Relacja skierowana

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
bemekw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Relacja skierowana

Post autor: bemekw »

Mam tak zdefiniowaną relację skierowaną \(\displaystyle{ r \subseteq A\times A}\):
\(\displaystyle{ \bigwedge_{x,y,z}[\langle x,y\rangle \in r \wedge \langle x,z \rangle \in r \rightarrow \bigvee_t( \langle y,t \rangle \in r \wedge \langle z,t \rangle \in r)]}\)

mam pokazać, że \(\displaystyle{ r \cup r^{-1}}\) jest skierowana.

Czy relacja odwrotna \(\displaystyle{ r^{-1}}\) to:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{x,y,z}[\langle y,z \rangle \in r \wedge \langle z,x \rangle \in r \rightarrow \bigvee_t( \langle t,y \rangle \in r \wedge \langle t,z \rangle \in r)]}\)
Czy jakaś inna? Należy też odwrócić implikację? czyli jeśli istnieje takie \(\displaystyle{ t,y,z}\) takie że.. to wtedy dla kazdego \(\displaystyle{ x}\)...?

\(\displaystyle{ \bigwedge_{a,b,c}[\langle a,b\rangle \in r \cup r^{-1} \wedge \langle a,c \rangle \in r \cup r^{-1} \rightarrow \bigvee_d( \langle b,d \rangle \in r \cup r^{-1} \wedge \langle c,d \rangle \in r\cup r^{-1} )]}\)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2012, o 22:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 90 razy

Relacja skierowana

Post autor: »

Relacja odwrotna zdefiniowana jest:
\(\displaystyle{ (x,y)\in r^{-1} \Leftrightarrow (y,x)\in r}\)

Q.
bemekw
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Czyli ta pierwsza wersja jest dobra? Zadnych zmian kwantyfikatorów nie trzeba?

bo ogólnie mam - skoro
\(\displaystyle{ \langle x,y \rangle \in r \wedge \langle x,z \rangle \in r \wedge \langle y,t \rangle \in r \wedge \langle z,t \rangle \in r \Leftrightarrow}\)
\(\displaystyle{ \langle y,x \rangle \in r^{-1} \wedge \langle z,x \rangle \in r^{-1} \wedge \langle y,t \rangle \in r^{-1} \wedge \langle t,z \rangle \in r^{-1}}\)

Jak udowodnić, że \(\displaystyle{ r^{-1}}\) jest skierowana? To chyba widać, bo wtedy funkcję naszego \(\displaystyle{ x}\) z definicji pełni \(\displaystyle{ t}\), a \(\displaystyle{ t}\) pełni \(\displaystyle{ x}\) itd.. To wartości chyba dowodowej nie ma żadnej.
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Pomijając literówkę, napisałeś tam co znaczyłoby, że relacja \(\displaystyle{ r^{-1}}\) jest skierowana. Ale przecież nie ma to specjalnego związku z tym co mamy wykazać.

Q.
bemekw
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Myślałem że jeśli udowodniłbym, że relacja \(\displaystyle{ r^{-1}}\) jest skierowana tak jak \(\displaystyle{ r}\), to tym bardziej relacja \(\displaystyle{ r \cup r^{-1}}\). Jednak wychodzi na to, że ten pomysł raczej nie wypali.
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Ale przecież o \(\displaystyle{ r}\) nie zakładamy, że jest skierowana. Masz pokazać, że dla dowolnej relacji \(\displaystyle{ r}\) relacja \(\displaystyle{ r \cup r^{-1}}\) jest skierowana.

Możesz spróbować zacząć od wykazania, że dowolna relacja symetryczna jest skierowana.

Q.
bemekw
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Wiemy, że \(\displaystyle{ r}\) jest skierowana - w pierwszym poście relacja \(\displaystyle{ r}\) jest dana jako skierowana, której definicja brzmi właśnie jak w pierwszym poście. [o to mi chodziło - tu mój błąd, może źle się wyraziłem na początku]
Tak więc mamy de facto udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ r}\) jest skierowana, to relacja \(\displaystyle{ r \cup r^{-1}}\) też jest skierowana.

Tak więc myślę, że wystarczy udowodnić, że \(\displaystyle{ r^{-1}}\) jest skierowana.
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Nie chce mi się wierzyć, żeby tezę trzeba było pokazać dla \(\displaystyle{ r}\) skierowanej, skoro ta teza jest prawdziwa \(\displaystyle{ r}\) dowolnej. Zgaduję, że coś źle przepisałeś z tablicy.

W każdym bądź razie nie jest prawdą, że jeśli \(\displaystyle{ r}\) jest skierowana to \(\displaystyle{ r^{-1}}\) też.

Proponuję też żebyś jednak zechciał skorzystać ze wskazówki i wykazał, że relacja symetryczna jest zawsze skierowana.

Q.
bemekw
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Spróbuję.
Co do zadania - na pewno jest dobrze, brzmi ono:
Jeśli \(\displaystyle{ r}\) jest skierowana, to czy \(\displaystyle{ r \cup r^{-1}}\) jest również skierowana?
Oczywiście jakiś kawałek sensownego dowodu należy pokazać, lub kontrprzykład.

a \(\displaystyle{ r^{-1}}\) nie jest skierowana? Można jakiś kontrprzykład?

Na pierwszy rzut oka:
\(\displaystyle{ r = \left\{ \left\langle 1,2 \right\rangle,\left\langle 1,3 \right\rangle,\left\langle 2,5 \right\rangle,\left\langle 3,5 \right\rangle,\left\langle 2,6 \right\rangle,\left\langle 3,6 \right\rangle \right\}}\) (tutaj akurat istnieją dwa takie \(\displaystyle{ t}\).
\(\displaystyle{ r^{-1} = \left\{ \left\langle 2,1 \right\rangle,\left\langle 3,1 \right\rangle,\left\langle 5,2 \right\rangle,\left\langle 5,3 \right\rangle,\left\langle 6,2 \right\rangle,\left\langle 6,3 \right\rangle \right\}}\) - Czy to nie jest skierowaną relacją? (teraz nasze \(\displaystyle{ t}\) definicyjne jest równe 1. Cała jednak relacja odwrotna wydaje się być skierowana.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2012, o 22:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Rozważ relację skierowaną \(\displaystyle{ \{ (1,3),(2,3),(3,3)\}}\) i zastanów się czy relacja odwrotna jest skierowana.

Q.
bemekw
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Ale to aby na pewno jest relacja skierowana?
weźmy to w postaci takiej, że \(\displaystyle{ r = \{(x,t),(y,t)(z,t)\}}\) - jak widać, poprzednik jest fałszywy, a następnik prawdziwy. Wtedy cała implikacja powinna być fałszywa, więc relacja nie skierowana. Czy się mylę?
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Nie rozumiem co próbujesz powiedzieć. Jeśli twierdzisz, że ta relacja nie jest skierowana, to wskaż takie \(\displaystyle{ x,y,z}\) dla których implikacja z definicji nie jest prawdziwa, to znaczy takie dla których nie istnieje żądane \(\displaystyle{ t}\).

Q.
dmjeh
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Post autor: dmjeh »

moze podepne sie pod ten temat bo jest czesciowo powiazany z moim, mysle, ze dla Was dosc prostym dylamatem, bez rozwiazania ktorego zadanie wydaje mi sie podejrzanie za proste.
Zgodnie z tym, iz gdy poprzednik implikacji jest falszywy to cala implikacja jest prawdziwa mamy, ze
relacja \(\displaystyle{ \left\{(1,2),(2,3) \right\}}\) jest skierowana?:>

Czy zlozenie relacji skierowanych r,s jest tez skierowane? Przy pozytywnym rozwiazaniu wczesniejszego dylematu, drugi problem wydaje sie nie prawdziwy.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 18:48 przez dmjeh, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Relacja skierowana

Post autor: Jan Kraszewski »

Relacja \(\displaystyle{ \{(1,2),(2,3)\}}\) jest skierowana.

JK

edit: Nie jest, przepraszam - patrz niżej.
grazyna19
Użytkownik
Użytkownik

Relacja skierowana

Post autor: grazyna19 »

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego relacja \(\displaystyle{ \left\{ \left\langle 1,2 \right\rangle,\left\langle 2,3 \right\rangle \right\}}\) jest skierowana? Przecież nie ma w tej relacji pary uporządkowanej \(\displaystyle{ \left\langle 3,t \right\rangle}\), a wg mnie powinna być. Czy źle interpretuję przedstawioną definicję relacji skierowanej?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2012, o 22:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ