równanie funkcyjne
równanie funkcyjne
Czy funkcja spełniająca równanie funkcyjne \(\displaystyle{ f\bigl(f(x)\bigr)=x}\) musi być różnowartościowa?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 21:14 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX!!!
Powód: Stosuj LaTeX!!!
-
szw1710
-
szw1710
równanie funkcyjne
Zważywszy na definicję funkcji odwrotnej i jej własności - tak. Ale musisz tę definicję podać (złożenia w obie strony są odpowiednimi identycznościami). A funkcja mająca odwrotną oczywiście jest różnowartościowa. Gdybyś u mnie zdawała z tego egzamin, pomęczyłbym Cię trochę sprawdzając czy znasz pojęcia. To co napisałem tutaj, wystarczyłoby mi. Oczywiście z podaniem definicji.
równanie funkcyjne
No więc spróbuję ponownie =] czy można przeprowadzić rozumowanie w ten sposób:
\(\displaystyle{ f(f(x))=f(-x)}\) podstawiając \(\displaystyle{ x=-x}\) \(\displaystyle{ f(f(-x))=f(x)}\) a więc \(\displaystyle{ f(f(f(x)))=f(x)}\) podstawiając \(\displaystyle{ f(x)=d}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ f(f(d))=d}\) ?
\(\displaystyle{ f(f(x))=f(-x)}\) podstawiając \(\displaystyle{ x=-x}\) \(\displaystyle{ f(f(-x))=f(x)}\) a więc \(\displaystyle{ f(f(f(x)))=f(x)}\) podstawiając \(\displaystyle{ f(x)=d}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ f(f(d))=d}\) ?
-
szw1710
równanie funkcyjne
Zupełnie nie. Funkcje \(\displaystyle{ f:A\to B}\) i \(\displaystyle{ g:B\to A}\) są wzajemnie odwrotne wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ f\circ g:B\to B}\) jest identycznością na zbiorze \(\displaystyle{ B}\) oraz \(\displaystyle{ g\circ f:A\to A}\) jest identycznością na zbiorze \(\displaystyle{ A}\). To jest definicja, lub, jak kto woli, warunek równoważny wzajemnej odwrotności funkcji \(\displaystyle{ f,g}\). Stąd wynika różnowartościowość obu i nie trzeba już jej dowodzić, bo funkcje posiadające odwrotne są w szczególności różnowartościowe. Dobranoc.