relacje binarne
-
abcd1234
- Użytkownik

relacje binarne
Niech \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ s}\) będą binarnymi relacjami w zbiorze \(\displaystyle{ A}\). Które z następujących równości są prawdziwe dla dowolnych relacji \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ s}\)? W przypadku gdy dana równość nie zawsze zachodzi, czy prawdziwa jest któraś z inkluzji \(\displaystyle{ \subseteq}\) lub \(\displaystyle{ \supseteq}\)
1) \(\displaystyle{ (r^{*})^{-1}}\) = \(\displaystyle{ (r^{-1})^{*}}\)
2) \(\displaystyle{ (r \cap s)^{*}}\) = \(\displaystyle{ r^{*} \cap s^{*}}\)
-- 6 lis 2011, o 13:02 --
Bardzo proszę, pomóżcie.
1) \(\displaystyle{ (r^{*})^{-1}}\) = \(\displaystyle{ (r^{-1})^{*}}\)
2) \(\displaystyle{ (r \cap s)^{*}}\) = \(\displaystyle{ r^{*} \cap s^{*}}\)
-- 6 lis 2011, o 13:02 --
Bardzo proszę, pomóżcie.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 16:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie nadużywaj klawisza ENTER w czasie pisania postu. Używaj LaTeXa nawet do pojedynczych symboli.
Powód: Nie nadużywaj klawisza ENTER w czasie pisania postu. Używaj LaTeXa nawet do pojedynczych symboli.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
relacje binarne
Mógłby mi ktoś pomóc chociaż zacząć dowód? Też mam problem z tym zadaniem. Wydaje mi się, że podpunkt a) jest prawdziwy ale nie wiem jak tego dowieść.
relacje binarne
w a) mi sie wydaje, ze raczej powinnas szukac kontrprzykladu a na dodatek zadne zawieranie nie zachodzi. Tak mi sie wydaje
relacje binarne
Hmm to będzie ciężko, bo wszystkie przykłady które byłam w stanie wymyślić spełniały tą równość...
relacje binarne
bierzesz dow. \(\displaystyle{ x,y}\) t.ze \(\displaystyle{ \langle x,y\rangle}\) nalezy do lewej strony, a potem to juz same rozpisywanie i zwijanie definicji ;p
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 02:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa.