Sprawdź różniczkowalność
- Lonc
- Użytkownik

- Podziękował: 41 razy
Sprawdź różniczkowalność
Chcę sprawdzić różniczkowalność funkcji w punkcie \(\displaystyle{ x_0=0}\):
\(\displaystyle{ f(x)= (x^2-3) \cdot e^{|x|}}\)
Obliczenia:
\(\displaystyle{ f'(x_0)= \lim_{h \to 0+} \frac{[(0+h)^2-3] \cdot e^h - (0-3) \cdot e^0}{h}
= \lim_{h \to 0+} \frac{(h^2-3) \cdot e^h +3}{h} = [?]}\)
Co dalej? :c
\(\displaystyle{ f(x)= (x^2-3) \cdot e^{|x|}}\)
Obliczenia:
\(\displaystyle{ f'(x_0)= \lim_{h \to 0+} \frac{[(0+h)^2-3] \cdot e^h - (0-3) \cdot e^0}{h}
= \lim_{h \to 0+} \frac{(h^2-3) \cdot e^h +3}{h} = [?]}\)
Co dalej? :c
-
Chromosom
- Moderator

- Podziękował: 127 razy
Sprawdź różniczkowalność
\(\displaystyle{ \left(h^2-3\right)e^{|x|}=h^2e^{|x|}-3e^{|x|}}\)
zwracam uwagę że obliczana granica jest pochodną prawostronną - dodatkowo należy obliczyć wartość pochodnej lewostronnej i sprawdzić, czy są one równe.
zwracam uwagę że obliczana granica jest pochodną prawostronną - dodatkowo należy obliczyć wartość pochodnej lewostronnej i sprawdzić, czy są one równe.
- Lonc
- Użytkownik

Sprawdź różniczkowalność
Ok, ale
\(\displaystyle{ f^\prime \left(x_0\right)= \lim_{h \to 0+} \frac{\left[\left(0+h\right)^2-3\right] \cdot e^h - \left(0-3\right) \cdot e^0}{h}
= \lim_{h \to 0+} \frac{\left(h^2-3\right) \cdot e^h +3}{h} = \lim_{h \to 0+} \frac{ h^2 \cdot e^h -3 \cdot e^h +3}{h} = \left[ \frac{ 0 \cdot 1 - 3 + 3}{0+} \right] = \left[ \frac{0}{0}\right]}\)
edit:
Z de l'Hopitala wychodzi -3, lewostronna tak samo, czy to jest dobrze?
\(\displaystyle{ f^\prime \left(x_0\right)= \lim_{h \to 0+} \frac{\left[\left(0+h\right)^2-3\right] \cdot e^h - \left(0-3\right) \cdot e^0}{h}
= \lim_{h \to 0+} \frac{\left(h^2-3\right) \cdot e^h +3}{h} = \lim_{h \to 0+} \frac{ h^2 \cdot e^h -3 \cdot e^h +3}{h} = \left[ \frac{ 0 \cdot 1 - 3 + 3}{0+} \right] = \left[ \frac{0}{0}\right]}\)
edit:
Z de l'Hopitala wychodzi -3, lewostronna tak samo, czy to jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 19:36 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Chromosom
- Moderator

Sprawdź różniczkowalność
Rozumiem że jesteś na pierwszym roku, masz więc prawo pewnych rzeczy nie wiedzieć. Ale ja od razu mówię że nie ma czegoś takiego jak obliczanie wartości tej granicy za pomocą twierdzenia de l'Hospitala ponieważ jest to niepoprawne matematycznie.
Funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\), co można sprawdzić w dowolnym programie służącym do rysowania wykresów funkcji. Świadczy to jednoznacznie o błędnym obliczeniu granicy.
Granica \(\displaystyle{ \lim_{h\to0}\frac{e^h-1}{h}}\) jest dosyć znaną granicą. Należy zastosować podstawienie \(\displaystyle{ e^h-1=\frac1t}\) i skorzystać z definicji liczby \(\displaystyle{ e}\). Z jakiego podręcznika korzystacie na studiach?
Funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie \(\displaystyle{ x=0}\), co można sprawdzić w dowolnym programie służącym do rysowania wykresów funkcji. Świadczy to jednoznacznie o błędnym obliczeniu granicy.
Granica \(\displaystyle{ \lim_{h\to0}\frac{e^h-1}{h}}\) jest dosyć znaną granicą. Należy zastosować podstawienie \(\displaystyle{ e^h-1=\frac1t}\) i skorzystać z definicji liczby \(\displaystyle{ e}\). Z jakiego podręcznika korzystacie na studiach?
- Lonc
- Użytkownik

Sprawdź różniczkowalność
Chromosomie, ale za co mam \(\displaystyle{ \frac{1}{t}}\) podstawic? podane przez Ciebie wyrazenie nie wystepuje w zapisie.. prosze, wytlumacz mi to krok po kroku, alurat ten przyklad w chwili obecnej mnie kompletnie przerasta.Chromosom pisze: Granica \(\displaystyle{ \lim_{h\to0}\frac{e^h-1}{h}}\) jest dosyć znaną granicą. Należy zastosować podstawienie \(\displaystyle{ e^h-1=\frac1t}\) i skorzystać z definicji liczby \(\displaystyle{ e}\). Z jakiego podręcznika korzystacie na studiach?
Co do podrecznika to mamy kanon do wyboru, generalnie twierdzenia Dubnickiego + zbior Analiza Matematyczna, wydanie dwutomowe, w tej chwili nie mam mozliwosci sprawdzenia autora.
-
Chromosom
- Moderator

Sprawdź różniczkowalność
Pytam o podręcznik bo zastanawia mnie że nie macie podanej metody obliczenia tej granicy. Skąd w takim razie wiesz ile wynosi pochodna \(\displaystyle{ e^x}\)?
Podane wyrażenie występuje w tej granicy. Napiszę krótkie wyprowadzenie.
\(\displaystyle{ \lim_{h\to0}\frac{e^h-1}{h}}\)
niech
\(\displaystyle{ e^h-1=\frac1t}\)
wtedy dla \(\displaystyle{ h\to0^+}\) mamy \(\displaystyle{ \frac1t\to0^+}\), zatem \(\displaystyle{ t\to+\infty}\), zachodzi również
\(\displaystyle{ h=\ln\left(1+\frac1t\right)}\)
i granica przyjmuje postać
\(\displaystyle{ \lim_{t\to+\infty}\frac{\frac1t}{\ln\left(1+\frac1t\right)}=\lim_{t\to\infty}\frac{1}{\ln\left(1+\frac1t\right)^t}}\)
pozostawiam do samodzielnego dokończenia.
Podane wyrażenie występuje w tej granicy. Napiszę krótkie wyprowadzenie.
\(\displaystyle{ \lim_{h\to0}\frac{e^h-1}{h}}\)
niech
\(\displaystyle{ e^h-1=\frac1t}\)
wtedy dla \(\displaystyle{ h\to0^+}\) mamy \(\displaystyle{ \frac1t\to0^+}\), zatem \(\displaystyle{ t\to+\infty}\), zachodzi również
\(\displaystyle{ h=\ln\left(1+\frac1t\right)}\)
i granica przyjmuje postać
\(\displaystyle{ \lim_{t\to+\infty}\frac{\frac1t}{\ln\left(1+\frac1t\right)}=\lim_{t\to\infty}\frac{1}{\ln\left(1+\frac1t\right)^t}}\)
pozostawiam do samodzielnego dokończenia.
- Lonc
- Użytkownik

Sprawdź różniczkowalność
Dalej źle
\(\displaystyle{ e^h-1= \frac{1}{t} \rightarrow 0+ \\
h=\ln \left( \frac{1}{t}+1\right) \rightarrow 0+ \\
\\
\lim_{ h\to 0+} = \frac{\left(h^2-3\right)e^h+3}{h} = \lim_{ h\to 0+} = \frac{\left(h^2-3\right)\left(e^h-1\right)+h^2-3+3}{h} = \lim_{ h\to 0+} \frac{\left(h^2-3\right)\left(e^h-1\right)+h^2}{h} = \left[ \frac{0}{0}\right]}\)
Wiem, że nie o to Ci chodziło, ale jednocześnie nie wiem jak powinno być prawidłowo..
Jeszcze takie drobne pytanie: czemu nie można de l'Hopitala zastosować? Na ćwiczeniach właśnie z jego pomocą były te granice obliczone, wyszło -3 i 3.
\\
\lim_{ h\to 0+} = \frac{\left(h^2-3\right)e^h+3}{h} = \lim_{ h\to 0+} = \frac{\left(h^2-3\right)\left(e^h-1\right)+h^2-3+3}{h} = \lim_{ h\to 0+} \frac{\left(h^2-3\right)\left(e^h-1\right)+h^2}{h} = \left[ \frac{0}{0}\right]}\)
Wiem, że nie o to Ci chodziło, ale jednocześnie nie wiem jak powinno być prawidłowo..
Jeszcze takie drobne pytanie: czemu nie można de l'Hopitala zastosować? Na ćwiczeniach właśnie z jego pomocą były te granice obliczone, wyszło -3 i 3.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 12:30 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bedbet
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
Sprawdź różniczkowalność
Chodzi o to, że korzystając z de L`Hospitala korzystasz z czegoś co masz udowodnić. Skąd wiesz licząc z wykorzystaniem tej reguły, że \(\displaystyle{ \left(e^x\right)^{'}=e^x}\)?Lonc pisze:Jeszcze takie drobne pytanie: czemu nie można de l'Hopitala zastosować?...
-
Chromosom
- Moderator

Sprawdź różniczkowalność
Proszę zastosować podane przeze mnie przekształcenie. Resztę wyjaśniono.Lonc pisze:Wiem, że nie o to Ci chodziło, ale jednocześnie nie wiem jak powinno być prawidłowo...
- Lonc
- Użytkownik

Sprawdź różniczkowalność
\\
\lim_{ h\to 0+} = \frac{\left(h^2-3\right)e^h+3}{h} = \lim_{ h\to 0+} = \frac{\left(h^2-3\right)\left(e^h-1\right)+h^2-3+3}{h} = \lim_{ h\to 0+} \frac{\left(h^2-3\right)\left(e^h-1\right)+h^2}{h} = \\=
\lim_{ h\to 0+} \frac{\left(h^2-3\right)\left(e^h-1\right)}{h} + \lim_{ h\to 0+} \frac{\left(h^2\right)}{h} =
\lim_{h \to 0+ } \frac{(h^2-3) \frac{1}{t} }{\ln \left( \frac{1}{t}+1\right) } + \lim_{h \to 0+ } \ln \left( \frac{1}{t}+1\right) =
\lim_{h \to 0+ } \frac{(h^2-3) }{\ln \left( \frac{1}{t}+1\right)^t } + \lim_{h \to 0+ } \ln \left( \frac{1}{t}+1\right) =\\ = [ \frac{-3}{0+} + 0+ = - \infty}\)
?
\\
\lim_{ h\to 0+} = \frac{\left(h^2-3\right)e^h+3}{h} = \lim_{ h\to 0+} = \frac{\left(h^2-3\right)\left(e^h-1\right)+h^2-3+3}{h} = \lim_{ h\to 0+} \frac{\left(h^2-3\right)\left(e^h-1\right)+h^2}{h} = \\=
\lim_{ h\to 0+} \frac{\left(h^2-3\right)\left(e^h-1\right)}{h} + \lim_{ h\to 0+} \frac{\left(h^2\right)}{h} =
\lim_{h \to 0+ } \frac{(h^2-3) \frac{1}{t} }{\ln \left( \frac{1}{t}+1\right) } + \lim_{h \to 0+ } \ln \left( \frac{1}{t}+1\right) =
\lim_{h \to 0+ } \frac{(h^2-3) }{\ln \left( \frac{1}{t}+1\right)^t } + \lim_{h \to 0+ } \ln \left( \frac{1}{t}+1\right) =\\ = [ \frac{-3}{0+} + 0+ = - \infty}\)
?
-
Chromosom
- Moderator

Sprawdź różniczkowalność
Nie. Ogólnie zapis jest chaotyczny. Najpierw w zapisie znajduje się zmienna \(\displaystyle{ h}\), potem pojawia się \(\displaystyle{ t}\), a granica nadal jest obliczana przy \(\displaystyle{ h\to0}\).
Proponuję powtórzyć granice funkcji przed obliczaniem pochodnych. Tyle na dzisiaj. Przejrzyj zapis i spróbuj poprawić błędy. Jeśli nie dojdziesz do żadnego wniosku, wytłumaczę wszystko dokładniej.
Proponuję powtórzyć granice funkcji przed obliczaniem pochodnych. Tyle na dzisiaj. Przejrzyj zapis i spróbuj poprawić błędy. Jeśli nie dojdziesz do żadnego wniosku, wytłumaczę wszystko dokładniej.
-
Chromosom
- Moderator

Sprawdź różniczkowalność
Nie rozumiem dlaczego rozwiązujesz to zadanie w ten sposób. Tak jak mówiłem, przed badaniem różniczkowalności funkcji należy powtórzyć granice funkcji.
Proszę uprościć wyrażenie. W tym miejscu
Proszę uprościć wyrażenie. W tym miejscu
należy wymnożyć nawias \(\displaystyle{ \left(h^2-3\right)e^h}\) i zastosować podane wcześniej przekształcenie.Lonc pisze:\(\displaystyle{ \lim_{h \to 0+} \frac{\left(h^2-3\right) \cdot e^h +3}{h}}\)