Wyznaczyć największe sigma ciało
-
józef92
- Użytkownik

- Podziękował: 263 razy
Mamy \(\displaystyle{ \Omega=\{a,b,c\}}\)
Skonstruuj największe sigma ciało \(\displaystyle{ B(\Omega)}\)
Proszę tylko o nakierowanie w myśl definicji.
1. \(\displaystyle{ pusty \in \sigma}\)??
Zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru zatem tę część mamy spełnioną.
2. Tutaj się motam..
Skonstruuj największe sigma ciało \(\displaystyle{ B(\Omega)}\)
Proszę tylko o nakierowanie w myśl definicji.
1. \(\displaystyle{ pusty \in \sigma}\)??
Zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru zatem tę część mamy spełnioną.
2. Tutaj się motam..
-
józef92
- Użytkownik

Największe i chciałbym z Twoją pomocą zrobić to według aksjomatów.
1. Mam ok pierwszy warunek?-- 4 listopada 2011, 16:42 --Czyli korzystam z włąsności:
rodzina wszystkich podzbiorów zbioru X – jest to z kolei największe σ-ciało na danym zbiorze,
1. Mam ok pierwszy warunek?-- 4 listopada 2011, 16:42 --Czyli korzystam z włąsności:
rodzina wszystkich podzbiorów zbioru X – jest to z kolei największe σ-ciało na danym zbiorze,
-
józef92
- Użytkownik

Teraz 3. \(\displaystyle{ a,b,c \in \sigma \Rightarrow \bigcup_{i=1}^{3} A_{i} \in \sigma \Rightarrow a \cup b \cup c \in \sigma}\)
czyli \(\displaystyle{ \{a,b,c\} \in \sigma}\)
Tak?
czyli \(\displaystyle{ \{a,b,c\} \in \sigma}\)
Tak?
-
jetix
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Teraz jakie zbiory należą do \(\displaystyle{ \sigma(\Omega)}\)?
Ponieważ \(\displaystyle{ \sigma(\Omega) \subseteq \Omega}\) więc jeżeli konstruujemy największe sigma ciało możemy zażyczyć sobie by do \(\displaystyle{ \sigma(\Omega)}\) należały wszystkie podzbiory zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\) a więc
\(\displaystyle{ \{a\},\{b\},\{c\},\{a,b\},\{a,c\},\{b,c\},\emptyset,\{a,b,c\}}\)
Oczywiście zbiory \(\displaystyle{ \emptyset,\{a,b,c\}}\) mamy już załatwione,w tym sensie że wiemy iż należą do \(\displaystyle{ \sigma(\Omega)}\).
Należy sprawdzić czy pozostałe dwa warunki sigma algebry są spełnione a więc czy:
\(\displaystyle{ A\in\sigma(\Omega) \Rightarrow A'\in\sigma(\Omega)}\)
oraz
\(\displaystyle{ \forall i\in\{1,2,\ldots,n\} A_{i}\in\sigma(\Omega) \Rightarrow \bigcup_{i=1}^{n} A_{i} \in\sigma(\Omega)}\)
U Ciebe te warunki są spełnione!
-- 4 lis 2011, o 16:59 --
BTW najmniejsze sigma ciało \(\displaystyle{ B(\Omega)}\) to
\(\displaystyle{ B(\Omega)=\{\emptyset,\{a,b,c\}\}}\)-- 4 lis 2011, o 17:01 --BTW 2. Warunki 2 i 3 zazwyczaj w zadaniach (o ile dobrze pamiętam) wykorzystuje się do tego, że masz dane \(\displaystyle{ \Omega}\) i jakiś jej podzbiór. Polecenie brzmi uzupełnij ten podzbiór tak aby był sigma ciałem. Wówczas trzeba korzystać z warunków 2 i 3. Jak konstruujesz od podstaw sigma ciało to raczej nie ma z tym problemów.
Ponieważ \(\displaystyle{ \sigma(\Omega) \subseteq \Omega}\) więc jeżeli konstruujemy największe sigma ciało możemy zażyczyć sobie by do \(\displaystyle{ \sigma(\Omega)}\) należały wszystkie podzbiory zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\) a więc
\(\displaystyle{ \{a\},\{b\},\{c\},\{a,b\},\{a,c\},\{b,c\},\emptyset,\{a,b,c\}}\)
Oczywiście zbiory \(\displaystyle{ \emptyset,\{a,b,c\}}\) mamy już załatwione,w tym sensie że wiemy iż należą do \(\displaystyle{ \sigma(\Omega)}\).
Należy sprawdzić czy pozostałe dwa warunki sigma algebry są spełnione a więc czy:
\(\displaystyle{ A\in\sigma(\Omega) \Rightarrow A'\in\sigma(\Omega)}\)
oraz
\(\displaystyle{ \forall i\in\{1,2,\ldots,n\} A_{i}\in\sigma(\Omega) \Rightarrow \bigcup_{i=1}^{n} A_{i} \in\sigma(\Omega)}\)
U Ciebe te warunki są spełnione!
-- 4 lis 2011, o 16:59 --
BTW najmniejsze sigma ciało \(\displaystyle{ B(\Omega)}\) to
\(\displaystyle{ B(\Omega)=\{\emptyset,\{a,b,c\}\}}\)-- 4 lis 2011, o 17:01 --BTW 2. Warunki 2 i 3 zazwyczaj w zadaniach (o ile dobrze pamiętam) wykorzystuje się do tego, że masz dane \(\displaystyle{ \Omega}\) i jakiś jej podzbiór. Polecenie brzmi uzupełnij ten podzbiór tak aby był sigma ciałem. Wówczas trzeba korzystać z warunków 2 i 3. Jak konstruujesz od podstaw sigma ciało to raczej nie ma z tym problemów.
-
jetix
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Przeczytaj moje posty powyżej bo trochę edytowałem.
Sigma ciało to inaczej sigma algebra. Definicja jest chociażby na wikipedii i w każdej książce do rachunku prawdopodobieństwa. Nie dedukowałem tych warunków sam.
Sigma ciało to inaczej sigma algebra. Definicja jest chociażby na wikipedii i w każdej książce do rachunku prawdopodobieństwa. Nie dedukowałem tych warunków sam.