Niech \(\displaystyle{ P_n}\) oznacza kolejną liczbę pierwszą o indeksie n.
Tak więc:
\(\displaystyle{ P_1 = 2}\)
\(\displaystyle{ P_2 = 3}\)
...
\(\displaystyle{ P_{12} = 37}\)
Udowodnij, że
\(\displaystyle{ P_n \ge 3\cdot n}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 12}\)
Myślałem żeby udowodnić to jakoś indukcyjnie, jednak problem pojawia się przy zdefiniowaniu liczby \(\displaystyle{ P_{n+1}}\). Byłbym wdzięczny za jakieś pomysły.
Udowodnić - l. pierwsza
-
bemekw
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Udowodnić - l. pierwsza
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, o 09:30 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
bartek118
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Udowodnić - l. pierwsza
Spróbowałbym przez sprzeczność. Spróbuj popatrzeć na to tak - przypuśćmy, że pewne \(\displaystyle{ P_{n} < 3n}\). I co by to oznaczało, można spróbować wtedy policzyć ile jest liczb pierwszych mniejszych od \(\displaystyle{ P_{n}}\), ale nie wiem czy to coś da
-
bemekw
- Użytkownik

Udowodnić - l. pierwsza
Może da, ale nie wiem czy to ma jakąś wartość dowodową - mogę policzyć i pokazać, że dla \(\displaystyle{ n<12}\) jest to poprawne, ale to raczej nie daje nam pewności, że gdzieś dla \(\displaystyle{ n}\) sporo większego od 12 trafi się taka l. pierwsza która będzie mniejsza od \(\displaystyle{ 3\dotn}\)bartek118 pisze:Spróbowałbym przez sprzeczność. Spróbuj popatrzeć na to tak - przypuśćmy, że pewne \(\displaystyle{ P_{n} < 3n}\). I co by to oznaczało, można spróbować wtedy policzyć ile jest liczb pierwszych mniejszych od \(\displaystyle{ P_{n}}\), ale nie wiem czy to coś da
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
-
bemekw
- Użytkownik

Udowodnić - l. pierwsza
Wpadłem na takie o to (prostsze chyba) rozwiązanie:
zał: \(\displaystyle{ P_n \ge 3n}\)
dla \(\displaystyle{ n \ge 12}\)
teza: \(\displaystyle{ p_{n+1} \ge 3(n+1)}\)
W założeniu zauważam, że \(\displaystyle{ P_n \ge 3n + 1}\) (gdyż 3n to liczba złożona podzielna przez 3 (pamiętajmy o założeniu, że \(\displaystyle{ n \ge 12}\) - jedyna liczba pierwsza podzielna przez 3 jest dla \(\displaystyle{ n = 1}\))
Drugą rzeczą, jaką zauważam to: \(\displaystyle{ P_{n+1} \ge P_n + 2}\)
Czemu? Ponieważ \(\displaystyle{ P_n}\) jest liczbą pierwszą, to \(\displaystyle{ P_n + 1}\) jest liczbą parzystą, więc następna liczba pierwsza musi być większa o co najmniej 2.
Tak więc:
\(\displaystyle{ P_{n+1} \ge P_n + 2 \wedge P_n \ge 3n + 1 \Rightarrow P_{n+1} \ge 3n +1+2 \Rightarrow P_{n+1} \ge 3(n +1)}\) - udowodnione.
Takie rozumowanie może być przedstawione jako dowód?
zał: \(\displaystyle{ P_n \ge 3n}\)
dla \(\displaystyle{ n \ge 12}\)
teza: \(\displaystyle{ p_{n+1} \ge 3(n+1)}\)
W założeniu zauważam, że \(\displaystyle{ P_n \ge 3n + 1}\) (gdyż 3n to liczba złożona podzielna przez 3 (pamiętajmy o założeniu, że \(\displaystyle{ n \ge 12}\) - jedyna liczba pierwsza podzielna przez 3 jest dla \(\displaystyle{ n = 1}\))
Drugą rzeczą, jaką zauważam to: \(\displaystyle{ P_{n+1} \ge P_n + 2}\)
Czemu? Ponieważ \(\displaystyle{ P_n}\) jest liczbą pierwszą, to \(\displaystyle{ P_n + 1}\) jest liczbą parzystą, więc następna liczba pierwsza musi być większa o co najmniej 2.
Tak więc:
\(\displaystyle{ P_{n+1} \ge P_n + 2 \wedge P_n \ge 3n + 1 \Rightarrow P_{n+1} \ge 3n +1+2 \Rightarrow P_{n+1} \ge 3(n +1)}\) - udowodnione.
Takie rozumowanie może być przedstawione jako dowód?
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
Udowodnić - l. pierwsza
pomysł fajny, ale mi się nie podoba jeden moment, mianowicie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} P_{n+1} \ge P_{n} +2 \\ P_{n} \ge 3n+1 \end{cases} \Rightarrow \ P_{n+1} \ge 3n+1+2}\)
to szacowanie jest chyba dość niepewne.. \(\displaystyle{ P_{n}}\) mamy ograniczone z dołu, z założenia.. tak więc otrzymana nierówność niekoniecznie musi być spełniona bo mamy ją oszacować też z dołu.. co innego gdybyśmy mieli oszacowane z góry \(\displaystyle{ P_{n}}\), wtedy by można podstawić..
mógłby ktoś potwierdzić rozwiązanie?
-- 30 paź 2011, o 15:14 --
a nie cofam.. nie wiem co za bzdury gadam... dobrze jest, prawda? chociażby dlatego że dodajemy nierówności stronami i to wychodzi.. fajnie rozwiązanie bemekw
\(\displaystyle{ \begin{cases} P_{n+1} \ge P_{n} +2 \\ P_{n} \ge 3n+1 \end{cases} \Rightarrow \ P_{n+1} \ge 3n+1+2}\)
to szacowanie jest chyba dość niepewne.. \(\displaystyle{ P_{n}}\) mamy ograniczone z dołu, z założenia.. tak więc otrzymana nierówność niekoniecznie musi być spełniona bo mamy ją oszacować też z dołu.. co innego gdybyśmy mieli oszacowane z góry \(\displaystyle{ P_{n}}\), wtedy by można podstawić..
mógłby ktoś potwierdzić rozwiązanie?
-- 30 paź 2011, o 15:14 --
a nie cofam.. nie wiem co za bzdury gadam... dobrze jest, prawda? chociażby dlatego że dodajemy nierówności stronami i to wychodzi.. fajnie rozwiązanie bemekw
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Udowodnić - l. pierwsza
Wszystko jest w porządku.adambak pisze:pomysł fajny, ale mi się nie podoba jeden moment, mianowicie:
- Do nierówności zawsze można dodać stronami dowolną liczbę (np. \(\displaystyle{ 2}\)).
- Relacja nierówności jest przechodnia.
\(\displaystyle{ \begin{cases} P_{n+1} \ge P_{n} +2 \\ P_{n} \ge 3n+1 \end{cases} \Rightarrow
\begin{cases} P_{n+1} \ge P_{n} +2 \\ P_{n}+2 \ge 3n+1+2 \end{cases}
\Rightarrow \ P_{n+1} \ge 3n+1+2}\)