Rzut monetą.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Bolo33
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Rzut monetą.

Post autor: Bolo33 »

Ile razy należy rzucić monetą aby prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej raz orła było większe od \(\displaystyle{ \frac{255}{256}}\) ?
szw1710

Rzut monetą.

Post autor: szw1710 »

Oznacz przez \(\displaystyle{ n}\) potrzebną liczbę rzutów. Skorzystaj ze wzoru na prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.
Awatar użytkownika
Bolo33
Użytkownik
Użytkownik

Rzut monetą.

Właśnie nie wiem co tu jest zdarzeniem przeciwnym. Moim zdaniem wylosowanie n razy orła to \(\displaystyle{ 2^{n}}\). Ale co dalej?
szw1710

Rzut monetą.

Ale masz go wylosować co najmniej raz, a nie dokładnie \(\displaystyle{ n}\) razy. Co jest tu zdarzeniem przeciwnym? Do wylosowania co najmniej jednego orła?
Awatar użytkownika
Bolo33
Użytkownik
Użytkownik

Rzut monetą.

nie wiem
szw1710

Rzut monetą.

To pomyśl nad tym. Spokojnie. Szybkość jest wrogiem dobrego myślenia. Gotowca nie dam.

Jedna rzecz, którą napisałeś była pozytywna i pośrednio można ją zastosować, ale nie w sposób dokładny. Chodzi o prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie n orłów. Dobrze to policzyłeś. CO prawda to zdarzenie nie ma tu zastosowania, ale podobne do niego - jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Bolo33
Użytkownik
Użytkownik

Rzut monetą.

myślę nad tym już dobrą godzine także nic więcej nie wymyśle
szw1710

Rzut monetą.

To idź spać - wróć do tego jutro. Może we śnei przyjdzie Ci pomysł do głowy. Nie żartuję - mówię całkowicie poważnie.
Awatar użytkownika
Bolo33
Użytkownik
Użytkownik

Rzut monetą.

jutro mam z tego sprawdzian ;[
szw1710

Rzut monetą.

Zdarzeniem przeciwnym do wylosowania co najmniej raz orła jest nie wylosowanie żadnego orła, czyli wylosowanie samych reszek. Jego prawdopodobieństwem jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2^n}}\), więc prawdopodobieństwo wylosowania orła co najmniej raz wynosi \(\displaystyle{ 1-\frac{1}{2^n}}\). Mamy więc rozwiązać nierówność

\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{2^n}>\frac{255}{256}\\[2ex]
\frac{1}{2^n}<\frac{1}{256}\\[2ex]
2^n>256\\[2ex]
n>8}\)

Musimy więc wykonać co najmniej 9 rzutów.
ODPOWIEDZ