikiem technicznym obsługującym sprzęt medyczny, czy jest to kierunek bardzo podobny do elektroradiologii.
ODPOWIEDZ