Witam wszystkich!
Zdaję w tym roku maturę i nie mam jeszcze żadnego w miarę sprecyzowanego poglądu na to, co studiować, żeby po uzyskaniu dyplomu być pewnym, że dostanie się dobrą i stabilną pracę. Chodzi mi o to, że nie mogę nastawiać się na to, że po ukończeniu specjalizacji matematyka teoretyczne zostanę na uczelni i będę wykładowcą, bo to dotyczy tylko bardzo wybitnych jednostek, ani na to, że będę aktuariuszem, bo w całej Polsce jest ich tylko 4.
Bardzo lubię matematykę i mam wielką nadzieję wiązać z nią swoją przyszłość. Czy ma ktoś pomysł na jakiś zawód, który byłby z nią związany, bezpieczny(w sensie, że mogę być pewna, że po 5 latach pracy nie znajdą na moje miejsce nikogo młodszego) i dający jako taka satysfakcję(czyli odpada księgowa czy pracownik banku).
W temacie podałam Międzywydziałowe Indywidualne Studia Matematyczno - Przyrodnicze (Uniwersytet Warszawski). Co myślicie o tym kierunku?
Bardzo proszę o pomoc Nie mam się kogo poradzić. Rodzice uważają, że powinnam robić coś związanego z medycyną. Jedynymi takimi kierunkami, gdzie nie jest obowiązkowa ani biologia ani chemia są "Zastosowania fizyki w biologii i medycynie, specjalność optyka okularowa", "Zastosowania fizyki w biologii i medycynie, specjalność neuroinformatyka" lub "Zastosowania fizyki w biologii i medycynie, specjalność fizyka medyczna".
Możecie mi polecić jakiś inny kierunek lub uczelnię?
Dziękuję
Międzywydziałowe Indywidualne Studia Matematyczno - Przyrodn
-
Paulina-Anna
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
-
zaudi
- Użytkownik

Ja bym Ci proponował wybrać jakąś matematykę komputerową wiem, że na UJ jest taka specjalność. Na programistów jest ciągłe zapotrzebowanie i jestem pewien, że się nie zmniejszy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Czterech aktuariuszy?Paulina-Anna pisze:Chodzi mi o to, że nie mogę nastawiać się na to, że (...) będę aktuariuszem, bo w całej Polsce jest ich tylko 4.
JK
-
jetix
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ja znam osobiście 4
Oczywiście aktuariuszy jest w Polsce "dużo" i wciąż ich liczba rośnie.
BTW. Zawód dający satysfakcję? Bardzo subiektywne kryterium. Ludzie studiują matematykę z różnych powodów. Jeżeli nie chcesz po studiach wiązać się z uczelnią to już sam fakt, że w oczach pracodawcy będziesz umysłem ścisłym na obecne warunki rynku wystarczy aby dostać w miarę dobrą pracę w dużym mieście jak np. Kraków czy Warszawa. Napisz może jakie zawody są dla Ciebie satysfakcjonujące to pomożemy Ci stwierdzić jakie będziesz miała szanse by w nich zaistnieć po ukończonej matematyce. Specjalizację też Ci polecimy
Oczywiście aktuariuszy jest w Polsce "dużo" i wciąż ich liczba rośnie.
BTW. Zawód dający satysfakcję? Bardzo subiektywne kryterium. Ludzie studiują matematykę z różnych powodów. Jeżeli nie chcesz po studiach wiązać się z uczelnią to już sam fakt, że w oczach pracodawcy będziesz umysłem ścisłym na obecne warunki rynku wystarczy aby dostać w miarę dobrą pracę w dużym mieście jak np. Kraków czy Warszawa. Napisz może jakie zawody są dla Ciebie satysfakcjonujące to pomożemy Ci stwierdzić jakie będziesz miała szanse by w nich zaistnieć po ukończonej matematyce. Specjalizację też Ci polecimy
-
Paulina-Anna
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Wcale nie wykluczam pracy na uczelni. Wręcz przeciwnie - bardzo chciałabym być wykładowcą, ale obawiam się, że jest to zawód zastrzeżony tylko dla tych naj-najwybitniejszych. Nie chciałabym natomiast mieć pracy typowo biurowej, tj.: księgowy, bankowiec, itp. Zawód satysfakcjonujący to wg mnie to taki, przy którego wykonywaniu wiem, że, to co robię ma sens i do czegoś się przyczyniam. Dlatego myślałam nad takim zawodem, dzięki któremu mogłabym być zaangażowana w jakieś badania naukowe, czy coś w tym stylu.
- bryk
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Matematyka stosowana ma ogromne znaczenie w badaniach, szczególnie statystyka i prawdopodobieństwo ( i prawie każda inna dziedzina, ale chyba najczęściej czytam o roli statystyków i probabilistów w np. badaniach medycznych ).
Co do fizyki medycznej to duże znaczenie ma czy jest to inżynieria biomedyczna ( tu znaczenie ma też, czy na politechnice czy uniwersytecie ) czy fizyka medyczna, którą osobiście bym odradzał, o ile nie chce się być pracownikiem technicznym obsługującym sprzęt medyczny, czy jest to kierunek bardzo podobny do elektroradiologii.
Co do fizyki medycznej to duże znaczenie ma czy jest to inżynieria biomedyczna ( tu znaczenie ma też, czy na politechnice czy uniwersytecie ) czy fizyka medyczna, którą osobiście bym odradzał, o ile nie chce się być pracownikiem technicznym obsługującym sprzęt medyczny, czy jest to kierunek bardzo podobny do elektroradiologii.